Kongres SD: Srp in kladivo za prihodnost

Osmi kongres Socialnih demokratov (SD) v Kočevju, ki so ga nekateri cinično poimenovali »kočevski zbor odposlancev«, je prinesel (ne)pričakovan preobrat na vrhu stranke. Dozdajšnjega predsednika SD Boruta Pahorja je nasledil Igor Lukšič.

Delegati, ki so se v soboto, 2. junija, zbrali v kočevski športni dvorani, so se tako odločili za premik stranke od sredine proti (skrajni) levici, kongres pa je s tem postal eden najbolj prelomnih v zgodovini stranke, sicer pravne naslednice Komunistične partije Slovenije oziroma Zveze komunistov Slovenije. Slednja je po letu 1990 kar nekajkrat zamenjala ime. Stranka demokratične prenove oziroma Socialdemokratska prenova se je namreč leta 1993 združila še z nekaterimi manjšimi strankami, kot sta Delavska stranka in Socialdemokratska unija, pridružil se ji je tudi del nekdanje Socialistične stranke Slovenije, naslednice SZDL. Takrat je vodenje stranke prevzel Janez Kocijančič, stranka pa se je imenovala Združena lista socialnih demokratov. Pred nekaj leti je ime skrajšala v Socialne demokrate, na mariborskem kongresu pred tremi leti pa je stranka dokončno dobila nov »rdeči« imidž.

Nove Čebine
Izbira Kočevja za tokratni kongres verjetno ni bila naključna. Neformalni gostitelj kongresa je bil poslanec in nekdanji kočevski župan Janko Veber, ki je tokrat nastopal tudi v vlogi predsednika volilne komisije, medtem ko je funkcijo vodje delovnega predsedstva kongresa zasedel politični veteran Miran Potrč. Ta se je lani poslovil od poslanske funkcije in je s kongresom umirjen odšel v politični pokoj, na kongresu pa ga je nekaj časa nadomeščala Andreja Črnak Meglič. Kongres pa je potekal samo dan pred slovesnostjo v Kočevskem Rogu, kjer so se spominjali žrtev komunističnih pomorov, zato je rdeča barva, razumljivo, marsikoga vznemirila. Sicer pa je v času kongresa krožilo precej komentarjev in govoric tako med delegati kot novinarji. Nekateri najbolj cinični so kongres SD primerjali s 14. kongresom ZKJ leta 1990 v Beogradu, ki ga je delegacija slovenskih komunistov zapustila (na predlog tedanjega predsednika ZKS-SDP Cirila Ribičiča), ob tem je Sonja Lokar potočila tudi nekaj solz. Očitno je razdeljenost na »pahorjance« in »nepahorjance« naredila svoje, zato je bilo mogoče pričakovati tudi kakšen incident. Drugi pa so menili, da je bil kočevski kongres dejansko ustanovni kongres nove komunistične partije, torej repriza dogajanja leta 1937 na Čebinah. Vsekakor na to lahko sklepamo iz dejstva, da se je prav v Kočevju zaključilo Pahorjevo petnajst let dolgo vodenje stranke, ki jo je prevzel leta 1997. Vsa pozornost na kongresu je bila – ne glede na statutarne spremembe in kongresno resolucijo za večjo navzočnost žensk v politiki – usmerjena predvsem v eno točko: volitve predsednika stranke, čeprav tudi razdelitev ostalih funkcij ni bila brez pomena. Od štirih kandidatov za predsednika stranke (Borut Pahor, Igor Lukšič, Patrick Vlačič, Zlatko Jenko) sta se v drugi krog uvrstila Pahor in Lukšič, slednji pa je nato v finišu po dolgotrajnem in napetem štetju glasov ugnal Pahorja. Za Lukšiča je namreč glasovalo 190 delegatov, za Pahorja pa 180.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentarjev

 
-1 #2 lido 17:40 27-06-2012
Marš komunjazarji tja kjer lahko nosite te ekstremistične teroristične simbole, v SLOVENIJI JIH NEBOSTE ZA TAKE TERORISTE NI PROSTORA V TEJ LEPI SLOVENIJI, TI LUKČIĆENKO PA K TVOJEMU SOMIŠLJENIKU V BELO RUSIJO TE KOMAJ ČAKA!!!!!!!!
Citat
 
 
0 #1 Boč 17:05 27-06-2012
In še rdečo zvezdo.?Poglejte sliko zgoraj;kdo že je takole gestikuliral s kazalcem?
Citat
 

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Maske Demokracije

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/590363MST_1376.jpg

Vabilo na ogled filma Maska demokracije – filma, ki so ga na Planet TV spravili v »bunker«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/233636MST_1395.jpg

V kinu Komuna je bilo mogoče videti precej znanih obrazov, tudi iz sveta politike. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/946078MST_1403.jpg

V prvi vrsti je bilo mogoče opaziti zgodovinarko dr. Andrejo Valič Zver, direktorico SCNR. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/882857MST_1429.jpg

Uvodna beseda je pripadla dr. Vasku Simonitiju, zgodovinarju in nekdanjemu ministru za kulturo. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/475241MST_1434.jpg

Pogled na kinodvorano z druge smeri – le redki sedeži so ostali prazni. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/441416MST_1440.jpg

Film se začenja – po ogledu bo jasno, zakaj ga niso predvajali na Planet TV … (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/866745MST_1455.jpg

Režiser filma Igor Prodnik, nekdanji direktor Vibe filma, ki so ga odslovili iz političnih razlogov. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/181710MST_1463.jpg

Med gledalci je bil tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/362003MST_1493.jpg

Po ogledu filma se je občinstvo nekaj časa zadržalo v avli kinodvorane. (foto: Matic Štojs)