Pogovor

O povolilnih razmerah, kršitivah temeljnih državljanskih pravic predsedniku največje opozicijske stranke in o odmevih v tujini smo se pogovarjali z evropskim poslancem in podpredsednikom Slovenske demokratske stranke Milanom Zverom.

Gospod Zver, o rezultatih predčasnih parlamentarnih volitev še niste dali nobene izjave!

To, kar smo v vodstvu SDS objavili kot uradno stališče, je tudi moje mnenje. Zato nisem čutil potrebe, da bi kaj dodajal. Bal sem se namreč tega, da bi mediji iskali dlako v jajcu, iskali razlike in na ta način ustvarjali razdor v stranki. Tako se je tudi zgodilo. K temu smo tudi sami malo pripomogli. Nekateri tudi pri nas prej rečejo hop, preden skočijo. Včasih je treba, če povem v športnem žargonu, umiriti žogo, se pravi premisliti, predebatirati in nato objaviti, če se tako izrazim.

Izid na volitvah glede na to, da smo bili obglavljeni, medijsko blokirani, niti ni bil tako slab. O SDS ni bilo v predvolilni kampanji nobene programske besede. Le sodba in zapor ... SDS je danes v medijih slabše predstavljena, kot je bila Pučnikova SDSS na prvih demokratičnih volitvah pred 24 leti.

Tudi leta 2000 nismo bili zadovoljni s podporo. Strnili smo vrste, odšel je problematični Hvalica in še kdo, nato pa smo že ob naslednji priložnosti zablesteli. Ko pade sodba, bomo spet. Politika je živa stvar.

Znano je, da ima SDS največjo mednarodno politično podporo na vseh volitvah, tudi na zadnjih.

Res je. Nobena druga politična stranka nima takšne podpore iz evropske ali svetovne politike. Čez prst bi lahko ocenil, da je več kot 80 odstotkov zunanje politične podpore namenjene SDS.

Vendar ne gre le za podporo političnih gremijev, v našem primeru Evropske ljudske stranke (EPP) in Mednarodne demokratične zveze (IDU); podpirajo nas tudi nevladne organizacije. Pri tem je pomembna tudi Platforma evropskega spomina in vesti, v kateri je še posebej aktivna moja soproga Andreja. Objavili so uradno stališče, v kateri obsojajo politično pravosodje, izražajo zakrbljenost nad politično instrumentalizacijo sodstva, ki se kaže v dejstvu, da je bil Janša poslan v zapor tik pred parlamentarnimi volitvami.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)