Nasproti si stojita dva koncepta

O aktualnem dogajanju smo se pogovarjali s sociologom in analitikom dr. Matejem Makarovičem. Je izredni profesor in dekan Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Predava tudi na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.

Gospod Makarovič. Mineva tri mesece od nastopa druge Janševe vlade. Kako bi na splošno ocenili njeno dosedanje delovanje?
Očitno je, da je vlada v tem trenutku izrazito osredotočena na eno nalogo, to je na uravnoteženje proračuna, vse drugo pa za zdaj pušča ob strani. Zavedanje, da tega, česar ni, tudi ni mogoče trošiti in da se ne smemo dodatno nepremišljeno zadolževati, je bistvena lastnost, ki jo loči tako od prejšnje vlade kot tudi od sedanje opozicije. V tem vsekakor vidim bistveno prednost nove vlade. Sicer pa je za zdaj na položaju še premalo časa, da bi jo lahko izrazito hvalili ali izrazito kritizirali. Včasih smo imeli koncept prvih stotih dni, kar naj bi pomenilo, da se vsaki novi vladi najprej da priložnost in se jo šele po tem začne vsesplošno kritizirati. Vendar v slovenskem dominantnem javnem diskurzu to očitno velja samo za tako imenovane leve vlade.

Kaj pa delovanje vladne koalicije?
Ne vem, kaj vse se dogaja v ozadju, a že samo dejstvo, da o odnosih v koaliciji javnost ne izve nič posebnega, najbrž kaže, da je koalicija za zdaj precej stabilna, verjetno predvsem zato, ker je vodena s pravo mero avtoritete in pravo mero kompromisa. To pa je bistveno tudi z vidika trajanja te vlade in njenih možnosti, da doseže zastavljene cilje. Izkušnje vseh dosedanjih slovenskih vlad namreč jasno kažejo, da te še nikoli niso padale zaradi delovanja opozicije, poročanja medijev, izgubljenih referendumov, stavk ali protestnih shodov, ampak izključno zaradi notranjih sporov v koaliciji.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)