V središču

Štiriperesna deteljica

Iz dobro obveščenih krogov smo izvedeli, da je cenejše karte skupaj z ženo ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta Nano Brejc Virant dobila tudi predsednica okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk. A ne samo ona. V tej družbi se je znašla tudi sekretarka poslanske skupine Državljanske liste (DL) Monika Gregorič. A minister za notranje zadeve Gregor Virant je nedavno »žrtvoval« le Mojco Braz, članico Državljanske liste (DL), katere podjetje je nekdanji podizvajalec letalskega prevoznika Adrie Airways, njen mož Mitja pa poslovni partner direktorja Adrie Tomaža Kostanjška, ki je Virantu odobril vsaj 20 spornih vozovnic.

Klemenčič v bran Virantu

Spomnimo. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo je do nedavnega vodil Goran Klemenčič, je potrdila ugotovitve notranje revizije letalske družbe Adria Airways, ki je posameznikom poljubno podeljevala cenejše karte. Nacionalni letalski prevoznik je tako od leta 1982 netransparentno in arbitrarno podeljeval ugodnejše letalske vozovnice in s tem »kršil dolžno ravnanje skrbnega in vestnega gospodarstvenika«. Ugodnosti so bili deležni številni funkcionarji, estradniki in gospodarstveniki. Čeprav so mediji razkrili, da je poceni karte dobival tudi notranji minister Gregor Virant, pa je ista KPK Viranta oprala koruptivnega dejanja.

Dnevnik je tako pred časom objavil korespondenco med Gregorjem Virantom in Tomažem Kostanjškom, ki Virantove izjave postavljala na laž, prav tako pa meče senco dvoma na poročilo KPK v zadevi letalske karte. Iz KPK so takrat pojasnili, da korespondence med Virantom in tedanjim komercialnim direktorjem Adrie Airways Tomažem Kostajnškom nimajo.

Škandalozno poročilo

Po skoraj letu dni je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo (še vedno) vodi Goran Klemenčič, objavila del ugotovitev pri preverjanju podeljevanja poceni letalskih vozovnic družbe Adria Airways. KPK, ki je z objavo poročila zelo zavlačevala in to prelagala iz meseca v mesec, je »ugotovila«, da je za to, da je letalske vozovnice v letih 2010 in 2011 poceni kupoval Gregor Virant, predsednik Državljanske liste (DL) in minister za notranje zadeve, kriva nekdanja uprava Adrie Airways, ki je to dovoljevala. S tem naj bi bila po mnenju KPK kršila dolžno ravnanje skrbnega in vestnega gospodarja.

Kakšna dvoličnost!

Med tistimi, ki so kupovali poceni letalske vozovnice, je bila tudi družina Gregorja Viranta in Virant osebno. Pri tem so v KPK zapisali, da »je brez dvoma ugotovljeno«, da za odobritev teh ugodnosti ni posredoval Virant osebno, ampak je za družinsko potovanje Virantovih cenejše vozovnice na podlagi dogovora z ministrovo ženo Natašo Brejc Virant uredila njihova znanka M. B., prijateljica takratnega komercialnega direktorja Adrie Airways Tomaža Kostanjška. Tako je KPK pod Klemenčičevim vodstvom v celoti sprejela Virantovo trditev, da za velike popuste pri nakupu letalskih vozovnic, s katerimi naj bi bil sam in družina prihranili več tisoč evrov (po nekaterih podatkih celo do 10 tisoč), ni vedel. Krivi so torej družinska prijateljica, podjetje Adria Airways in njen komercialni direktor Kostanjšek pa tudi Virantova žena, ki naj bi bila izrabila skupno prijateljstvo. Na objavo delnega poročila KPK se je odzval tudi Virant in dejal, da je KPK korektno ugotovila, da ni ničesar kršil in na nikogar vplival, »govorice, da naj bi vozovnice pri Adrii ceneje dobil prek vez«, pa je označil za obrekovanje.

Putinovo napenjanje mišic

Minuli konec tedna in začetek tega tedna je bil še posebej razgret, in sicer zaradi namere Rusije, da s svojimi četami vdre v Ukrajino. Rusija ima v Sevastopolu na območju polotoka Krim (ki spada v Ukrajino) svojo pomorsko bazo v skladu s sporazumi, ki so bili v devetdesetih letih podpisani v zvezi z odprtimi vprašanji naslednic nekdanje Sovjetske zveze (gre za nekaj podobnega kot pri Osimskih sporazumih, ki so dokončno uredili odprta vprašanja med Italijo in nekdanjo Jugoslavijo). Po strmoglavljenju režima ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča je na Krimu (ki je Rusiji naklonjena avtonomna republika znotraj Ukrajine) in v nekaterih vzhodnih predelih te države zavrelo. Očitno pa je tudi ruski predsednik Vladimir Putin pozabil na sporazume, ki so bili sklenjeni še za časa njegovega predhodnika Borisa Jelcina, in začel rožljati z orožjem tudi s podporo ruske dume (parlamenta), s tem pa je sprožil protest nove ukrajinske vlade, ki je ruske oblasti ne priznavajo, češ da gre za prevratnike. Toda na stran Ukrajine je hitro stopila skoraj celotna Evropa, še bolj pa ZDA. Ameriški predsednik Barack Obama je Putina posvaril, da ne bo dopustil ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini, hkrati pa se je zavzel za napotitev opazovalcev OVSE v Ukrajino. No, napetost je v torek nekoliko popustila, ko je Putin sporočil, da za zdaj ni potrebe, da bi Rusija pošiljala svoje čete v Ukrajino.

Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Maske Demokracije

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/590363MST_1376.jpg

Vabilo na ogled filma Maska demokracije – filma, ki so ga na Planet TV spravili v »bunker«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/233636MST_1395.jpg

V kinu Komuna je bilo mogoče videti precej znanih obrazov, tudi iz sveta politike. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/946078MST_1403.jpg

V prvi vrsti je bilo mogoče opaziti zgodovinarko dr. Andrejo Valič Zver, direktorico SCNR. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/882857MST_1429.jpg

Uvodna beseda je pripadla dr. Vasku Simonitiju, zgodovinarju in nekdanjemu ministru za kulturo. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/475241MST_1434.jpg

Pogled na kinodvorano z druge smeri – le redki sedeži so ostali prazni. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/441416MST_1440.jpg

Film se začenja – po ogledu bo jasno, zakaj ga niso predvajali na Planet TV … (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/866745MST_1455.jpg

Režiser filma Igor Prodnik, nekdanji direktor Vibe filma, ki so ga odslovili iz političnih razlogov. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/181710MST_1463.jpg

Med gledalci je bil tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/362003MST_1493.jpg

Po ogledu filma se je občinstvo nekaj časa zadržalo v avli kinodvorane. (foto: Matic Štojs)