V breznu finančnih mahinacij

Ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković se je v preteklih dneh po zaslugi nekaterih medijev znašel v novi aferi, ki simptomatično razkriva njegovo sporno poslovno ravnanje pri vodenju slovenske prestolnice. Kot je razvidno iz zaupnega dokumenta Davčne uprave Republike Slovenije, je tožilstvo 6. januarja letos prejelo naznanilo suma kaznivih dejanj, v katerem piše, da je bilo pri analizi transakcijskih računov ugotovljeno, da je družba Grep 2. novembra 2010 od ljubljanske občine za gradnjo stadiona v Stožicah prejela dobrih 11 milijonov evrov in avgusta lani še skoraj štiri milijone evrov. Pol milijona evrov občinskega denarja je Grep, ki ga vodi Jankovićev znanec Uroš Ogrin, sedem dni pozneje, 26. avgusta 2011, nakazal podjetju Baza Dante, kjer je direktor Boštjan Stamejčič, sicer vodja projektov na Electi. Baza Dante je nato še isti dan 400.000 evrov nakazala podjetju KLM Naložbe, ki je v 62,5-odstotni Jankovićevi lasti, in nekaj dni pozneje še 100.000 evrov rokometnemu klubu Krim, v katerem je Janković več let deloval kot predsednik, danes pa je častni predsednik kluba. Vmes je bil s tem denarjem sklenjen še sumljiv nepremičninski posel. Podrobneje pišemo v nadaljevanju revije.
Seveda gre za nenavadne finančne akrobacije, a Janković pri omenjenih denarnih transakcijah ne vidi nič spornega. Kot pojasnjuje, je šlo pri nakazilu pol milijona evrov Grepa Bazi Dante za posojilo, ki je bilo tudi vrnjeno. Zakaj je Baza Dante še isti dan nakazala 400.000 evrov KLM Naložbe, katere večinski lastnik je Janković, pa ne zna pojasniti. In niti tega ne, kako lahko podjetje, ki je v hudih finančnih težavah in ki je imelo težave s plačilom podizvajalcev, drugim podjetjem posoja denar. Poznavalci so ob tem prepričani, da je to le eden izmed spornih Jankovićevih poslov, ki jih je zaznala davčna uprava. Da je tega še veliko več. Da o malverzacijah z ljubljanskimi zemljišči na tem mestu sploh ne govorimo. Davčni nadzor naj bi odkril še nekatere druge nepravilnosti. Jankovića in druge vpletene naj bi ovadba bremenila še zlorabe položaja, oškodovanja upnikov, davčne zatajitve in pranja denarja v nekaterih drugih primerih. Da so apetiti ljubljanskega šerifa v zadnjih letih močno narasli in da se pri tem ne zna več brzdati, je očitno. To naj bi sredi januarja ugotovili celo Jankovićevi botri iz ozadja, ki so se zaradi tega znašli v zadregi pri vztrajanju, naj Janković na vsak način postane predsednik vlade. Po končani davčni preiskavi je namreč DURS sum kaznivih dejanj, povezanih z družino Janković, poslal na državno tožilstvo. To se je zgodilo, kot smo zapisali zgoraj, 6. januarja letos. Spomnimo. 14. januarja se je Jankoviću zgodila črna sreda, ko je v državnem zboru kot kandidat za mandatarja dobil samo 42 glasov, potreboval pa bi jih najmanj 46. 18. januarja pa so mediji pisali o kazenski ovadbi, ki jo je DURS na državno tožilstvo vložil zoper Jankovića. Takrat naj bi davčno dokumentacijo, ki je prišla na tožilstvo (in zdaj tudi v medije), generalni državni tožilec Zvonko Fišer pokazal nekdanjemu šefu partije in nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu ter predsedniku republike Danilo Türku, potem pa slednji Jankovića ni več predlagal za mandatarja, namesto njega pa je presenetljivo ponudil bančnika Marka Voljča. Samo da to ne bi bil Janez Janša. No, stvari so takrat vzeli v svoje roke predsedniki SDS, DLGV, DeSUS, SLS in NSi Janez Janša, Gregor Virant, Karel Erjavec, Radovan Žerjav in Ljudmila Novak ter osnovali koalicijo za izhod iz krize. Ideja z Markom Voljčem je neslavno propadla. 28. januarja je bil za mandatarja v državnem zboru izvoljen predsednik SDS Janša, 10. februarja pa je bila potrjena še celotna vlada. Botri iz ozadja pa so nemočno besneli, ker je Janković po predčasnih volitvah tako nespretno zapravil relativno zmago in hkrati pustil svoje prstne odtise pri spornih finančnih transakcijah.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Maske Demokracije

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/590363MST_1376.jpg

Vabilo na ogled filma Maska demokracije – filma, ki so ga na Planet TV spravili v »bunker«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/233636MST_1395.jpg

V kinu Komuna je bilo mogoče videti precej znanih obrazov, tudi iz sveta politike. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/946078MST_1403.jpg

V prvi vrsti je bilo mogoče opaziti zgodovinarko dr. Andrejo Valič Zver, direktorico SCNR. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/882857MST_1429.jpg

Uvodna beseda je pripadla dr. Vasku Simonitiju, zgodovinarju in nekdanjemu ministru za kulturo. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/475241MST_1434.jpg

Pogled na kinodvorano z druge smeri – le redki sedeži so ostali prazni. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/441416MST_1440.jpg

Film se začenja – po ogledu bo jasno, zakaj ga niso predvajali na Planet TV … (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/866745MST_1455.jpg

Režiser filma Igor Prodnik, nekdanji direktor Vibe filma, ki so ga odslovili iz političnih razlogov. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/181710MST_1463.jpg

Med gledalci je bil tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/362003MST_1493.jpg

Po ogledu filma se je občinstvo nekaj časa zadržalo v avli kinodvorane. (foto: Matic Štojs)