Fištravca spremljajo nerazumne, neresne in nekompetentne odločitve

Fištravca spremljajo nerazumne, neresne in nekompetentne odločitve

Leta 1961 rojeni Tomaž Kancler je po končani Prvi gimnaziji v Mariboru študiral arhitekturo v Ljubljani in jo leta 1986 uspešno končal, nato pa podiplomsko študiral arhitekturo v Beogradu in Dubrovniku ter leta 1989 magistriral.

Sprva je deloval na področju visokega šolstva in raziskovanja kot mladi raziskovalec na tedanji Tehniški fakulteti v Mariboru, leta 1993 pa je ustanovil lastni projektivni biro Spring, kjer je bil razen v obdobju 2001−2002, ko je bil državni sekretar za prostor na ministrstvu za okolje in prostor, zaposlen do leta 2010. Med letoma 2010 in 2013 je bil zaposlen na Mestni občini Maribor kot podžupan za področje komunale. V zadnjem času je spet aktiven arhitekt in gostujoči predavatelj na Fakulteti za arhitekturo v Mariboru.

Že drugič kandidirate za župana Maribora. Kako to, da ste se odločili za vnovično kandidaturo?

Ob kandidaturi leta 2010 sem dejal, da si Maribor kot drugo največje slovensko mesto zasluži resnega in odgovornega župana, takšnega, ki bo povezoval vse Mariborčanke in Mariborčane, mlade in stare, levi in desni breg reke Drave. Takratni župan Franc Kangler si je namreč prav s svojim ravnanjem, z nekaterimi svojimi odločitvami in sebi lastnim načinom vodenja mesta pripisal vzdevek »mariborski šerif«. Tega si naše mesto bogate kulturne in zgodovinske dediščine nikakor ni zaslužilo. Po njegovemu odstopu ga je po nadomestnih volitvah nasledil g. Fištravec, ki kljub klobuku ni šerif, še manj pa je uspešen župan. Spremljajo ga nerazumne, neresne in nekompetentne odločitve, ki znova niso v prid razvoju mesta. Zaradi vsega tega sem se odločil kandidirati. Imam izkušnje, znanje, resnost, odgovornost in mislim drugače (to je tudi slogan volitev g. Kanclerja, op. p.). Maribor si zasluži župana, ki bo združeval, ne pa razdruževal in delil ljudi na MI in VI, NAŠI in VAŠI.

Maribor ima med mestnimi občinami poseben status. Prejšnjega župana Franca Kanglerja so odnesle vstaje, nato je bil postavljen Andrej Frištravec, vendar so mu nekateri, ki so ga sprva podpirali, odrekli podporo. Kako ocenjujete razvoj »povstajniškega« Maribora?

Kot sem rekel prej, je Kangler z nekaterimi svojimi dejanji, predvsem v drugemu mandatu, zapravil podporo volivcev in sprovociral proti sebi 12.000 občank in občanov, Fištravec pa tega tako rekoč podarjenega mandata, darila istih ljudi, ni znal primerno upravljati. Nima sodelavcev oz. ima malo takih, ki jim zaupa, pa še ti poslujejo »po svoje«. To kaže bodisi na njegovo sodelovanje pri spornih zadevah, bodisi nesposobnost vodenja mestne uprave in posledično mesta, tovarne s 115 tisoč zaposlenimi. Zaničuje vse preteklo, govoril je o smradu, ki da je še zmeraj v občinski zgradbi, nima lastne podpore v mestnemu svetu, je aroganten in iskriv le v šalah, ki jih samo on razume. Oklepa se nerealnih obljub, napoveduje investitorje iz bližnje okolice in daljnovzhodnih dežel, pri tem pa ne pozna projektnega dela in nima možnosti obljubljenega tudi realizirati. Škoda.

Nekateri vam očitajo, da svojo strankarsko pripadnost skrivate. Je to morda posledica močnega vpliva mariborskih vstajnikov? Znano je, da so precej alergični na SDS.

Svoje strankarske pripadnosti ne skrivam, bil sem kandidat SDS na državnozborskih volitvah in sem se prav zaradi resnosti oz. nepripravljenosti skakati sem in tja odpovedal kakršnikoli ideji o nastopu na lokalnih volitvah z lastno listo. Sem član in kandidat SDS. Je pa res, da na lokalnih volitvah nagovarjaš vse občane in zmagaš lahko samo s 50 odstotki in enim glasom. Tudi tistih, ki ne volijo barv naše stranke, župana pa vseeno morda. To pa ni enostavno, a je nujno. Če ne bi bil rad podoben prej omenjenima gospodoma, moram pokazati in zagovarjati širino in veličino, ki pa ni zmeraj samo politično in strankarsko obarvana. Seveda lahko to vzbuja tudi vprašanja. Oscar Wilde je rekel, da bodo tistega, ki govori resnico, prej ali slej opazili.

Za županski stolček se poteguje veliko število kandidatov, skupaj z vami vred jih je kar 17. Med njimi bo tudi prejšnji župan Franc Kangler. Menite, da se v tako veliki konkurenci lahko prebijete naprej?

Seveda. Ohranjam trezno glavo, dosledno izpostavljam združevalnost, razum, odgovornost in znanje ter nujnost drugačnega razmišljanja o vodenju mesta, ki je v krizi ter težki socialni in gospodarski situaciji. Zato se bodo ankete (kjer je g. Kancler tretji, op. p.) prav gotovo spremenile, saj je prav v soočenjih zaslediti zadrego prejšnjega in sedanjega župana. Prvi govori samo o preteklih časih, drugi pa se hvali s projekti, ki nimajo realne osnove ali pa so rezultat nekaterih, ki sem jih zasnoval še sam kot podžupan MOM. Verjamem, da bodo volivci in ne samo anketiranci to nagradili.

nazaj na vrh