Pasica
Pasica


Boj za predsedniški stolček se začenja

Letošnje poletje bo na političnem področju predvsem v znamenju spopada za stolček predsednika republike. Kandidiral bo tudi dosedanji predsednik Danilo Türk, ki ima po slovenski ustavi možnost kandidature za še en predsedniški mandat.

Med doslej najavljenimi kandidati bo glavno vlogo igrala predvsem trojica Danilo Türk–Borut Pahor–Milan Zver. Zver je svojo kandidaturo najavil med prvimi, Pahor pa se je po dolgotrajnih ugibanjih dokončno odločil na nedavnem kongresu SD. Že pred njim je svojo vnovično kandidaturo najavil tudi Danilo Türk, njegov rezultat pa je tudi za politične analitike precejšnja uganka. Omenjeni trojici pa se pogojno pridružuje tudi »večni kandidat«, sicer vodja nacionalistov Zmago pl. Jelinčič.

Nič več »neznani« Türk
Jelinčič s svojo ponovno kandidaturo za predsednika države očitno skuša še naprej opozarjati nase, predvsem glede na to, da se je njegova stranka z zadnjimi predsedniškimi volitvami po 19 letih poslovila od parlamenta. Anketa Fakultete za uporabne družbene študije pa kaže, da je treba biti še kako previden in da Jelinčiča ni pametno podcenjevati, saj se je v nedavnem anketnem merjenju znašel celo na tretjem mestu za Türkom in Pahorjem, s čimer je prehitel medijsko precej prezrtega Milana Zvera. Slednji ima namreč to smolo, da zaradi dela v evropskem parlamentu še zdaleč ne more biti tako navzoč na terenu kot denimo aktualni predsednik Danilo Türk, ki skoraj dnevno izvaja obiske po celotni Sloveniji, zaradi česar se že pojavljajo govorice, da bo zmagovalec znan že po prvem krogu, saj je prav stik z ljudmi v živo odločujoči faktor. Toda Türk bo moral tokrat nalogo prepričati predvsem tiste, ki sicer ne bi šli na volišča, saj je jasno, da bo imel tokrat manj glasov tistih, ki so zanj glasovali leta 2007, ko je v drugem krogu tedaj še dokaj neznani Türk precej suvereno premagal dokaj medlega Lojzeta Peterleta. Kot je znano, slednji ni prepričal niti vseh desnih volivcev, podobno nekateri napovedujejo tudi Milanu Zveru. Toda glavna nevarnost Zveru preti predvsem s strani Boruta Pahorja, ki bo kot »tretja pot« med »levim« in »desnim« polom imel bistveno močnejšo vlogo kot pred petimi leti kandidat LDS Mitja Gaspari, ki je bil blizu uvrstitve v drugi krog, vendar sta se naprej uvrstila Peterle in Türk. Kot je znano, je LDS nato podprla Türka, ki je dobil tudi podporo Zaresa, SD in DeSUS, tedaj koalicijske stranke v desnosredinski koaliciji. Türkovo zmagoslavje in s tem triumf tranzicijske levice pa je bilo tudi povod za to, da je premier Janez Janša pred bližajočim se predsedovanjem Slovenije Evropski uniji s parlamentarnim glasovanjem o zaupnici vladi nekoliko pretresel politično sceno.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentarjev

 
+3 #1 Boč 03:07 31-07-2012
Veliko bolje je,da spoštovanemu gospodu Dr.Milanu Zveru v predsedniški kampaniji ne kaže preveč dobro,da se zopet ne bi našel kakšen "pijani lovec",ki bi ubijal-moril kot v primeru gospoda Ivana Krambergerja.?Še kako je živ spomin na takratno predsedniško kampanijo in ob vsaki naslednji me je močno strah za moje kandidate.
Citat
 

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)