Čim bolj so me ovirali, bolj se mi je odpiral svet!

Julij Bertoncelj se je rodil leta 1939 v Vašah pri Medvodah. Spada med slovensko tehniško znanstveno inteligenco. Diplomiral je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Deloval in podiplomsko se je izobraževal na Univerzi v Ljubljani, Tehniški univerzi Berlin – Charlottenburg,  magistriral in doktoriral v Ljubljani, po doktoratu je deloval na Stanfordu v Kaliforniji in na Massachusetts Institute of  Technology (MIT) v Bostonu. Profesionalno je deloval tudi v številnih industrijskoproizvodnih in drugih poslovnih sistemih. Je avtor številnih strokovnih člankov, knjig in izumov. Nazadnje je izdal knjigo Komu izstaviti račun? Izzivanja in madeži.  Sodeluje s poslovnimi sistemi v Evropski uniji in Združenih državah Amerike. Njegovo področje ostaja aktualnost sodobnega aplikativnega znanja in tekmovalnost industrijskih izdelkov.


Gospod Bertoncelj, dotakniva se najprej vaše življenjske zgodbe. Očitno ste imeli kar srečo, da ste se lahko v času, ko smo bili še trdno v prejšnjem režimu, ko smo bili še v Jugoslaviji, izobraževali in delali v tujini.

V pravo življenje sem pravzaprav vstopil že zgodaj, na koncu osnovne šole. Pri 13 letih sem se sprl z učiteljem, potem z učiteljico, na koncu z vso šolsko upravo – a o tem več v moji knjigi Saga hiše ob gozdu …
Bil sem normalen učenec, sicer talentiran za risanje, snovanje, tehniko …, a po tem dogodku so me hoteli sesuti, uničiti, izdali so mi pogojno spričevalo, če bom dimnikar …, a usoda – spet ta usoda? - je bila močnejša. V Ljubljani sem sprejemni izpit za vstop v srednjo šolo opravil z odličnim uspehom. To je povzročilo pravi šok in neverjetno zavist, z jezo o tem so moji učitelji in tudi drugi govorili še desetletje dolgo …
To je bil moj prvi stik z usodo, bom kar rekel, požugalo mi je življenje …
Od tedaj dalje sem vedel, pred menoj je, kot je znamenito rekel Hamlet: Be or not to be, that is a question – bom zmagal ali postal luzer?
Čeprav sem imel komaj 14 let, sem sprožil pravi osebni boj za preživetje, nič me ni več ustavilo. Prvo šolsko leto sem imel pouk kar vsak dan do 7. ure zvečer, v  šolo sem kolesaril ob vsakem vremenu, nisem zamudil niti ene ure, ob koncu leta se mi je nabralo kakih deset tisoč kilometrov. S takim tempom sem končal srednješolsko šolanje, bilo je fantastično …,  vedel sem, da je pred menoj vse, prihodnost, hotel sem samo še naprej, naprej …, naj pljuska v vas z vso silo in v vse žile, naj vas nese ali zanese, le ne pustite se, da vas spodnese. In imejte ga radi, da bo tudi ono, življenje, imelo rado vas!, je imenitno povedal pesnik Tone Pavček. In, poskušaj biti dober, tudi človek, skladno z okoliščinami … Tako še danes.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)