Pogovor

O povolilnih razmerah, kršitivah temeljnih državljanskih pravic predsedniku največje opozicijske stranke in o odmevih v tujini smo se pogovarjali z evropskim poslancem in podpredsednikom Slovenske demokratske stranke Milanom Zverom.

Gospod Zver, o rezultatih predčasnih parlamentarnih volitev še niste dali nobene izjave!

To, kar smo v vodstvu SDS objavili kot uradno stališče, je tudi moje mnenje. Zato nisem čutil potrebe, da bi kaj dodajal. Bal sem se namreč tega, da bi mediji iskali dlako v jajcu, iskali razlike in na ta način ustvarjali razdor v stranki. Tako se je tudi zgodilo. K temu smo tudi sami malo pripomogli. Nekateri tudi pri nas prej rečejo hop, preden skočijo. Včasih je treba, če povem v športnem žargonu, umiriti žogo, se pravi premisliti, predebatirati in nato objaviti, če se tako izrazim.

Izid na volitvah glede na to, da smo bili obglavljeni, medijsko blokirani, niti ni bil tako slab. O SDS ni bilo v predvolilni kampanji nobene programske besede. Le sodba in zapor ... SDS je danes v medijih slabše predstavljena, kot je bila Pučnikova SDSS na prvih demokratičnih volitvah pred 24 leti.

Tudi leta 2000 nismo bili zadovoljni s podporo. Strnili smo vrste, odšel je problematični Hvalica in še kdo, nato pa smo že ob naslednji priložnosti zablesteli. Ko pade sodba, bomo spet. Politika je živa stvar.

Znano je, da ima SDS največjo mednarodno politično podporo na vseh volitvah, tudi na zadnjih.

Res je. Nobena druga politična stranka nima takšne podpore iz evropske ali svetovne politike. Čez prst bi lahko ocenil, da je več kot 80 odstotkov zunanje politične podpore namenjene SDS.

Vendar ne gre le za podporo političnih gremijev, v našem primeru Evropske ljudske stranke (EPP) in Mednarodne demokratične zveze (IDU); podpirajo nas tudi nevladne organizacije. Pri tem je pomembna tudi Platforma evropskega spomina in vesti, v kateri je še posebej aktivna moja soproga Andreja. Objavili so uradno stališče, v kateri obsojajo politično pravosodje, izražajo zakrbljenost nad politično instrumentalizacijo sodstva, ki se kaže v dejstvu, da je bil Janša poslan v zapor tik pred parlamentarnimi volitvami.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)