Predalič: Tu so vse terorije zarote odveč

O proslavi ob Dnevu državnosti smo se pogovarjali z generalnim sekretarjem vlade in predsednikom koordinacijskega odbora za državne proslave dr. Božo Predaličem. Zaradi osamosvojitvene narave je proslava naletela na kritiko jugo-nostalgikov.

Gospod Predalič. Za nami je proslava ob Dnevu državnosti, ki je bila deležna številnih pohval, pa tudi kritik. Kaj ste želeli s proslavo sporočiti slovenski javnosti?
Namen proslave je bil počastitev 21. obletnice enega najsvetlejših trenutkov slovenske zgodovine – razglasitve samostojne Republike Slovenije. Scenarij proslave je bil relativno preprost in je skušal preko plesa folklornih skupin prikazati značilnosti posameznih pokrajin, ki kljub različnosti delujejo povezano.

Ste tudi zato povabili na proslavo samo praporščake veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne?
Izbor praporščakov je temeljil na naravi praznika. Glede na dejstvo, da je proslava obeleževala obletnico razglasitev samostojne Slovenije, smo k sodelovanju povabili le praporščake veteranskih organizacij slovenske osamosvojitvene vojne.

Kako komentirate ostre kritike na vaš račun in na račun vlade s strani zveze borcev, opozicije in levičarskih komentatorjev, da ste s tem želeli razvrednoti »pomen narodnoosvobodilne borbe«?
Teh kritik preprosto ne razumem. Priznanje vsem, ki so iz domoljubnih čustev in idealov pred in med drugo svetovno vojno tvegali svoja življenja, vendar je dejstvo, da so se takrat hote ali nehote borili za neko drugo državo in za nek drug režim. Ob tem bi rad opozoril tudi na dejstvo, da tudi leta 91, ko smo razglasili svojo državo in zastavo z rdečo zvezdo pred parlamentom nadomestili z zastavo s slovenskim grbom, ni bilo poleg nobene borčevske organizacije in nobenega prapora z zvezdo.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)