Pasica
Pasica


Predalič: Tu so vse terorije zarote odveč

O proslavi ob Dnevu državnosti smo se pogovarjali z generalnim sekretarjem vlade in predsednikom koordinacijskega odbora za državne proslave dr. Božo Predaličem. Zaradi osamosvojitvene narave je proslava naletela na kritiko jugo-nostalgikov.

Gospod Predalič. Za nami je proslava ob Dnevu državnosti, ki je bila deležna številnih pohval, pa tudi kritik. Kaj ste želeli s proslavo sporočiti slovenski javnosti?
Namen proslave je bil počastitev 21. obletnice enega najsvetlejših trenutkov slovenske zgodovine – razglasitve samostojne Republike Slovenije. Scenarij proslave je bil relativno preprost in je skušal preko plesa folklornih skupin prikazati značilnosti posameznih pokrajin, ki kljub različnosti delujejo povezano.

Ste tudi zato povabili na proslavo samo praporščake veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne?
Izbor praporščakov je temeljil na naravi praznika. Glede na dejstvo, da je proslava obeleževala obletnico razglasitev samostojne Slovenije, smo k sodelovanju povabili le praporščake veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne.

Kako komentirate ostre kritike na vaš račun in na račun vlade s strani zveze borcev, opozicije in levičarskih komentatorjev, da ste s tem želeli razvrednoti »pomen narodnoosvobodilne borbe«?
Teh kritik preprosto ne razumem. Priznanje vsem, ki so iz domoljubnih čustev in idealov pred in med drugo svetovno vojno tvegali svoja življenja, vendar je dejstvo, da so se takrat hote ali nehote borili za neko drugo državo in za nek drug režim. Ob tem bi rad opozoril tudi na dejstvo, da tudi leta 91, ko smo razglasili svojo državo in zastavo z rdečo zvezdo pred parlamentom nadomestili z zastavo s slovenskim grbom, ni bilo poleg nobene borčevske organizacije in nobenega prapora z zvezdo.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)