Petek: Delujejo kot kriminalni sindikat

Z Mirom Petkom, nekdanjim novinarjem in poslancem SDS, ki je pred nekaj meseci prevzel vodenje direktorata za medije, smo se med drugim pogovarjali tudi o »stricih iz ozadja«, ki so pripravljeni iti tako daleč, da zrušijo državo.

Gospod Petek. Se je Slovenija znašla na prelomnici?
Gotovo, smo na prelomnici, kot smo bili pred dobrima dvema desetletjema. Toda v času osamosvajanja smo imeli pred sabo znanega nasprotnika, če ne uporabim izraza sovražnika, avtokratsko zvezno državno in partijsko vodstvo, ki je vodilo in nadziralo jugoslovansko armado, ki nas je napadla. Danes smo nasprotniki sami sebi. Ne uspemo urediti države po vzoru starih demokracij, torej takšne države, v kateri bi vladala vladavina prava, kjer sodišča sodijo hitro, neodvisno in pošteno, kjer imamo pluralne medije, kjer banke kreditirajo vse pod enakimi pogoji, ne pa na lepo ime ali strankarsko izkaznico. Če pogledate gensko zasnovo slovenskih tajkunov, ki so ob asistenci določene politike in bank pomagali državo pripeljali na sam rob, boste v njih našli komuniste ali njihov podmladek, ki so se čez noč prelevili v bogataše. Sestop z oblasti je bil navidezen, partijske knjižice so skrili, napolnili pa so si bančne knjižice. Ostala so stara omrežja, ki so se v teh letih ustrezno obogatila in bogatila, danes pa poskušajo narediti vse, da ne bi izgubili svojega vpliva, moči in privilegijev. Pripravljeni so iti tako daleč, da zrušijo državo, čemur se ne smemo čuditi, saj intimno niso bili nikoli za samostojno Slovenijo. Ali bomo dobili evropske nadzornike ali bomo postali protektorat, jim je povsem vseeno. Imamo torej omrežja, v katera so se omrežili tudi nekateri mediji, ki delujejo kot kriminalni sindikat.

Se torej strinjate, da je največja težava v državi ta, da več kot dve desetletji po uradni demokratizaciji nekateri še vedno želijo brez kakršnekoli odgovornosti iz ozadja voditi slovenske demokratično izvoljene vlade?
O tem sem ravnokar govoril. Za to omrežje iz ozadja bi lahko uporabili tudi izraz peta veja oblasti, poleg treh klasičnih in novinarstva ter novinarjev kot četrte veje oblasti lahko ta omrežja in vplivne posameznike štejemo za peto, mogoče najbolj vplivno vejo oblasti. Imajo denar, vpliv in moč, nimajo pa odgovornosti. Svoje interese in moč skuša ta struktura uveljavljati skozi različne institucije in zato jim je tako pomembno, kdo je na oblasti. Ko jih Borut Pahor ni več hotel poslušati, so ga zrušili in pripravili teren za predčasne volitve in ravno iz SD so poslali v javnost sintagmo »strici iz ozadja«. To poletje bodo naredili vse, da bi zlato pravilo padlo in da bi prišlo do zamenjave oblasti. Ti dogovori bodo sedaj potekali ob hrvaški obali oziroma na kakšni jahti, ne v slaščičarni Zvezda. Potrebna bi bila dva mandata te vlade ali še kakšno leto več, da bi se vpliv teh omrežij vsaj nekoliko zmanjšal.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)