Luka Mezgec na kolesarski dirki po Sloveniji dobil etapno zmago in osvojil ljubljanskega zmaja

  • Napisal  STA, M. B.
Luka Mezgec je v petek dobil etapno zmago v Ljubljani. Luka Mezgec je v petek dobil etapno zmago v Ljubljani. Foto: Urban Cerjak

Luka Mezgec je včeraj v slovenski prestolnici z etapno zmago na kolesarski dirki Po Sloveniji dokazal, da ima še vedno hitre noge. Pred domačimi, prijatelji in navijači je na mokrih cestah prvi prečkal ciljno črto v Ljubljani in oblekel zeleno majico vodilnega ter rdečo za najboljšega po točkah.

Mezgec se zaveda, da zelene majice ne bo mogel pripeljati v Novo mesto, kjer se bo končala slovenska pentlja, bo pa na Dolenjskem v nedeljo lovil rdečo majico. "Realno majica po točkah ostaja v igri, če bom zadnjo etapo dobro sprintal," pravi član avstralske ekipe Orica-Scott, ki je na Slovenski cesti za etapno zmago dobil skulpturo ljubljanskega zmaja.

Danes se bo v etapi, ki se bo končala z vzponom na Roglo, skušala Orica-Scott čim bolj spočiti za nedeljski sprint v Novem mestu, toda vso podporo bo nudila glavnemu adutu ekipe Avstralcu Jacku Haigu.

Etapo je zaznamoval tudi padec v zaključku, ko je Mezgec kar naenkrat ostal sam v ospredju. Hitro se je moral odločiti in napasti, na veselje navijačev ob Slovenski cesti je bila njegova izbira za dolg sprint pravilna.

"Seveda sem bil živčen. Videl sem, da jih je veliko na tleh, gledal sem nazaj, začeli so zavirati. Izkoristil sem priložnost in napadel. Rekel sem si, če še jaz padem, padem, drugi ne bom. Bolje, da zmagam," je razložil Mezgec in dodal: "Če ne bi bilo na stavnicah tako veliko, bi ocenil, da je nevarnost za padec previsoka. Mogoče bi odnehal. Vedel sem, da bo danes prišlo veliko prijateljev, zato sem več tvegal."

Z njegovim razmišljanjem se zagotovo ne strinja njegova soproga, ki je še drugi dan zaporedoma živčno spremljala finale etape. Ko je videla padec, je proti ekranu gledala le še z enim očesom, a jo je na koncu Mezgec potolažil s šopkom.

Mezgec je priznal, da navkljub etapni zmagi zaključnih nekaj 100 metrov ni poznal. "Nisem se še s kolesom peljal po Ljubljani. Včeraj smo šli z avtom na zaključek etape. Razložil sem, kaj hočem, ampak z dežjem se je vse spremenilo," je razložil Mezgec in s tem priznal, da je računal na napad na etapno zmago v Ljubljani.

Osemindvajsetletnik je včeraj velik del etape vozil skozi svoje kraje, skozi Kranj in Kamnik z okolico, po cestah, ki jih pozna že od malega. "Ko smo šli skozi Kranj in Kamnik, je bilo veliko znanih obrazov, ki jih dolgo nisem videl. Redko pridem domov, če pridem, pa pridem za kratek čas. Super je, tudi če jih pozdraviš pri 50 kilometrih na uro."

Mezgec je priznal, da dolgo ni razumel besed kolegov kolesarjev, ki so mu govorili, kako lepo se je vrniti domov in razlagali občutke, kako je voziti po slovenskih cestah. "Po petih letih sem spet tu. Ekipi sem kazal, kje sem treniral, kje sem rojen. Bil sem kar vzhičen. Kar malo so se mi smejali, ko sem razlagal, kje so dobre pice. Vsi pravijo, da imamo res lepe, lepe kraje. Marsikdo od naših bo prišel sem na dopust," je še dejal junak dneva na dirki Po Sloveniji.

