Bela hiša Rusijo obtožila računalniškega napada in zagrozila s posledicami

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija White House/Wikimedia Commons; PD

Bela hiša je, prvič odkar je na oblasti Donald Trump, s kratko izjavo za javnost obtožila Rusijo računalniškega kriminala. Washington odgovornost za računalniški napad junija lani na Ukrajino, ki se je potem razširil po svetu, obtožuje rusko vojsko. Bela hiša pod vodstvom Trumpa doslej še ni našla žal besede za Rusijo.

Sporočilo za javnost pravi, da je bil napad imenovan "NotPetya" najškodljivejši in najdražji v zgodovini. Virus se je hitro razširil po svetu in povzročil milijarde dolarjev škode po Evropi, Aziji in v Ameriki.

"Šlo je za nadaljevanje prizadevanj Kremlja, da destabilizira Ukrajino in še bolj jasno dokazuje vpletenost Rusije v tamkajšnje spopade. To je bil tudi brezobziren in brezumen kibernetični napad, ki bo imel mednarodne posledice," je sporočila Bela hiša.

Trumpova Bela hiša zaradi zapletov okrog zaposlovanja in dostopa do zaupnih informacij že dva dni zapovrstjo ni imela redne novinarske konference, zato podrobnejše razlage o pripisovanju odgovornosti za napad Rusiji ni bilo.

Ni jasno, kaj bodo ZDA ukrenile, niti kaj pomeni grožnja z mednarodnimi posledicami. Mednarodni računalniški strokovnjaki so Rusijo za napad obtožili že pred več meseci, vendar je Moskva odgovornost zanikala.

Pred Belo hišo je odgovornost za napad "NotPetya" ruski vojski že pripisala Velika Britanija. Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da odločitev o javnem razkritju odgovornih pomeni, da Velika Britanija in zavezniške države ne bodo trpele namerno zlobnih kibernetskih dejavnosti. "Napad se je poskušal zakriti kot kriminalno dejanje, vendar pa je bil njegov namen motenje," je sporočila britanska vlada.

Trump doslej Rusije ni dovolil kritizirati. Tudi o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu je doslej govoril le lepo. Pred kratkim ameriška administracija tudi ni hotela uvesti dodatnih sankcij proti Rusiji zaradi vpletanja v volitve po svetu. Ameriški posebni tožilec Robert Mueller vodi preiskavo ruskega vpletanja v predsedniške volitve 2016 na Trumpovi strani, predsednik pa zatrjuje, da gre za izmišljotine poraženih demokratov. Preiskave vodijo tudi v kongresu.

Zanikanje ruske odgovornosti za podobne napade po svetu pa je od torka naprej malce težje, saj so vodilni predstavniki FBI, Cie ter nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti, ki jih je na položaje imenoval Trump, v kongresu po vrsti zagotavljali, da Rusija še naprej izvaja akcije rušenja demokratičnih procesov v ZDA in naj bi se vpletala tudi v letošnje kongresne volitve, kar so že zaznali.

nazaj na vrh