Proces proti četverici: 24 let pozneje

Noč dolgih nožev
Čeprav se zdi, da je vsakoletno srečanje nekdanjih obsojencev v zadevi JBTZ že nekakšna rutina in tradicija, kljub vsemu ne gre pozabiti na star latinski pregovor, da je zgodovina učiteljica življenja. Ni pomembno zgolj dejstvo, da je bil 31. maja leta 1988 aretiran tedaj mladi obramboslovec in uslužbenec podjetja Mikroada Janez Janša, zdajšnji predsednik slovenske vlade. Isti dan je JLA aretirala svojega uslužbenca Ivana Borštnerja zaradi posedovanja in razpečevanja zaupnega dokumenta, iz katerega je bilo razvidno, da se JLA pripravlja na morebitno vojaško intervencijo v Sloveniji. Ta dokument je našel pot tudi na Mladino, ki jo je tedaj kot odgovorni urednik urejal Franci Zavrl, medtem ko je za notranjo politiko skrbel David Tasić, Janša pa je sodeloval kot zunanji sodelavec. V uredništvo je tedaj prišel še pomembnejši dokument, in sicer stenogram seje predsedstva CK ZKJ, na kateri je sodeloval Kučan. In glavna tema? Zagovor zaradi domnevno prevelike popustljivosti partije do novonastajajoče opozicije. Dokument, označen kot državna skrivnost (do uredništva Mladine naj bi prišel preko Igorja Bavčarja, ki je bil zaposlen na SZDL in ga je dobil od nekoliko okajenega predsednika SZDL Jožeta Smoleta), je bil objavljen v članku s pomenljivim naslovom Noč dolgih nožev, avtor besedila Vlado Miheljak pa se je podpisal kot Majda Vrhovnik. Seveda je objava sprožila velik hrup, ZKS in SDV pa sta grešnega kozla hitro našla v vse bolj »nevarnem« Janši, saj se je »corpus delicti« (vojaški dokument) znašel v njegovi pisarni v Mikroadi na Cankarjevi cesti v Ljubljani (takoj zraven zdajšnjih prostorov Nove revije). Udbovci so seveda pisarno preiskali in vojaški dokument »našli«, Janšo pa nato aretirali in ga pozneje – očitno po posvetu s partijskim vrhom – izročili v roke Kontraobveščevalne službe (KOS) JLA in s tem v vojaški zapor na Metelkovi ulici, kjer je čakal na sojenje skupaj z Borštnerjem in Tasićem. Slednjega je SDV aretirala nekaj dni pozneje.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)