Bolgarski premier Borisov: "Evropeizacija Balkana je nujna za preprečitev balkanizacije Evrope!"

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Gyrostat/Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Evropska komisija pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja bo danes z bolgarsko vlado v Sofiji razpravljala o prednostnih nalogah v prihodnjih šestih mesecih. Gre za tradicionalno srečanje ob začetku polletnega predsedovanja Svetu EU. Eden ključnih izzivov bo iskanje soglasja glede begunskih kvot, poseben poudarek pa Bolgarija namenja Zahodnemu Balkanu.

Bolgarija, najrevnejša članica unije, ki je skupaj z Romunijo zaradi korupcije še vedno pod posebnim evropskim nadzorom, predseduje prvič po vstopu v EU leta 2007 pod geslom Skupaj smo močni.

V prvi polovici leta bodo po pričakovanjih v ospredju iskanje kompromisa o begunskih kvotah, prenova območja evra, večletni finančni okvir unije po letu 2020 in pogajanja o izstopu Britanije iz EU.

Posebno pozornost želi Bolgarija nameniti Zahodnemu Balkanu, ki je bil v minulem desetletju kriz - finančne in migracijske ter brexita - odrinjen na stranski tir, 17. maja pa bo v Sofiji vrh EU in držav Zahodnega Balkana.

"Evropeizacija Balkana je nujna za preprečitev balkanizacije Evrope," opozarja bolgarski premier Bojko Borisov, ki sodi v evropsko konservativno politično družino.

Juncker pa je v začetku tedna posvaril, da je evropska prihodnost Zahodnega Balkana v rokah Slovenije in Hrvaške, saj zaradi njunega spora o meji v prihodnje z odprtimi vprašanji o meji vstop v unijo ne bo več mogoč.

Z uveljavitvijo lizbonske pogodbe leta 2009 je rotirajoče predsedstvo izgubilo precej vpliva in vidnosti ter igra vse bolj tehnokratsko vlogo, je pa kljub temu priložnost za promocijo države.

Za Bolgarijo, ki že leta zaman čaka na vstop v območje evra in ki si želi tudi uvedbe evra, bo to priložnost, da poskuša prepričati o svoji zrelosti in zagotoviti napredek pri doseganju teh ciljev.

nazaj na vrh