Restavracija komunistične revolucije

Češčenje komunistične ikonografije, še zlasti nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita, je ponovno v porastu. Očitno tudi ne brez razloga, saj se »rdeči kult« v določenih časovnih obdobjih pojavlja z večjim poudarkom.

Poveličevanje komunistične ikonografije je bilo sicer stalnica v času Pahorjeve vlade, saj so imeli »titofili« tudi uradno kritje s strani vlade – spomnimo se samo razvpite rdeče pesti ob obletnici plebiscita, evrskega kovanca s podobo Franca Rozmana Staneta ter peterokrako zvezdo in še kaj bi se lahko našlo. V zadnjem času pa se je češčenje Josipa Broza Tita razmahnilo predvsem okoli 25. maja, ki je bil po jugoslovanski tradiciji »dan mladosti«.

SVIZ-ov pozdrav Titu
Pred kratkim je namreč v javnost prišlo vabilo na praznovanje Titovega rojstnega dne »kot spomin na dobre stare čase, Dan mladosti, Jugoslavijo in Tita,« ki so še vedno, kot so zapisali na vabilu, »v naših srcih in pesmih.« Vabilo na domnevno prireditev na ptujski osnovni šoli Mladika naj bi poslal ptujski SVIZ, torej šolski sindikat. No, nostalgiki pa so očitno pozabili, da je ustavno sodišče prav zaradi dejstva, da je Titov režim kršil človekove pravice, razveljavilo odlok o poimenovanju ene od ljubljanskih vpadnic po Titu. V samem vabilu, ki ga je na spletu prvi objavil Požareport, je sicer precej napisano tudi o t. i. štafeti mladosti. Zanimivo je sicer, da se je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Jugoslavija že pokala po šivih, tedanja ZSMS kot notranja opozicija zveze komunistov borila za odpravo t. i. štafete mladosti, medtem ko novodobni »mladinci« ponovno obujajo češčenje totalitarne preteklosti. Na ta dogodek je hitro reagiralo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki je vrtcem in šolam poslalo okrožnico, v katerem jih ob nekaterih napovedih praznovanj nekdanjega Dneva mladosti pozivajo k spoštovanju ustave in da naj zagotovijo dosledno spoštovanje ustavnih vrednot. Ministrstvo opozarja na odločbo ustavnega sodišča, s katero je to odpravilo odlok o poimenovanju Titove ulice v Ljubljani, saj je ugotovilo, da je bil Josip Broz Tito simbol totalitarnega režima, vsako poveličevanje režima pa da je mogoče razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu in je zato neustavno.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)