Boj za predsedniški stolček se začenja

Letošnje poletje bo na političnem področju predvsem v znamenju spopada za stolček predsednika republike. Kandidiral bo tudi dosedanji predsednik Danilo Türk, ki ima po slovenski ustavi možnost kandidature za še en predsedniški mandat.

Med doslej najavljenimi kandidati bo glavno vlogo igrala predvsem trojica Danilo Türk–Borut Pahor–Milan Zver. Zver je svojo kandidaturo najavil med prvimi, Pahor pa se je po dolgotrajnih ugibanjih dokončno odločil na nedavnem kongresu SD. Že pred njim je svojo vnovično kandidaturo najavil tudi Danilo Türk, njegov rezultat pa je tudi za politične analitike precejšnja uganka. Omenjeni trojici pa se pogojno pridružuje tudi »večni kandidat«, sicer vodja nacionalistov Zmago pl. Jelinčič.

Nič več »neznani« Türk
Jelinčič s svojo ponovno kandidaturo za predsednika države očitno skuša še naprej opozarjati nase, predvsem glede na to, da se je njegova stranka z zadnjimi predsedniškimi volitvami po 19 letih poslovila od parlamenta. Anketa Fakultete za uporabne družbene študije pa kaže, da je treba biti še kako previden in da Jelinčiča ni pametno podcenjevati, saj se je v nedavnem anketnem merjenju znašel celo na tretjem mestu za Türkom in Pahorjem, s čimer je prehitel medijsko precej prezrtega Milana Zvera. Slednji ima namreč to smolo, da zaradi dela v evropskem parlamentu še zdaleč ne more biti tako navzoč na terenu kot denimo aktualni predsednik Danilo Türk, ki skoraj dnevno izvaja obiske po celotni Sloveniji, zaradi česar se že pojavljajo govorice, da bo zmagovalec znan že po prvem krogu, saj je prav stik z ljudmi v živo odločujoči faktor. Toda Türk bo moral tokrat nalogo prepričati predvsem tiste, ki sicer ne bi šli na volišča, saj je jasno, da bo imel tokrat manj glasov tistih, ki so zanj glasovali leta 2007, ko je v drugem krogu tedaj še dokaj neznani Türk precej suvereno premagal dokaj medlega Lojzeta Peterleta. Kot je znano, slednji ni prepričal niti vseh desnih volivcev, podobno nekateri napovedujejo tudi Milanu Zveru. Toda glavna nevarnost Zveru preti predvsem s strani Boruta Pahorja, ki bo kot »tretja pot« med »levim« in »desnim« polom imel bistveno močnejšo vlogo kot pred petimi leti kandidat LDS Mitja Gaspari, ki je bil blizu uvrstitve v drugi krog, vendar sta se naprej uvrstila Peterle in Türk. Kot je znano, je LDS nato podprla Türka, ki je dobil tudi podporo Zaresa, SD in DeSUS, tedaj koalicijske stranke v desnosredinski koaliciji. Türkovo zmagoslavje in s tem triumf tranzicijske levice pa je bilo tudi povod za to, da je premier Janez Janša pred bližajočim se predsedovanjem Slovenije Evropski uniji s parlamentarnim glasovanjem o zaupnici vladi nekoliko pretresel politično sceno.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)