Türka podprl nekdanji šef zvezne SDV

Predsednik republike Danilo Türk je razočaral vso slovensko demokratično javnost, ko je konec leta 2009 odlikoval nekdanjega šefa slovenske Službe državne varnosti oziroma Udbe in zadnjega socialističnega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla.

 

Zaradi tega si je od takratne opozicije »prislužil« celo ustavno obtožbo predsednika republike. Od takrat naprej je jasno, da zdajšnji predsednik republike Türk simpatizira z nekdanjimi člani Udbe oziroma uživa njihovo podporo. To se je ponovno pokazalo na sobotnem kongresu SD v Kočevju, ko so se nekateri delegati javno zavzeli, da SD na predsedniških volitvah podpre zdajšnjega predsednika Danila Türka, ki ga je stranka podprla tudi na prejšnjih predsedniških volitvah. In to čeprav je dozdajšnji predsednik SD Borut Pahor na kongresu celo uradno napovedal svoj vstop v tekmo za predsednika republike. Tako je nekdanji načelnik zvezne Službe državne varnosti (SDV) Silvo Gorenc članstvo pozval k podpori Türka na predsedniških volitvah.

 

Kdo je Silvo Gorenc

No, če se ne bi javno oglasil človek s tako sporno preteklostjo, ga na tem mestu seveda ne bi omenjali. Tako pa je prav, da opozorimo, kdo to pravzaprav je, kaj je počel v preteklosti in kakšni ljudje podpirajo aktualnega predsednika republike. Kot lahko preberemo v občinskem glasilu Naš glas občine Krško iz 11. novembra 1986, je bil Silvo Gorenc takrat od predsedstva SFRJ odlikovan z redom bratstva in enotnosti z zlatim vencem. Na slovesnosti, ki so se je udeležili najvišji predstavniki družbenopolitičnega življenja občine Krško in Socialistične republike Slovenije, mu je visoko odlikovanje izročil predsednik SO Krško, Zoran Šoln. V slovesnem nagovoru je Šoln predstavil »bogato« življenjsko pot Silva Gorenca: »Tovariš Silvo Gorenc sodi med tiste, ki s svojo široko razgledanostjo in jasno politično opredelitvijo uspešno opravljajo številne zahtevne naloge, ki si jih praktično nikoli sami ne izbirajo in se tako – kar še posebej velja za tov.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)