Za nogometno svetovno prvenstvo 2018 znanih že 23 reprezentanc

  • Napisal  STA, G. B.
Bodo med udeleženci tudi Hrvatje? Pred dvema desetletjema so bili na SP tretji. Bodo med udeleženci tudi Hrvatje? Pred dvema desetletjema so bili na SP tretji. Foto: Drago Sopta / Wikipedia

Po sinočnjih zadnjih krogih rednih delov celinskih kvalifikacij za nogometno svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji je znanih že 23 reprezentanc, ki so si mesto na mundialu priigrale neposredno. Skupaj bo na turnirju prihodnje leto nastopilo 32 ekip, ostale bodo v Rusije prišle preko dodatnih kvalifikacij.

Rusija je bila na mundial uvrščena neposredno kot gostiteljica tekmovanja, iz Evrope pa so si pot na največji športni dogodek prihodnjega leta priigrale še Nemčija, Anglija, Belgija, Španija, Poljska, Islandija, Srbija, Francija in Portugalska.

Iz afriške zone sta si mundial že zagotovili Nigerija in Egipt, iz Južne Amerike Brazilija, Urugvaj, Argentina in Kolumbija, iz Azije Iran, Japonska, Južna Koreja in Savdska Arabija, iz zone CONCACAF (Severna in Srednja Amerika ter Karibi) pa Mehika, Kostarika in Panama.

Zadnjih devet reprezentanc si bo pot na svetovno prvenstvo priborilo skozi dodatne kvalifikacije. Iz Evrope bodo na mundial potovale še štiri ekipe, žreb parov za dodatne tekme bo znan 17. oktobra. Ples kroglic bo izbiral med Hrvaško, Švico, Italijo, Dansko, Švedsko, Severno Irsko, Grčijo in Irsko.

Brez dodatnih kvalifikacij je tako kot najslabša drugouvrščena ekipa ostal tekmec iz slovenske kvalifikacijske skupine Slovaška. Prve tekme dodatnih evropskih kvalifikacij bodo na sporedu med 9. in 11. novembrom, povratne pa med 12. in 14.

Dodatne kvalifikacije igrajo še Peru in Nova Zelandija ter Avstralija in Honduras. Prve tekme so na sporedu med 6. in 14. novembrom, zmagovalci potujejo v Rusijo. Zadnje tri reprezentance iz afriške zone bodo znane po zadnjem krogu kvalifikacij 10. in 11. novembra.

Panama razglasila državni praznik, Islandci rajali, Sirci žalovali

Sinočnji zadnji krogi celinskih kvalifikacij za uvrstitev na nogometno svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji so poskrbeli tudi za radost, žalost, veselje in državotvornost. Panama je ob novici, da se je uvrstila na mundial ta zgodovinski dan razglasila za državni praznik, Islandci so rajali do neba, Sirci pa so ob neuspehu potočili tudi kakšno solzo.

Veliko veselje so v noči na sredo občutili v Panami, ki po domači zmagi nad Kostariko z 2:1 prvič potuje na mundial. Odločilni gol je v 88. minuti prispeval Roman Torres, panamski predsednik Juan Carlos Varela pa je neposredno po tekmi razglasil 24-urno praznovanje, dan pa bo poslej državni praznik.

"Praznujte ta zgodovinski dan s Panamo, jutri je državni praznik," je Varela zapisal na twitterju. Doma bodo poleg javnih uslužbencev in delavcev v zasebnem sektorju ostali tudi šolarji. "Praznujte ta dan skupaj z vašimi družinami," je še dejal predsednik.

Manj veseli pa so bili v Siriji. Tudi zanje je bila tekma proti Avstraliji zgodovinska, a so jo izgubili z 1:2 in skupnim izidom 2:3, za Avstralce pa je v 109. minuti zadel Tim Cahill. Sirski nogometaši so se po tekmi opravičili javnosti: "Sirskemu ljudstvu se opravičujem v imenu soigralcev. Upali smo, da bomo rojakom lahko pričarali nasmeške in veselje, naše razočaranje je velikansko," je po tekmi dejal napadalec sirske reprezentance Firas al-Khatib.

Sirija je svoje "domače" tekme zaradi vojnih razmer igrala v Maleziji, v kvalifikacijah pa se je zvrstila za Iranom in Južno Korejo.

So se pa v svojem duhu veselili Islandci, ki so z uvrstitvijo na SP poskrbeli, da je Islandija postala najmanjša država, ki bo zaigrala na mundialu. Islandci, država z zgolj 335.000 prebivalci, so že lani opozorili nase, ko so zaigrali na evropskem prvenstvu, največji podvig pa jim je uspel v osmini finala, ko so premagali Anglijo. Tokrat so v kvalifikacijah za SP v skupini I zasedli prvo mesto s sedmimi zmagami, remijem in le dvema porazoma ter se neposredno uvrstili na SP. Svoj uspeh so proslavili z značilnimi vikinškimi vzkliki in ploskanjem.

Brez uvrstitve na svetovno prvenstvo so ostali Nizozemci, ki imajo zadnje čase veliko težav, prvič po letu 1986 pa tudi reprezentanca ZDA.

nazaj na vrh