Proces proti četverici: 24 let pozneje

Noč dolgih nožev
Čeprav se zdi, da je vsakoletno srečanje nekdanjih obsojencev v zadevi JBTZ že nekakšna rutina in tradicija, kljub vsemu ne gre pozabiti na star latinski pregovor, da je zgodovina učiteljica življenja. Ni pomembno zgolj dejstvo, da je bil 31. maja leta 1988 aretiran tedaj mladi obramboslovec in uslužbenec podjetja Mikroada Janez Janša, zdajšnji predsednik slovenske vlade. Isti dan je JLA aretirala svojega uslužbenca Ivana Borštnerja zaradi posedovanja in razpečevanja zaupnega dokumenta, iz katerega je bilo razvidno, da se JLA pripravlja na morebitno vojaško intervencijo v Sloveniji. Ta dokument je našel pot tudi na Mladino, ki jo je tedaj kot odgovorni urednik urejal Franci Zavrl, medtem ko je za notranjo politiko skrbel David Tasić, Janša pa je sodeloval kot zunanji sodelavec. V uredništvo je tedaj prišel še pomembnejši dokument, in sicer stenogram seje predsedstva CK ZKJ, na kateri je sodeloval Kučan. In glavna tema? Zagovor zaradi domnevno prevelike popustljivosti partije do novonastajajoče opozicije. Dokument, označen kot državna skrivnost (do uredništva Mladine naj bi prišel preko Igorja Bavčarja, ki je bil zaposlen na SZDL in ga je dobil od nekoliko okajenega predsednika SZDL Jožeta Smoleta), je bil objavljen v članku s pomenljivim naslovom Noč dolgih nožev, avtor besedila Vlado Miheljak pa se je podpisal kot Majda Vrhovnik. Seveda je objava sprožila velik hrup, ZKS in SDV pa sta grešnega kozla hitro našla v vse bolj »nevarnem« Janši, saj se je »corpus delicti« (vojaški dokument) znašel v njegovi pisarni v Mikroadi na Cankarjevi cesti v Ljubljani (takoj zraven zdajšnjih prostorov Nove revije). Udbovci so seveda pisarno preiskali in vojaški dokument »našli«, Janšo pa nato aretirali in ga pozneje – očitno po posvetu s partijskim vrhom – izročili v roke Kontraobveščevalne službe (KOS) JLA in s tem v vojaški zapor na Metelkovi ulici, kjer je čakal na sojenje skupaj z Borštnerjem in Tasićem. Slednjega je SDV aretirala nekaj dni pozneje.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)