Pasica
Pasica


Propadli reformist z nasmeškom

Minuli teden je v 88. letu starosti umrl zadnji jugoslovanski premier Ante Marković, ki je v času razpadanja Jugoslavije močno zaznamoval tedanji jugoslovanski politični prostor. Po razpadu Jugoslavije se v javnosti ni več pojavljal.

 

Marković vsaj med Slovenci zagotovo velja za kontroverzno osebnost, saj naj bi bil prav on omogočil oborožen poseg JLA proti Sloveniji. Čeprav je v začetku svojega mandata dajal vtis, da bi Jugoslavija lahko gospodarsko zaživela, je sanje o reformah spodnesla Miloševićeva »koalicija« v jugoslovanskem političnem vrhu.

 

Z dinarji v roki

Ante Marković, po narodnosti Hrvat, se je rodil 25. novembra 1924 v Konjicu v Bosni in Hercegovini. Študiral je elektrotehniko na zagrebški tehniški fakulteti in diplomiral pri tridesetih letih. Njegov politični vzpon se je začel v osemdesetih letih, ko je 1986 postal predsednik predsedstva tedanje Socialistične republike Hrvaške. Na tej funkciji je nasledil Erno Derosi Bjelajac, dve leti kasneje pa ga je na tej funkciji nasledil Ivo Latin, ki je bil še zadnji hrvaški »socialistični« predsednik, preden je oblast prevzel Franjo Tuđman. Že januarja leta 1989 je bil izvoljen za predsednika zveznega izvršnega sveta, potem ko je odstopil njegov predhodnik Branko Mikulić, bosansko-hercegovski politik, zaradi kritik, da njegova vlada ni sposobna rešiti države iz hude gospodarske krize (mimogrede, njegov odstop so že nekaj mesecev prej terjali jugoslovanski, predvsem pa slovenski železničarji). Dejansko oblast pa je prevzel dva meseca kasneje. Približno v istem času so bile v Sloveniji neposredne volitve slovenskega člana predsedstva SFRJ, na katerih je zmagal dr. Janez Drnovšek, ki je 15. maja istega leta prevzel enoletni mandat predsednika predsedstva SFRJ. Videti je, da je imel Marković kot reformist največjega političnega zaveznika prav v Drnovšku, saj je ta v svojih programskih izhodiščih izražal podporo gospodarskim reformam ter usmeritvi Jugoslavije k tržnemu gospodarstvu in zahodnoevropskim integracijam, omenil pa je tudi konvertibilni dinar, ki je kasneje postal Markovićev zaščitni znak. Marković je decembra leta 1989 predstavil ambiciozen gospodarski program, ki je bil usmerjen predvsem v brzdanje inflacije. Ob tem je izvedel denominacijo ponorelega dinarja, ki je v roku nekaj let pridobil ogromno ničel. Dinar je izgubil štiri ničle, zaradi česar se je v javno rabo znova vrnila tudi »para« kot stoti del dinarja, razmerje do nemške marke pa je bilo fiksno 1:7 Sedem dinarjev torej za eno marko. Seveda je bilo treba za to tudi izdati nove dinarske bankovce, t. i. »markovičke« z novim imidžem jugoslovanskega dinarja. Mednarodne finančne ustanove so z odprtimi rokami podprle njegov program, politiki iz Zahodne Evrope in ZDA pa so verjeli, da lahko Marković reši razpadajočo Jugoslavijo.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentarjev

 
0 #2 ivan 22:19 03-02-2012
Ja nasmejani so bili ustanovitelji yugoslavije in ker niso imeli papirja,pisati in brati malokdo, so neutemeljene smrtne sodbe izrekli ustno,izvrševal i pa tajno in na skrivnih lokacijah.Hvala za nasmeške imam pač rajši odkito klofuto.
Citat
 
 
-3 #1 kokolino 17:37 07-12-2011
Ja to so bili zlati časi nikoli več ne bomo videli toliko nasmejanih ljudi kot takrat.Počasi umirajo velikani ki so gradili jugoslavijo[ust ano.gorenja žal se ne spomnim imena pa Kavčič]in še bi se jih našlo.Kaj so ta nova mlada izobražena pametna pezdeta naredila iz nas se lepo vidi pa tudi čuti.Samo lajanje kako bo to vse lahko naredit kako so prejšnje generacije bile malo vredne itd...Sedaj ko bi najbolj rabili nekaj pravih potez pa jih ni nihče sposoben izpeljat.Večina naših politikov se kiti z diplomami doktorati magistri in nevem še kaj imajo pred priimki.Toda to so samo na papirju papir pa vemo zakaj je dober.
Citat
 

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)