Zdravje in znanost

Barbat po obalni cesti je kmalu zatem, ko se trajektna rampa dotakne pristaniškega vozlišča. Naselje na južni strani Raba je obkroženo s samotnimi peščenimi zalivčki in mnogi imajo premer le nekaj deset metrov. V samem osrčju in neposredno ob obali stoji Villa Barbat, nekdaj iz kamna sezidano prebivališče, danes mesto za gurmanski oddih.

Kot rad pove Davor, nekdanji župan in zdajšnji lastnik, je prav tu stičišče že malce pozabljenih kulturnih artefaktov, domače avtentične hrane, izkaz in podoba otoka. Svojo vlogo jemlje resno, celo z gostovanjem pršutov v živem muzeju iz celotne regije. Vsak večer pride na vrsto pladenj iz drugega kraja, ročno rezane »fetine« so le uvod na krožnikih gostov. Tisočletne amfore pa doma pridelano oljčno olje iz zrelih oliv, ki prezimuje v v kamen izdolbenih posodah, tu se zgodba šele začne. V hišni restavraciji je v velikanskem akvariju še jastožera, za izbiro je treba pokazati le s prstom na raroga ali jastoga.

Za morske delikatese znajo povedati, da so pripravljene najbolje na otoku, temu pritrjujejo tudi številna priznanja na stenah. Zanimivo je, da jim je uspelo ujeti duha tradicije, celo nekaterih tradicionalnih jedi, na primer ovčji štufad, kot tudi estetski nabor namiznega porcelana in modernih receptov ujetih jedi. Ne bi se smeli čuditi, če na krožnik zaide posušena hobotnica, tatarec iz brancina, njoki s škampi in z divjimi beluši, file bele ribe in hišni sladoled. Ja, Davor ga dela sam. Škoda, da bližina ceste medu ni vplivala na kakšen novi okus. Morda v prihodnje.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)