Nasproti si stojita dva koncepta

O aktualnem dogajanju smo se pogovarjali s sociologom in analitikom dr. Matejem Makarovičem. Je izredni profesor in dekan Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Predava tudi na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.

Gospod Makarovič. Mineva tri mesece od nastopa druge Janševe vlade. Kako bi na splošno ocenili njeno dosedanje delovanje?
Očitno je, da je vlada v tem trenutku izrazito osredotočena na eno nalogo, to je na uravnoteženje proračuna, vse drugo pa za zdaj pušča ob strani. Zavedanje, da tega, česar ni, tudi ni mogoče trošiti in da se ne smemo dodatno nepremišljeno zadolževati, je bistvena lastnost, ki jo loči tako od prejšnje vlade kot tudi od sedanje opozicije. V tem vsekakor vidim bistveno prednost nove vlade. Sicer pa je za zdaj na položaju še premalo časa, da bi jo lahko izrazito hvalili ali izrazito kritizirali. Včasih smo imeli koncept prvih stotih dni, kar naj bi pomenilo, da se vsaki novi vladi najprej da priložnost in se jo šele po tem začne vsesplošno kritizirati. Vendar v slovenskem dominantnem javnem diskurzu to očitno velja samo za tako imenovane leve vlade.

Kaj pa delovanje vladne koalicije?
Ne vem, kaj vse se dogaja v ozadju, a že samo dejstvo, da o odnosih v koaliciji javnost ne izve nič posebnega, najbrž kaže, da je koalicija za zdaj precej stabilna, verjetno predvsem zato, ker je vodena s pravo mero avtoritete in pravo mero kompromisa. To pa je bistveno tudi z vidika trajanja te vlade in njenih možnosti, da doseže zastavljene cilje. Izkušnje vseh dosedanjih slovenskih vlad namreč jasno kažejo, da te še nikoli niso padale zaradi delovanja opozicije, poročanja medijev, izgubljenih referendumov, stavk ali protestnih shodov, ampak izključno zaradi notranjih sporov v koaliciji.

Celoten članek si preberite v tiskani izdaji ali v elektronski izdaji v aplikaciji Trafika na tabličnih računalnikih.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)