Restavracija komunistične revolucije

Češčenje komunistične ikonografije, še zlasti nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita, je ponovno v porastu. Očitno tudi ne brez razloga, saj se »rdeči kult« v določenih časovnih obdobjih pojavlja z večjim poudarkom.

Poveličevanje komunistične ikonografije je bilo sicer stalnica v času Pahorjeve vlade, saj so imeli »titofili« tudi uradno kritje s strani vlade – spomnimo se samo razvpite rdeče pesti ob obletnici plebiscita, evrskega kovanca s podobo Franca Rozmana Staneta ter peterokrako zvezdo in še kaj bi se lahko našlo. V zadnjem času pa se je češčenje Josipa Broza Tita razmahnilo predvsem okoli 25. maja, ki je bil po jugoslovanski tradiciji »dan mladosti«.

SVIZ-ov pozdrav Titu
Pred kratkim je namreč v javnost prišlo vabilo na praznovanje Titovega rojstnega dne »kot spomin na dobre stare čase, Dan mladosti, Jugoslavijo in Tita,« ki so še vedno, kot so zapisali na vabilu, »v naših srcih in pesmih.« Vabilo na domnevno prireditev na ptujski osnovni šoli Mladika naj bi poslal ptujski SVIZ, torej šolski sindikat. No, nostalgiki pa so očitno pozabili, da je ustavno sodišče prav zaradi dejstva, da je Titov režim kršil človekove pravice, razveljavilo odlok o poimenovanju ene od ljubljanskih vpadnic po Titu. V samem vabilu, ki ga je na spletu prvi objavil Požareport, je sicer precej napisano tudi o t. i. štafeti mladosti. Zanimivo je sicer, da se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Jugoslavija že pokala po šivih, tedanja ZSMS kot notranja opozicija zveze komunistov borila za odpravo t. i. štafete mladosti, medtem ko novodobni »mladinci« ponovno obujajo češčenje totalitarne preteklosti. Na ta dogodek je hitro reagiralo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je vrtcem in šolam poslalo okrožnico, v katerem jih ob nekaterih napovedih praznovanj nekdanjega Dneva mladosti pozivajo k spoštovanju ustave in da naj zagotovijo dosledno spoštovanje ustavnih vrednot. Ministrstvo opozarja na odločbo ustavnega sodišča, s katero je to odpravilo odlok o poimenovanju Titove ulice v Ljubljani, saj je ugotovilo, da je bil Josip Broz Tito simbol totalitarnega režima, vsako poveličevanje režima pa da je mogoče razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu in je zato neustavno.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)