Brammertz napovedal pritožbo zaradi oprostitve Šešlja

  • Napisal 
Vojislav Šešelj se je izognil roki pravice. Vojislav Šešelj se je izognil roki pravice. Foto: svet.rs

Glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz je napovedal pritožbo na oprostilno sodbo vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja. Ocenil je, da so bile v sodbi narejene "daljnosežne napake", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oprostilna sodba Šešlju prejšnji četrtek je bila presenetljiva celo za Šešlja, Brammertz pa je tedaj napovedal, da bodo v tožilstvu preučili, ali obstaja možnost za pritožbo. Zdaj so se odločili, da se bodo pritožili. Brammertz je v izjavi za javnost še dodal, da so sodniki v razsodbi sprejeli "nerazumne in nasprotujoče ugotovitve glede dejstev".

Haaško sodišče je 31. marca z večinsko odločitvijo tričlanskega sodnega senata odločilo, da Šešelj ni kriv po nobeni od devetih točk obtožnice, v kateri so mu bili očitani vojni zločini in zločini proti človečnosti med vojnama v na Hrvaškem in v BiH. Sodišče je sklenilo, da tožilstvo obtožb ni dokazalo onkraj razumnega dvoma. Tožilstvo je sicer za danes 61-letnega Šešlja zahtevalo 28 let zapora.

Sodni senat je večinsko razsodil, da ni obstajala skupinska zločinska pobuda pod vodstvom bivšega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, katere cilj je bilo z etničnim čiščenjem nesrbskega prebivalstva iz delov Hrvaške, BiH in Vojvodine oblikovati veliko Srbijo. Projekt oblikovanja velike Srbije političen in ne vojaški oziroma zločinski, je še presodil sodni senat. Na Hrvaškem in v BiH so se na oprostilno sodbo odzvali z ogorčenjem.

Brammertz je danes ocenil, da so bile pri ugotovitvah sodnega senata storjene velike napake. Sodniki so pokazali "veliko nespoštovanje" do številnih zločinov, ki so se že dokazano zgodili v teh konfliktih.

S sodbo so "nerazumno dovolili možnost, da je bilo kriminalno delovanje zgolj pravno dovoljen prispevek k vojnim prizadevanjem; da je bilo podžiganje sovražnega govora zgolj krepitev morale srbskih sil in da je bila uporaba sil za etnično čiščenje zgolj ukrep za zaščito srbskega prebivalstva," je Brammertz nakazal glavne točke pritožbe.

Tožilec je napovedal še, da bo tožilstvo pritožbo vložilo v kratkem, saj da je to nujno že zaradi vseh vpletenih žrtev, še poroča AFP.

nazaj na vrh