Predalič: Tu so vse terorije zarote odveč

O proslavi ob Dnevu državnosti smo se pogovarjali z generalnim sekretarjem vlade in predsednikom koordinacijskega odbora za državne proslave dr. Božo Predaličem. Zaradi osamosvojitvene narave je proslava naletela na kritiko jugo-nostalgikov.

Gospod Predalič. Za nami je proslava ob Dnevu državnosti, ki je bila deležna številnih pohval, pa tudi kritik. Kaj ste želeli s proslavo sporočiti slovenski javnosti?
Namen proslave je bil počastitev 21. obletnice enega najsvetlejših trenutkov slovenske zgodovine – razglasitve samostojne Republike Slovenije. Scenarij proslave je bil relativno preprost in je skušal preko plesa folklornih skupin prikazati značilnosti posameznih pokrajin, ki kljub različnosti delujejo povezano.

Ste tudi zato povabili na proslavo samo praporščake veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne?
Izbor praporščakov je temeljil na naravi praznika. Glede na dejstvo, da je proslava obeleževala obletnico razglasitev samostojne Slovenije, smo k sodelovanju povabili le praporščake veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne.

Kako komentirate ostre kritike na vaš račun in na račun vlade s strani zveze borcev, opozicije in levičarskih komentatorjev, da ste s tem želeli razvrednoti »pomen narodnoosvobodilne borbe«?
Teh kritik preprosto ne razumem. Priznanje vsem, ki so iz domoljubnih čustev in idealov pred in med drugo svetovno vojno tvegali svoja življenja, vendar je dejstvo, da so se takrat hote ali nehote borili za neko drugo državo in za nek drug režim. Ob tem bi rad opozoril tudi na dejstvo, da tudi leta 91, ko smo razglasili svojo državo in zastavo z rdečo zvezdo pred parlamentom nadomestili z zastavo s slovenskim grbom, ni bilo poleg nobene borčevske organizacije in nobenega prapora z zvezdo.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)