Proces proti četverici: 24 let pozneje

Noč dolgih nožev
Čeprav se zdi, da je vsakoletno srečanje nekdanjih obsojencev v zadevi JBTZ že nekakšna rutina in tradicija, kljub vsemu ne gre pozabiti na star latinski pregovor, da je zgodovina učiteljica življenja. Ni pomembno zgolj dejstvo, da je bil 31. maja leta 1988 aretiran tedaj mladi obramboslovec in uslužbenec podjetja Mikroada Janez Janša, zdajšnji predsednik slovenske vlade. Isti dan je JLA aretirala svojega uslužbenca Ivana Borštnerja zaradi posedovanja in razpečevanja zaupnega dokumenta, iz katerega je bilo razvidno, da se JLA pripravlja na morebitno vojaško intervencijo v Sloveniji. Ta dokument je našel pot tudi na Mladino, ki jo je tedaj kot odgovorni urednik urejal Franci Zavrl, medtem ko je za notranjo politiko skrbel David Tasić, Janša pa je sodeloval kot zunanji sodelavec. V uredništvo je tedaj prišel še pomembnejši dokument, in sicer stenogram seje predsedstva CK ZKJ, na kateri je sodeloval Kučan. In glavna tema? Zagovor zaradi domnevno prevelike popustljivosti partije do novonastajajoče opozicije. Dokument, označen kot državna skrivnost (do uredništva Mladine naj bi prišel preko Igorja Bavčarja, ki je bil zaposlen na SZDL in ga je dobil od nekoliko okajenega predsednika SZDL Jožeta Smoleta), je bil objavljen v članku s pomenljivim naslovom Noč dolgih nožev, avtor besedila Vlado Miheljak pa se je podpisal kot Majda Vrhovnik. Seveda je objava sprožila velik hrup, ZKS in SDV pa sta grešnega kozla hitro našla v vse bolj »nevarnem« Janši, saj se je »corpus delicti« (vojaški dokument) znašel v njegovi pisarni v Mikroadi na Cankarjevi cesti v Ljubljani (takoj zraven zdajšnjih prostorov Nove revije). Udbovci so seveda pisarno preiskali in vojaški dokument »našli«, Janšo pa nato aretirali in ga pozneje – očitno po posvetu s partijskim vrhom – izročili v roke Kontraobveščevalne službe (KOS) JLA in s tem v vojaški zapor na Metelkovi ulici, kjer je čakal na sojenje skupaj z Borštnerjem in Tasićem. Slednjega je SDV aretirala nekaj dni pozneje.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)