Predalič: Tu so vse terorije zarote odveč

O proslavi ob Dnevu državnosti smo se pogovarjali z generalnim sekretarjem vlade in predsednikom koordinacijskega odbora za državne proslave dr. Božo Predaličem. Zaradi osamosvojitvene narave je proslava naletela na kritiko jugo-nostalgikov.

Gospod Predalič. Za nami je proslava ob Dnevu državnosti, ki je bila deležna številnih pohval, pa tudi kritik. Kaj ste želeli s proslavo sporočiti slovenski javnosti?
Namen proslave je bil počastitev 21. obletnice enega najsvetlejših trenutkov slovenske zgodovine – razglasitve samostojne Republike Slovenije. Scenarij proslave je bil relativno preprost in je skušal preko plesa folklornih skupin prikazati značilnosti posameznih pokrajin, ki kljub različnosti delujejo povezano.

Ste tudi zato povabili na proslavo samo praporščake veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne?
Izbor praporščakov je temeljil na naravi praznika. Glede na dejstvo, da je proslava obeleževala obletnico razglasitev samostojne Slovenije, smo k sodelovanju povabili le praporščake veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne.

Kako komentirate ostre kritike na vaš račun in na račun vlade s strani zveze borcev, opozicije in levičarskih komentatorjev, da ste s tem želeli razvrednoti »pomen narodnoosvobodilne borbe«?
Teh kritik preprosto ne razumem. Priznanje vsem, ki so iz domoljubnih čustev in idealov pred in med drugo svetovno vojno tvegali svoja življenja, vendar je dejstvo, da so se takrat hote ali nehote borili za neko drugo državo in za nek drug režim. Ob tem bi rad opozoril tudi na dejstvo, da tudi leta 91, ko smo razglasili svojo državo in zastavo z rdečo zvezdo pred parlamentom nadomestili z zastavo s slovenskim grbom, ni bilo poleg nobene borčevske organizacije in nobenega prapora z zvezdo.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)