Talibani z avtomobilom bombo ubili najmanj 24 ljudi

V afganistanski prestolnici je davi eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer je po dosedanjih podatkih oblasti umrlo najmanj 24 ljudi, najmanj 42 je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. V eksploziji so bila uničena še tri vozila in 15 bližnjih trgovin. Odgovornost za napad so prevzeli talibani.

Preberite več...

Hrvaški obrambni minister si je premislil in ostaja na položaju

Podpredsednik hrvaške vlade in minister za obrambo, upokojeni general Damir Krstičević je danes sporočil, da bo ostal na položaju. Krstičević je prejšnji teden naznanil, da "nepreklicno odstopa" zaradi izjav predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović o vlogi vojske pri gašenju požara pri Splitu.

Krstičević si je premislil po "številnih pogovorih" s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem, ki je večkrat izjavil, da ne bo podpisal odstopa svojega tesnega sodelavca.

Hrvaški minister za obrambo je danes potrdil, da je bil edini razlog za odločitev o odstopu izjava predsednice države in vrhovne poveljnice hrvaške vojske Grabar-Kitarovićeve, da bi vojska lahko prej prišla na pomoč gasilcem v boju z obsežnim požarom, ki je ogrozil vzhodna predmestja Splita. Krstičević vztraja, da so pripadniki hrvaških oboroženih sil skupaj z ostalimi, ki so se spopadli s požarom, vložili nečloveške napore v gašenje katastrofalnega požara.

Krstičević izpostavlja, da ni bilo nobenih skrivnostnih razlogov niti motivov za to, da je ponudil odstop, so objavili na spletni strani hrvaškega ministrstva za obrambo.

Posebej se je zahvalil premierju Plenkoviću in njegovi podpori vsem projektom, ki jih je sprožil za krepitev hrvaške vojske ter izgradnjo izboljšanega sistema domovinske varnosti.

Napovedal je, da bo v sodelovanju z ostalimi ministrstvi in predsednico države še naprej izvajal projekte, ki so pomembni za oborožene sile, varnost, napredek in gospodarski razvoj Hrvaške.

Plenković je kritiziral predsednico države zaradi izjav o vlogi vojske v požaru, oba pa sta zavrnila ocene medijev o ohladitvi odnosov med vlado in uradom predsednice.

Tudi Grabar-Kitarovićeva je dejala, da imata s Plenkovićem različna mnenja o določenih temah, a dodala, da ni nobenih spopadov med njima. Nasprotovala je odstopu Krstičevića in dejala, da njene izjave niso bile usmerjene proti ministru za obrambo.

Požar pri Splitu je pokazal, da protipožarni sistem na Hrvaškem trpi zaradi organizacijskih slabosti, mnogi prebivalci s pogorišč med Omišem in Splitom pa so nezadovoljni zaradi potez pristojnih služb pri gasilskih akcijah.

Nevladne organizacije so za danes napovedale proteste pred sedežem splitsko-dalmatinske županije v Splitu, da bi opozorili, da je požar dodatno načel zaupanje v sistem. Proteste so naslovili Split gori ter poudarili, da je prednostna naloga sistema kakovost življenja in varnost ljudi.

Prve ocene kažejo, da je bilo zaradi požarov pri Splitu nekaj manj kot šest milijonov evrov škode, a celotne škode še niso sešteli.

Preberite več...
Naroči se na ta RSS