Pasica
Pasica


Nataša Pirc Musar izigrava pravo

Upravno sodišče je v upravnem sporu zoper Informacijskega pooblaščenca zaradi tožbe glede odločbe, v kateri je ta z dela zaupnega magnetograma vladne seje iz leta 2006 zahteval umik stopnje tajnosti, ugodilo Vladi Republike Slovenije.

Verjetno se še spomnite, da je bil v začetku oktobra 2010 na enem od komercialnih televizijskih programov objavljen magnetogram, to je dobesedni zapis dela redne seje vlade, na kateri so obravnavali problematiko prenosa državnega deleža v Splošni plovbi na Slovensko odškodninsko družbo. Dokument je sicer veljal za zaupnega, a je nezakonito prišel v javnost, informacijska pooblaščenka pa je v nastali zagati »priskočila na pomoč« ter del zaupnost odpravila. A kot kaže, nezakonito, saj je konec aprila upravno sodišče ponovno ugotovilo, da je bil v konkretnem postopku materialni zakon napačno uporabljen, saj ni bila pravilno opravljena presoja med javnim interesom na eni strani in varovanjem podatkov na drugi strani, zato se tudi posledično odločba Informacijskega pooblaščenca, v kateri je ta z dela zaupnega magnetograma vladne seje iz leta 2006 zahteval umik stopnje tajnosti, odpravi in se mu vrne v ponoven postopek. Nepopravljiva škoda pa je bila s tem že storjena.

Pomembno ozadje zgodbe
Spomnimo. Leta 2010 je tedanja Pahorjeva oblast poskušala razveljaviti tudi dve stvari, povezani s Splošno plovbo iz Portoroža. Eno je bil poskus razveljavitve prenosa poslovnega deleža Splošne plovbe z Republike Slovenije na Slovensko odškodninsko družbo, drugo pa poskus razveljavitve prodaje poslovnega deleža te družbe nemškemu ladjarju Döhleju. Oddelek za gospodarsko sodstvo na Okrožnem sodišču v Ljubljani je tedaj obe tožbi kot neutemeljeni zavrglo. V zvezi s tem dogodkom pa smo bili takrat poleg (neuspešnega) medijskega pritiska na odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča priče tudi številnim manipulacijam. Tako je bil v začetku oktobra leta 2010 na enem od komercialnih televizijskih programov objavljen magnetogram, to je dobesedni zapis dela redne seje vlade, na kateri so obravnavali to problematiko. Ker so magnetogrami vladnih sej običajno tajni, se je seveda postavilo vprašanje, kako je mogoče, da je bil ta razkrit javnosti. Kot se je izkazalo, je dokument, to je zapis seje vlade iz leta 2006, ki je bil v tem delu tajen, generalni sekretariat vlade, ki ga je tedaj vodila Helena Kamnar, pred njo pa Milan Martin Cvikl, poslal le Komisiji za preprečevanje korupcije, ki jo je takrat vodil Drago Kos, in sicer že 25. februarja 2009. Za magnetogram sta jih sicer zaprosila še družba Mercata Ljubljana in novinar Kanala A, vendar so njuno zahtevo zavrnili. So pa tedanji pristojni na generalnem sekretariatu vlade v prostorih sekretariata dovolili vpogled tudi informacijski pooblaščenki, in sicer 31. maja 2010. Dne 7. oktobra 2010 pa je informacijska pooblaščenka v povezavi s pritožbo novinarja Kanala A zoper vladno odločbo znova zaprosila za posredovanje magnetograma, a ji do razkritja podatkov v javnosti, kot so zatrjevali na generalnem sekretariatu, le-teh še niso posredovali.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentarjev

 
+24 #2 zamaščenka 22:41 25-05-2012
je prava murgeljska
Citat
 
 
+35 #1 pravica 09:11 24-05-2012
Ta oseba je za ODSTREL iz tega položaja, ker je pristranka korupcijska debeluša, ki ne paše v noben stol več!
Citat
 

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)