Petek: Delujejo kot kriminalni sindikat

Z Mirom Petkom, nekdanjim novinarjem in poslancem SDS, ki je pred nekaj meseci prevzel vodenje direktorata za medije, smo se med drugim pogovarjali tudi o »stricih iz ozadja«, ki so pripravljeni iti tako daleč, da zrušijo državo.

Gospod Petek. Se je Slovenija znašla na prelomnici?
Gotovo, smo na prelomnici, kot smo bili pred dobrima dvema desetletjema. Toda v času osamosvajanja smo imeli pred sabo znanega nasprotnika, če ne uporabim izraza sovražnika, avtokratsko zvezno državno in partijsko vodstvo, ki je vodilo in nadziralo jugoslovansko armado, ki nas je napadla. Danes smo nasprotniki sami sebi. Ne uspemo urediti države po vzoru starih demokracij, torej takšne države, v kateri bi vladala vladavina prava, kjer sodišča sodijo hitro, neodvisno in pošteno, kjer imamo pluralne medije, kjer banke kreditirajo vse pod enakimi pogoji, ne pa na lepo ime ali strankarsko izkaznico. Če pogledate gensko zasnovo slovenskih tajkunov, ki so ob asistenci določene politike in bank pomagali državo pripeljali na sam rob, boste v njih našli komuniste ali njihov podmladek, ki so se čez noč prelevili v bogataše. Sestop z oblasti je bil navidezen, partijske knjižice so skrili, napolnili pa so si bančne knjižice. Ostala so stara omrežja, ki so se v teh letih ustrezno obogatila in bogatila, danes pa poskušajo narediti vse, da ne bi izgubili svojega vpliva, moči in privilegijev. Pripravljeni so iti tako daleč, da zrušijo državo, čemur se ne smemo čuditi, saj intimno niso bili nikoli za samostojno Slovenijo. Ali bomo dobili evropske nadzornike ali bomo postali protektorat, jim je povsem vseeno. Imamo torej omrežja, v katera so se omrežili tudi nekateri mediji, ki delujejo kot kriminalni sindikat.

Se torej strinjate, da je največja težava v državi ta, da več kot dve desetletji po uradni demokratizaciji nekateri še vedno želijo brez kakršnekoli odgovornosti iz ozadja voditi slovenske demokratično izvoljene vlade?
O tem sem ravnokar govoril. Za to omrežje iz ozadja bi lahko uporabili tudi izraz peta veja oblasti, poleg treh klasičnih in novinarstva ter novinarjev kot četrte veje oblasti lahko ta omrežja in vplivne posameznike štejemo za peto, mogoče najbolj vplivno vejo oblasti. Imajo denar, vpliv in moč, nimajo pa odgovornosti. Svoje interese in moč skuša ta struktura uveljavljati skozi različne institucije in zato jim je tako pomembno, kdo je na oblasti. Ko jih Borut Pahor ni več hotel poslušati, so ga zrušili in pripravili teren za predčasne volitve in ravno iz SD so poslali v javnost sintagmo »strici iz ozadja«. To poletje bodo naredili vse, da bi zlato pravilo padlo in da bi prišlo do zamenjave oblasti. Ti dogovori bodo sedaj potekali ob hrvaški obali oziroma na kakšni jahti, ne v slaščičarni Zvezda. Potrebna bi bila dva mandata te vlade ali še kakšno leto več, da bi se vpliv teh omrežij vsaj nekoliko zmanjšal.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)