Pasica
Pasica


Proces proti četverici: 24 let pozneje

Noč dolgih nožev
Čeprav se zdi, da je vsakoletno srečanje nekdanjih obsojencev v zadevi JBTZ že nekakšna rutina in tradicija, kljub vsemu ne gre pozabiti na star latinski pregovor, da je zgodovina učiteljica življenja. Ni pomembno zgolj dejstvo, da je bil 31. maja leta 1988 aretiran tedaj mladi obramboslovec in uslužbenec podjetja Mikroada Janez Janša, zdajšnji predsednik slovenske vlade. Isti dan je JLA aretirala svojega uslužbenca Ivana Borštnerja zaradi posedovanja in razpečevanja zaupnega dokumenta, iz katerega je bilo razvidno, da se JLA pripravlja na morebitno vojaško intervencijo v Sloveniji. Ta dokument je našel pot tudi na Mladino, ki jo je tedaj kot odgovorni urednik urejal Franci Zavrl, medtem ko je za notranjo politiko skrbel David Tasić, Janša pa je sodeloval kot zunanji sodelavec. V uredništvo je tedaj prišel še pomembnejši dokument, in sicer stenogram seje predsedstva CK ZKJ, na kateri je sodeloval Kučan. In glavna tema? Zagovor zaradi domnevno prevelike popustljivosti partije do novonastajajoče opozicije. Dokument, označen kot državna skrivnost (do uredništva Mladine naj bi prišel preko Igorja Bavčarja, ki je bil zaposlen na SZDL in ga je dobil od nekoliko okajenega predsednika SZDL Jožeta Smoleta), je bil objavljen v članku s pomenljivim naslovom Noč dolgih nožev, avtor besedila Vlado Miheljak pa se je podpisal kot Majda Vrhovnik. Seveda je objava sprožila velik hrup, ZKS in SDV pa sta grešnega kozla hitro našla v vse bolj »nevarnem« Janši, saj se je »corpus delicti« (vojaški dokument) znašel v njegovi pisarni v Mikroadi na Cankarjevi cesti v Ljubljani (takoj zraven zdajšnjih prostorov Nove revije). Udbovci so seveda pisarno preiskali in vojaški dokument »našli«, Janšo pa nato aretirali in ga pozneje – očitno po posvetu s partijskim vrhom – izročili v roke Kontraobveščevalne službe (KOS) JLA in s tem v vojaški zapor na Metelkovi ulici, kjer je čakal na sojenje skupaj z Borštnerjem in Tasićem. Slednjega je SDV aretirala nekaj dni pozneje.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentarjev

 
+3 #1 domoljub 1953 12:50 11-07-2012
Kako je to mogoče. Naročniki aretacije in vodje UDBOvskih hlapcev pa še vedno smradijo po Sloveniji.
Citat
 

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)