Pasica
Pasica


Nasproti si stojita dva koncepta

O aktualnem dogajanju smo se pogovarjali s sociologom in analitikom dr. Matejem Makarovičem. Je izredni profesor in dekan Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Predava tudi na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.

Gospod Makarovič. Mineva tri mesece od nastopa druge Janševe vlade. Kako bi na splošno ocenili njeno dosedanje delovanje?
Očitno je, da je vlada v tem trenutku izrazito osredotočena na eno nalogo, to je na uravnoteženje proračuna, vse drugo pa za zdaj pušča ob strani. Zavedanje, da tega, česar ni, tudi ni mogoče trošiti in da se ne smemo dodatno nepremišljeno zadolževati, je bistvena lastnost, ki jo loči tako od prejšnje vlade kot tudi od sedanje opozicije. V tem vsekakor vidim bistveno prednost nove vlade. Sicer pa je za zdaj na položaju še premalo časa, da bi jo lahko izrazito hvalili ali izrazito kritizirali. Včasih smo imeli koncept prvih stotih dni, kar naj bi pomenilo, da se vsaki novi vladi najprej da priložnost in se jo šele po tem začne vsesplošno kritizirati. Vendar v slovenskem dominantnem javnem diskurzu to očitno velja samo za tako imenovane leve vlade.

Kaj pa delovanje vladne koalicije?
Ne vem, kaj vse se dogaja v ozadju, a že samo dejstvo, da o odnosih v koaliciji javnost ne izve nič posebnega, najbrž kaže, da je koalicija za zdaj precej stabilna, verjetno predvsem zato, ker je vodena s pravo mero avtoritete in pravo mero kompromisa. To pa je bistveno tudi z vidika trajanja te vlade in njenih možnosti, da doseže zastavljene cilje. Izkušnje vseh dosedanjih slovenskih vlad namreč jasno kažejo, da te še nikoli niso padale zaradi delovanja opozicije, poročanja medijev, izgubljenih referendumov, stavk ali protestnih shodov, ampak izključno zaradi notranjih sporov v koaliciji.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)