Izidi 2. etape kolesarske dirke Po Sloveniji in skupni vrstni red

* Izidi:

1. Luka Mezgec (Slo/Orica Scott)             3:50:51

2. Roberto Ferrari (Ita/UAE Emirates)

3. Mark Renshaw (Avs/Dimenshion Data)

4. Alois Kankovsky (Češ/Elkow)

5. Jiri Policky (Češ/Elkow)

6. Andrea Palini (Ita/Androni Sidermec)

7. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain Merida)

8. Marco Canola (Ita/Nippo Vini Fantini)

9. Rok Korošec (Slo/Amplatz)

10. Ryan Gibbons (Jar/Dimension Data)

11. Tadej Pogačar (Slo/Rog)

...

14. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil)

17. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)

21. Domen Novak (Slo/Adria Mobil)

23. Izidor Penko (Slo/Rog)                 vsi isti čas

- skupni vrstni red:

1. Luka Mezgec (Slo/Orica Scott)                   7:40:23

2. Sam Bennett (Irs/Bora Hansgrohe)             + 0:04

3. Roberto Ferrari (Ita/UAE Emirates)                 0:08

4. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain Merida)

5. Žiga Jerman (Slo/Rog)                   vsi isti čas

6. Mark Renshaw (VBr/Dimension Data)               0:10

7. Tomaš Buchaček (Češ/Elkow)

8. Nicola Bagiolo (Ita/Nippo Vini Fantini)               0:11

9. Ivan Santaromita (Ita/Nippo Vini Fantini)          0:13

10. Marco Canola (Ita/Nippo Vini Fantini)              0:14

...

12. Rok Korošec (Slo/Amplatz BMC)                   0:14

15. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)

16. Tadej Pogačar (Slo/Rog)

21. Domen Novak (Slo/Bahrain Merida)

24. Gašper Katrašnik (Slo/Adria Mobil)

29. Tilen Finkšt (Slo/Rog)                  vsi isti čas

V Švici Špilak za kolesarsko zgodovino

Simon Špilak se je včeraj na dirki po Švici z zmago v sedmi, kraljevski etapi vpisal v zgodovino. Kolesar Katjuše je namreč dobil preizkušnjo, ki se je končala na ledeniku Tiefenbachferner nad Söldnom v Avstriji, cilj je bil na višini 2780, še nikoli na večjih dirkah pa kolesarji etape niso končali višje. Prekmurec je prevzel tudi skupno vodstvo.

Na cilju je zmagovalec dirke po Švici leta 2015 za 22 sekund premagal Španca Iona Izagirreja, tretje mesto je zasedel Američan Joe Dombrowsky. V skupnem seštevku ima pred zadnjima dvema etapama 52 sekund prednosti pred Italijanom Damianom Carusom in minuto in pet sekund pred Nizozemcem Stevnom Kruijswijkom.

Etapo je po begu 18 kolesarjev, ki so imeli že več kot pet minut prednosti - najdlje med njimi je najdlje vztrajal Italijan Matteo Trentin, odločil 16 kilometrov dolg vzpon. Ta je imel povprečno 8,6 odstotni naklon, približno sedem kilometrov pred ciljem je naklon znašal celo 13,7 odstotkov. Že na samem začetku vzpona je odpadel nosilec rumene majice Italijan Domenico Pozzovivo, v ospredju je ostalo devet kolesarjev, od tega je imela le Katjuša dva predstavnika, poleg Špilaka še Estonca Reina Taaramaea. Devet kilometrov pred ciljem je odpadel Estonec, po pozdravu s sotekmovalcem pa je napadel Špilak.

Najprej je večal prednost, ki je v danem trenutku znašala če več kot pol minute, v samem zaključku sicer malenkost popustil, a vseeno zadržal prednost.

"Včeraj sem imel manjšo krizo, danes pa so bile noge odlične. Tudi moja ekipa je delovala odlično, vse je bilo, kot je moralo biti. Do konca sta še dve etapi. Jutri kriterij, v katerem mislim, da bomo nadzorovali položaj, odločitev pa bo padla v kronometru," je po zmagi v italijanščini uradnemu novinarju razložil Špilak, ki je zabeležil 11. etapno zmago v profesionalni karieri in prvo na dirki po Švici.

Kraje nad Söldnem je dirka po Švici obiskala tretjič zaporedoma, toda v pri prejšnjih dveh so se kolesarji povzpeli na leden Rettenbach, kjer je tradicionalni uvod v smučarsko sezono svetovnega pokala. Letos pa cesto nanj prenavljajo, organizatorji pa so se odločili še za daljši in zahtevnejši vzpon.

nazaj na vrh