Restavracija komunistične revolucije

Češčenje komunistične ikonografije, še zlasti nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita, je ponovno v porastu. Očitno tudi ne brez razloga, saj se »rdeči kult« v določenih časovnih obdobjih pojavlja z večjim poudarkom.

Poveličevanje komunistične ikonografije je bilo sicer stalnica v času Pahorjeve vlade, saj so imeli »titofili« tudi uradno kritje s strani vlade – spomnimo se samo razvpite rdeče pesti ob obletnici plebiscita, evrskega kovanca s podobo Franca Rozmana Staneta ter peterokrako zvezdo in še kaj bi se lahko našlo. V zadnjem času pa se je češčenje Josipa Broza Tita razmahnilo predvsem okoli 25. maja, ki je bil po jugoslovanski tradiciji »dan mladosti«.

SVIZ-ov pozdrav Titu
Pred kratkim je namreč v javnost prišlo vabilo na praznovanje Titovega rojstnega dne »kot spomin na dobre stare čase, Dan mladosti, Jugoslavijo in Tita,« ki so še vedno, kot so zapisali na vabilu, »v naših srcih in pesmih.« Vabilo na domnevno prireditev na ptujski osnovni šoli Mladika naj bi poslal ptujski SVIZ, torej šolski sindikat. No, nostalgiki pa so očitno pozabili, da je ustavno sodišče prav zaradi dejstva, da je Titov režim kršil človekove pravice, razveljavilo odlok o poimenovanju ene od ljubljanskih vpadnic po Titu. V samem vabilu, ki ga je na spletu prvi objavil Požareport, je sicer precej napisano tudi o t. i. štafeti mladosti. Zanimivo je sicer, da se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Jugoslavija že pokala po šivih, tedanja ZSMS kot notranja opozicija zveze komunistov borila za odpravo t. i. štafete mladosti, medtem ko novodobni »mladinci« ponovno obujajo češčenje totalitarne preteklosti. Na ta dogodek je hitro reagiralo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je vrtcem in šolam poslalo okrožnico, v katerem jih ob nekaterih napovedih praznovanj nekdanjega Dneva mladosti pozivajo k spoštovanju ustave in da naj zagotovijo dosledno spoštovanje ustavnih vrednot. Ministrstvo opozarja na odločbo ustavnega sodišča, s katero je to odpravilo odlok o poimenovanju Titove ulice v Ljubljani, saj je ugotovilo, da je bil Josip Broz Tito simbol totalitarnega režima, vsako poveličevanje režima pa da je mogoče razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu in je zato neustavno.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)