Zdravje in znanost

Barbat po obalni cesti je kmalu zatem, ko se trajektna rampa dotakne pristaniškega vozlišča. Naselje na južni strani Raba je obkroženo s samotnimi peščenimi zalivčki in mnogi imajo premer le nekaj deset metrov. V samem osrčju in neposredno ob obali stoji Villa Barbat, nekdaj iz kamna sezidano prebivališče, danes mesto za gurmanski oddih.

Kot rad pove Davor, nekdanji župan in zdajšnji lastnik, je prav tu stičišče že malce pozabljenih kulturnih artefaktov, domače avtentične hrane, izkaz in podoba otoka. Svojo vlogo jemlje resno, celo z gostovanjem pršutov v živem muzeju iz celotne regije. Vsak večer pride na vrsto pladenj iz drugega kraja, ročno rezane »fetine« so le uvod na krožnikih gostov. Tisočletne amfore pa doma pridelano oljčno olje iz zrelih oliv, ki prezimuje v v kamen izdolbenih posodah, tu se zgodba šele začne. V hišni restavraciji je v velikanskem akvariju še jastožera, za izbiro je treba pokazati le s prstom na raroga ali jastoga.

Za morske delikatese znajo povedati, da so pripravljene najbolje na otoku, temu pritrjujejo tudi številna priznanja na stenah. Zanimivo je, da jim je uspelo ujeti duha tradicije, celo nekaterih tradicionalnih jedi, na primer ovčji štufad, kot tudi estetski nabor namiznega porcelana in modernih receptov ujetih jedi. Ne bi se smeli čuditi, če na krožnik zaide posušena hobotnica, tatarec iz brancina, njoki s škampi in z divjimi beluši, file bele ribe in hišni sladoled. Ja, Davor ga dela sam. Škoda, da bližina ceste medu ni vplivala na kakšen novi okus. Morda v prihodnje.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)