Hrvaška policija nad slovenske ribiče

Hrvaška policija nad slovenske ribiče

Potem ko nekaj časa ni bilo slišati o nobenem incidentu na morju zaradi nedogovorjene pomorske meje med Slovenijo in Hrvaško, pa je oktobra spet prišlo do neljubih srečanj med slovenskimi ribiči in hrvaško pomorsko policijo.

Tako so na koprski policijski upravi za Slovensko tiskovno agencijo potrdili, da je v ponedeljek, 14. oktobra, v Piranskem zalivu prišlo do stika slovenskih ribičev s hrvaškimi policisti, pri čemer hrvaški policisti tudi tokrat niso vodili nobenih uradnih postopkov. O dogodku je poročala tudi nacionalna televizija. Poveljnik slovenske ribiške ladje je za Televizijo Slovenija dejal, da so želeli hrvaški policisti stopiti na njihovo ladjo, češ da lovijo v hrvaških vodah. Na koprski policijski upravi so pojasnili, da se je v zadevo takoj vključil ribiški inšpektor, vse okoliščine pa so nato podrobneje preverili. Policija je po zbranih informacijah in ugotovljenih okoliščinah obvestila ministrstvo za zunanje zadeve. Televizija Slovenija je poročala, da je bil incident, ki se je zgodil v Piranskem zalivu 14. oktobra, že tretji v zadnjem mesecu. Čoln hrvaške pomorske policije je namreč skušal ustaviti slovensko ribiško ladjo na območju, kjer lovijo slovenski in hrvaški ribiči, saj meja tam še ni določena. Območje je do zdaj nadzorovala slovenska pomorska policija, so navedli na televiziji. Tudi s policijske uprave Hrvaške Istre v Pulju so potrdili, da so 14. oktobra okoli poldneva s čolna hrvaške policije zagledali slovensko ribiško ladjo, ki da je bila po njihovem prepričanju in trditvah v hrvaškem teritorialnem morju dve navtični milji od razmejitvene črte. Tiskovna predstavnica puljske policije Nataša Rogić Jukopila je za hrvaško tiskovno agencijo Hina še dejala, da so se slovenski ribiči po opozorilu hrvaških policistov vrnili proti slovenskemu morju. Hrvaška pomorska policija torej trdi, da je pomorska meja med slovenskim in hrvaškim morjem na tistem območju že določena, medtem ko je jasno, da ni tako. Kako naj bi si to razlagali? Da so si hrvaški policisti zaželeli avtoritete tam, kjer je uradno nimajo?

Vabljeni k nakupu revije Demokracija, ki že 18 let objavlja to, kar drugi zamolčijo. Revijo lahko kupiti na svojem najljubšem prodajnem mestu ali v aplikaciji TRAFIKA.

nazaj na vrh