V središču

Manever Bratuškove

Konec julija je Alenka Bratušek, predsednica vlade v odhodu, na hitro sklicala sejo vlade in na njej navzoče seznanila s svojim predlogom kandidatov za člane Evropske komisije, nato pa je sedem ministrov (od trinajstih oziroma dvanajstih, saj vlogo ministra za zdravje še vedno opravlja kar Bratuškova) sprejelo sklep, da za kandidate predlagajo Tanjo Fajon, Karla Erjavca in Alenko Bratušek. Karl Erjavec se seje ni udeležil, saj je, kot je pojasnil kasneje, takrat imel druge obveznosti in je Bratuškovo prosil za nekajurno prestavitev, a je slednja to zavrnila. Gregor Virant pa je odvihral s seje in za medije dejal, »da pri tej kadrovski kuhinji in tej farsi ne bo sodeloval«. Dejal je še, da gre pri predlaganem svežnju treh kandidatov očitno za dogovor med Pozitivno Slovenijo (PS) in Socialnimi demokrati (SD), da to sprejmejo. Bratuškova se na to ni ozirala in je predlog prek slovenskega predstavnika pri EU nemudoma posredovala v Bruselj.

V akciji že dan pred tem

Dan pred tem je dokaj dvomljivo delo opravila Slovenska tiskovna agencija (STA), ko je objavila sporočilo, »da bi bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kot komisarsko kandidatko iz Slovenije želel premierko Alenko Bratušek, ki bi dobila tudi podpredsedniški položaj v novi komisiji«. STA se je pri tem sklicevala na »diplomatske vire v Bruslju«, takšna navedba vira pa je za državno agencijo, milo rečeno, zelo nenavadna. Pozneje se je izkazalo, da so bili ti viri kar iz vladnega kabineta v Sloveniji, Bratuškova pa se pri tem zanaša na to, da Juncker tovrstnih informacij ne sme komentirati, in na žensko kvoto. Evropski parlament je namreč že napovedal, da komisarske ekipe ne bo potrdil, če v njej ne bo vsaj toliko komisark kot v sedanji, to je devet. Do konca julija, ko se je uradno iztekel rok za predlaganje kandidatov za komisarje, so ženske predlagale le tri države članice EU. Ob tem ni zanemarljivo, da postavljeni rok 31. julij ni bil zacementiran, kot se temu reče, saj nekatere države še do začetka tega tedna svojih kandidatov niso predlagale.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)