Katarci bodo med SP 2022 na pomoč vpoklicali tuje policiste

  • Napisal  Demokracija
Prireditelji pričakujejo, da bo v Katar v času SP prišlo okrog 1,3 milijona navijačev. Prireditelji pričakujejo, da bo v Katar v času SP prišlo okrog 1,3 milijona navijačev. Foto: Twitter

Prireditelji nogometnega svetovnega prvenstva 2022 v Katarju so sporočili, da bodo med turnirjem za varnost na ulicah skrbeli policisti iz številnih drugih držav. Ali Mohammed Al-Ali, namestnik izvršnega direktorja za varnost, je prepričan, da bo SP v Katarju "najbolj varno do zdaj".

Angleški in ruski navijači so na evropskem prvenstvu leta 2016 v Franciji opozorili s huliganskimi vložki, ki so sprožili številne pomisleke in tudi strah. Ali je prepričan, da se v Katarju kaj takšnega ne bo zgodilo.

"Delamo skupaj z nacionalnimi, regionalnimi in mednarodnimi organizacijami, državami in agencijami. Smo edina država, ki ima deset let časa za pripravo na SP," je povedal Ali in na vprašanje francoske tiskovne agencije AFP, ali bodo na pomoč poklicali tuje policiste, odgovoril: "Zagotovo".

Ob tem je pojasnil, da bodo tuji policisti prišli iz tistih držav, ki se bodo uvrstile na SP 2022.

"Pripravili smo se na vse in pripravljeni smo na vse. To bo najbolj varno SP," je dodal Ali.

Prireditelji pričakujejo, da bo v Katar v času SP prišlo okrog 1,3 milijona navijačev, kar je sicer toliko kot polovica celotnega prebivalstva države. Največji nogometni turnir bo prvič v zgodovini gostoval le v enem mestu, Dohi, kar bi prav tako lahko bila dodatna varnostna skrb.

Že pred tem so Katarci sporočili, da bodo prepovedali prodajo alkohola med SP, sklicali pa bodo posebna sodišča za navijače, ki jih bodo aretirali med turnirjem.

nazaj na vrh