Združenje lig z večjim vplivom v Uefi

  • Napisal  B.S.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Ludovic Péron/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Združenje evropskih nogometnih lig (EPFL) bo imelo po novem večji vliv pri odločanju v Evropski nogometni zvezi. "To je začetek novega obdobja," je novico na novinarski konferenci v Ženevi danes ocenil generalni sekretar EPFL Georg Pangl.

Po doseženem dogovoru z Uefo bo imela EPFL po novem svoje člane z glasovalno pravico v vseh pomembnejših odborih, tudi v izvršilnem odboru. V zameno je EPFL pristala, da se vnovič drži dogovora "Memorandum of Understanding", ki določa, da vzporedno s tekmovanji v evropskih pokalih ne potekajo druga ligaška tekmovanja.

EPFL je od dogovora odstopila jeseni zaradi reforme v ligi prvakov. Eden od razlogov je bil, da bo klubom iz šibkejših lig težje priti v ligo, kar povečuje razliko med bogatimi in revnimi klubi v Evropi. Z večjim vplivom v Uefi pa bo EPFL skušala obrniti trend.

A nalog ne zmanjka. Pojavile so se govorice, da si najmočnejši evropski klubi želijo, da bi se tekme lige prvakov od četrtfinala dalje igrale ob sobotah, da bi bile tekme bolj zanimive za azijski in ameriški trg. Predsednik EPFL Lars-Christer Olsson je v zvezi s tem že napovedal, da združenje zagovarja igranje tekem lige prvakov med tednom.

B.S.

nazaj na vrh