Pogovor

O povolilnih razmerah, kršitivah temeljnih državljanskih pravic predsedniku največje opozicijske stranke in o odmevih v tujini smo se pogovarjali z evropskim poslancem in podpredsednikom Slovenske demokratske stranke Milanom Zverom.

Gospod Zver, o rezultatih predčasnih parlamentarnih volitev še niste dali nobene izjave!

To, kar smo v vodstvu SDS objavili kot uradno stališče, je tudi moje mnenje. Zato nisem čutil potrebe, da bi kaj dodajal. Bal sem se namreč tega, da bi mediji iskali dlako v jajcu, iskali razlike in na ta način ustvarjali razdor v stranki. Tako se je tudi zgodilo. K temu smo tudi sami malo pripomogli. Nekateri tudi pri nas prej rečejo hop, preden skočijo. Včasih je treba, če povem v športnem žargonu, umiriti žogo, se pravi premisliti, predebatirati in nato objaviti, če se tako izrazim.

Izid na volitvah glede na to, da smo bili obglavljeni, medijsko blokirani, niti ni bil tako slab. O SDS ni bilo v predvolilni kampanji nobene programske besede. Le sodba in zapor ... SDS je danes v medijih slabše predstavljena, kot je bila Pučnikova SDSS na prvih demokratičnih volitvah pred 24 leti.

Tudi leta 2000 nismo bili zadovoljni s podporo. Strnili smo vrste, odšel je problematični Hvalica in še kdo, nato pa smo že ob naslednji priložnosti zablesteli. Ko pade sodba, bomo spet. Politika je živa stvar.

Znano je, da ima SDS največjo mednarodno politično podporo na vseh volitvah, tudi na zadnjih.

Res je. Nobena druga politična stranka nima takšne podpore iz evropske ali svetovne politike. Čez prst bi lahko ocenil, da je več kot 80 odstotkov zunanje politične podpore namenjene SDS.

Vendar ne gre le za podporo političnih gremijev, v našem primeru Evropske ljudske stranke (EPP) in Mednarodne demokratične zveze (IDU); podpirajo nas tudi nevladne organizacije. Pri tem je pomembna tudi Platforma evropskega spomina in vesti, v kateri je še posebej aktivna moja soproga Andreja. Objavili so uradno stališče, v kateri obsojajo politično pravosodje, izražajo zakrbljenost nad politično instrumentalizacijo sodstva, ki se kaže v dejstvu, da je bil Janša poslan v zapor tik pred parlamentarnimi volitvami.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)