V Berlinskih državnih muzejih razstavo posvetili kolesarstvu

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: MollySVH/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

V knjižnici Berlinskih državnih muzejev bodo 10. avgusta odprli razstavo z naslovom Kolesarstvo! - 200 let kolesarskih motivov. Združila bo okoli 80 eksponatov iz njihovih zbirk grafičnega oblikovanja, mode in fotografije, na katerih je v središču kolo. Ponudila bo vpogled v zgodovino kolesarstva od zgodnjih velocipedov do koles 21. stoletja.

Obenem bo mogoče na razstavi slediti razvoju na področju grafičnega oblikovanja, fotografije in mode.

Kot piše na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, je pred 200 leti, junija 1817, nemški izumitelj Karl Freiherr von Drais opravil prvo vožnjo s svojim izumom velocipedom, predhodnikom današnjega kolesa.

Postavitev bo uvedel bakrorez Draisovega izuma v modni reviji iz 1817, ki je, kot so zapisali, dokaz o njegovem hitrem širjenju. Številni zgodnji plakati pa bodo pričali o velikem razmahu produkcije koles od leta 1880 dalje, ko je zaradi gospodarskih in družbenih sprememb kolo postalo najbolj priljubljeno prevozno sredstvo.

Upodobitve, nastale okoli leta 1900, odražajo estetiko tistega časa, ko so se silhuete koles lepo prepletle s tekočimi linijami jugendstila. Iz karikatur, zdravstvenih revij in drugih publikacij je razvidno, da je vožnja s kolesom predstavljala tudi politično držo, še posebej, ko so na kolo sedle ženske. To je navdihnilo novo modo in prispevalo k emancipaciji žensk. V zgodnjem 20. stoletju je postal pomemben športni vidik kolesa.

Postavitev bo združila plakate, fotografije, grafike, knjige in revije iz obdobja med letoma 1817 in 2017. Med drugim bodo z deli zastopani Henri de Toulouse-Lautrec, Bruno Paul, Will Bradley, Eugene Samuel Grasset, Johann Vincenz Cissarz, Raoul Marton, Robert L. Leonard, Willy Römer in Henning Wagenbreth.

Razstava bo na ogled do 14. septembra.

nazaj na vrh