Boj za predsedniški stolček se začenja

Letošnje poletje bo na političnem področju predvsem v znamenju spopada za stolček predsednika republike. Kandidiral bo tudi dosedanji predsednik Danilo Türk, ki ima po slovenski ustavi možnost kandidature za še en predsedniški mandat.

Med doslej najavljenimi kandidati bo glavno vlogo igrala predvsem trojica Danilo Türk–Borut Pahor–Milan Zver. Zver je svojo kandidaturo najavil med prvimi, Pahor pa se je po dolgotrajnih ugibanjih dokončno odločil na nedavnem kongresu SD. Že pred njim je svojo vnovično kandidaturo najavil tudi Danilo Türk, njegov rezultat pa je tudi za politične analitike precejšnja uganka. Omenjeni trojici pa se pogojno pridružuje tudi »večni kandidat«, sicer vodja nacionalistov Zmago pl. Jelinčič.

Nič več »neznani« Türk
Jelinčič s svojo ponovno kandidaturo za predsednika države očitno skuša še naprej opozarjati nase, predvsem glede na to, da se je njegova stranka z zadnjimi predsedniškimi volitvami po 19 letih poslovila od parlamenta. Anketa Fakultete za uporabne družbene študije pa kaže, da je treba biti še kako previden in da Jelinčiča ni pametno podcenjevati, saj se je v nedavnem anketnem merjenju znašel celo na tretjem mestu za Türkom in Pahorjem, s čimer je prehitel medijsko precej prezrtega Milana Zvera. Slednji ima namreč to smolo, da zaradi dela v evropskem parlamentu še zdaleč ne more biti tako navzoč na terenu kot denimo aktualni predsednik Danilo Türk, ki skoraj dnevno izvaja obiske po celotni Sloveniji, zaradi česar se že pojavljajo govorice, da bo zmagovalec znan že po prvem krogu, saj je prav stik z ljudmi v živo odločujoči faktor. Toda Türk bo moral tokrat nalogo prepričati predvsem tiste, ki sicer ne bi šli na volišča, saj je jasno, da bo imel tokrat manj glasov tistih, ki so zanj glasovali leta 2007, ko je v drugem krogu tedaj še dokaj neznani Türk precej suvereno premagal dokaj medlega Lojzeta Peterleta. Kot je znano, slednji ni prepričal niti vseh desnih volivcev, podobno nekateri napovedujejo tudi Milanu Zveru. Toda glavna nevarnost Zveru preti predvsem s strani Boruta Pahorja, ki bo kot »tretja pot« med »levim« in »desnim« polom imel bistveno močnejšo vlogo kot pred petimi leti kandidat LDS Mitja Gaspari, ki je bil blizu uvrstitve v drugi krog, vendar sta se naprej uvrstila Peterle in Türk. Kot je znano, je LDS nato podprla Türka, ki je dobil tudi podporo Zaresa, SD in DeSUS, tedaj koalicijske stranke v desnosredinski koaliciji. Türkovo zmagoslavje in s tem triumf tranzicijske levice pa je bilo tudi povod za to, da je premier Janez Janša pred bližajočim se predsedovanjem Slovenije Evropski uniji s parlamentarnim glasovanjem o zaupnici vladi nekoliko pretresel politično sceno.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)