Pasica
Pasica


Ribičič in Lukićeva se požvižgata na pravo

Škandalozno
Nekdanja ustavna sodnika Ciril Ribičič in Dragica Wedam Lukić sta se v sredini junija udeležila 90. plenarne seje Beneške komisije, in to kljub temu, da je vlada Janeza Janše v začetku pomladi razveljavila sklep svoje predhodnice glede njunega članstva v omenjeni komisiji Sveta Evrope. S tem sta Ribičič in Wedam Lukićeva jasno pokazala, da se požvižgata na slovenski pravni red. Vsebinski rezultat ter sporočilnost dogodka pa je med drugim tudi, da država, katere državljana zavestno ne spoštujeta njenega pravnega reda – in čeprav zakon izrecno pravi, da o ničnosti odloči organ, ki je odločitev sprejel – ob tem le zamahne z roko, češ pa kaj, v Sloveniji kakšnega prava komu včasih ni treba spoštovati. Ko pa nek drug državljan ne spoštuje prava za borih 170 evrov, ta ista država zapleni hišo in iz nje nažene družino skupaj z otroki z argumentom, da se pravo pač mora spoštovati, pa tudi če gre za banalno vsoto.

Razveljavljen sklep
Spomnimo. Janševa vlada je konec februarja kot pravno neveljaven razveljavila sklep prejšnje vlade o imenovanju Ribičiča za člana in Wedam Lukićeve za nadomestno članico Beneške komisije, in sicer zaradi nepristojnosti prejšnje vlade v tem primeru. Kot so namreč utemeljili na vladi, je vlada Boruta Pahorja omenjeni sklep sprejela januarja – v času, ko ni več imela polnih pooblastil in je bila pristojna opravljati zgolj tekoče posle, kar pa to imenovanje ni bilo. Tako Ribičič in Wedam Lukićeva kot tudi nekateri drugi pravniki in politiki so nemudoma opozorili, da po pravilih Beneške komisije o razrešitvi njenih članov brez njihovega soglasja odloča sama komisija. Ta je nato na zasedanju v sredini marca tako Ribičiču kot Wedam Lukićevi s konsenzom potrdila mandat. Iz vlade so takrat sporočili, da Slovenija v skladu s svojo nacionalno zakonodajo v Beneški komisiji trenutno nima pravno formalno imenovanih članov niti ni dolžna kriti stroškov njunega delovanja. Kot so še zapisali, bodo spoštovali vsako presojo slovenskih sodišč na to temo, če se bosta Ribičič in Wedam Lukićeva odločila sprožiti ustrezen postopek. Wedam Lukićeva in Ribičič pa sta v odzivu sporočila, da zagotovo ne bosta sprožila postopka pred sodnimi organi, ampak bi morala biti vlada tista, ki bi morala sprožiti postopek za ugotovitev ničnosti sklepa o njunem imenovanju.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentarjev

 
+3 #5 iz EU-ja 19:42 01-07-2012
ko vidim kakšna zverinska komunjazerska GOLAZEN stopa v EU mi gre na bruhanje...res je, EU nima prihodnosti ....je ne more, ker, če evropejci dovolimo, da take ideološke enoumne ZVERINE pridejo na take položaje je bolje , da vse skupaj crkne....
Citat
 
 
+9 #4 arivederči 22:34 30-06-2012
rdeča kvazi pravnika
Citat
 
 
+17 #3 Lili 10:19 28-06-2012
Samo opomba-država ni nikomur zaplenila hiše zaradi 170EUR, država je samo upniku povrnila dolg, ki ga dolžnik ni želel poravnati. To, da je zaradi bagatele izgubil hišo, je bila krivda izključno dolžnika, ki ni želel plačati dolga, prav tako ni dvigoval pošte iz sodišča, tako dolgo se je zaletaval z glavo v zid. Se pa strinjam, da bi na enak način morali poravnati svoje dolgove vsi, ki so kakorkoli oškodovali državo in nikakršni prepisi premoženja ne bi smeli biti ovira pri tem.
Citat
 
 
+22 #2 jad 13:28 27-06-2012
ZA TA DVA VELJA PRAVO MAJORJA MITJA!
Citat
 
 
+20 #1 igor 13:00 27-06-2012
Fuuuj, komunisti in pravo. Hvala lepa. Slovenci si zasluzimo prave pravne strokovnjake, ne te pijavke, ki ga zlorabljajo.
Citat
 

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)