Hokejisti Jesenic že po treh tekmah do naslova državnih prvakov

  • Napisal  STA, M. B.
Hokejisti Jesenic so enajstič v samostojni Sloveniji postali državni prvaki. Hokejisti Jesenic so enajstič v samostojni Sloveniji postali državni prvaki. Foto: Urban Cerjak

Hokejisti Sija Acronija Jesenic so včeraj zvečer v Ljubljani v tretji finalni tekmi državnega prvenstva premagali Olimpijo po podaljšku s 4:3 (0:1, 1:1, 2:1; 1:0) in s skupnim izidom 3:0 v zmagah osvojili naslov prvaka za sezono 2016/17.

* Dvorana Tivoli, gledalcev 2200, sodniki: Lešnjak, Zrnič (glavna), Miklič, Turk.
* Strelci: 1:0 Mušič (Guimond, Planko, 14.), 2:0 Uduč (Zajc, Snoj, 22.), 2:1 Logar (Kalan, 24.), 2:2 Magovac (Rajsar, Ankerst, 42.), 2:3 Čimžar (Jezovšek, 46.), 3:3 Uduč (48.), 3:4 Logar (Ankerst, Rajsar).
* Kazenske minute: Olimpija 12, Sij Acroni Jesenice 6.

Igralci Sija Acronija Jesenic so na tretjo finalno tekmo v dvorano Tivoli prišli v precej boljšem položaju; po prvih dveh dvobojih so namreč vodili z 2:0 v zmagah in za dvig pokala za najboljšega v Sloveniji so potrebovali le še eno zmago. Po drugi strani si Olimpija za morebiten preobrat v finalu ni več smela privoščiti nobene napake.

A že po drugi tekmi na Jesenicah je strateg železarjev Nik Zupančič opozarjal, da lahko slavijo šele po tretji zmagi, pri Ljubljančanih pa so poudarili, da kljub bolečemu porazu predaje ne bo in da se bodo borili do konca.

Izkazalo se je, da je konec včerajšnje tekme nekoliko daljši, a po podaljšku je bilo odločeno: Jeseničani so si že po treh tekmah priborili naslov prvaka.

Olimpija je v prvih dveh tekmah prejela kar 16 zadetkov, v današnji uvodni tretjini pa se je pokazala v bistveno boljši luči. Domači so prevzeli pobudo, vratar Jeff Frazee je ustavil prve jeseniške akcije, v nadaljevanju pa se je več dogajalo pred Žanom Usom.

Prvi poskusi so postali plen vratarja gostov, ko pa so imeli zmaji v 12. minuti igralca več, je 20 sekund pred iztekom kazni za veselje na tribunah - navijaški del so sicer precej bolj zapolnili gorenjski pristaši - poskrbel Aleš Mušič, ki je zadel skorajda iz mrtvega kota za vrati. Do konca tretjine so imeli nekaj priložnosti tudi gostje, tudi z igralcem več, a sta ploščka po strelih Aleksandra Magovca in Žana Jezovška postala plen Frazeeja, na odmor pa je z minimalno prednostjo odšla Olimpija.

To je v nadaljevanju hitro povečala, ko je po neodločnosti vratarju Usu po strelu Aljaža Uduča plošček ušel v gol, toda naleta domači niso znali izkoristiti. Jeseniški odgovor je bil hiter, že manj kot dve minuti zatem je prvič na tej tekmi za železarje zadel Miha Logar in jih vrnil v igro.

Pozneje je bila igra izenačena, tudi s številnimi napakami na obeh straneh, a tudi borbena in trda. Za odtenek več priložnosti so si pripravljali domači, toda nobena ni bila takšna, da bi vodstvo povečali. Igra pa se je zelo razživela ob koncu, ko sta imeli obe ekipi priložnost z igralcem več, Jeseničani 40 sekund tudi z dvema več, a je ostalo pri tesnem vodstvu Olimpije; drugo tretjino pa so predčasno končali poldrugo minuto pred iztekom časa, ker so jeseniški navijači na led začeli metati predmete in prižigati pirotehniko.

Jeseničanom pa je nato v le nekaj minutah na začetku zadnje tretjine uspelo povsem preobrniti izid. Najprej so, ko so imeli spet na ledu igralca več, izpeljali dobro akcijo, po natančni podaji pred gol pa je za izenačenje poskrbel Magovac. V 46. minuti pa so tekmecem ušli v protinapad, Tadej Čimžar se je med dvema branilcema spretno prebil do gola in matiral še Frazeeja.

Olimpija se še ni predala, v 48. minuti je z lepim prodorom in učinkovitim strelom za izenačenje in novo upanje poskrbel Uduč. Jeseničani so imeli pozneje lepo priložnost za potrditev naslova v 56. minuti ob prednosti igralca več, ki pa je niso izkoristili, tako da se je tretja finalna tekma po rednem delu končala neodločeno in sledil je podaljšek.

V tem so bili Jeseničani boljši, stopnjevali napade, Olimpija je še preživela igro z igralcem manj, ko pa so bile moči izenačene, so železarji spletli akcijo za končno slavje v sezoni, zadel pa je Miha Logar.

V samostojni Sloveniji imajo sicer še vedno nekaj več naslovov zeleno-beli iz Ljubljane, ki so od sezone 1991/92 zbrali 15 lovorik najboljšega. Jeseniški hokejisti jih imajo zdaj 11.

Izjave po tretji finalni tekmi državnega prvenstva v hokeju Olimpija - Sij Acroni Jesenice (3:4).

Bojan Zajc, trener Olimpije: "Videlo se je, da vsako tekmo igramo bolje. Potrdilo se je, da nam je manjkal tekmovalni ritem. A naša ekipa ni bila ista kot takrat, ko smo nazadnje igrali z Jeseničani. Nekateri so odšli, drugi so poškodovani ... Tisti, ki so odšli v bolj urejeno okolje, so bili nosilci igre in vedeli smo, da bo težko. A osnovni razlog poraza vidim v izpadu ritma in treba bo postaviti nov sistem tekmovanja, ker je zdaj ena ali druga ekipa prikrajšana."

Aleš Mušič, igralec Olimpije: "Vsaj eno tekmo smo sestavili, a tudi danes so bili boljši tekmec. Vsaj nimamo si česa očitati, borili smo se od prve do zadnje minute. Lahko jim samo čestitamo. Razlogov za takšno sezono je več, od tega, da ni bilo nič urejeno, do tega, da smo bili mesec in pol brez tekme. Razlogov je veliko, a jih nima smisla iskati za ta poraz. Bili so boljši, bolje pripravljeni in zasluženo so zmagali."

Nik Zupančič, trener Sija Acronija Jesenic: "Ekipa je rasla čez vso sezono, dobre igre smo kazali že v alpski ligi. V končnici smo našli homogenost in dobre točke, ki so nas krasile, občinstvo se je vrnilo na Jesenice. v AHL nam ni uspelo priti v finale, zdaj smo vse sile usmerili v DP in lepšega zaključka si ne bi mogli želeti. Mogoče nisem videti vesel, a verjemite, da sem zelo vesel. Zaradi fantov, navijačev, pa tudi zato, da se bom lahko stoodstotno posvetil reprezenatanci."

Jaka Ankerst, igralec Sija Acronija Jesenic: "Pričakovali smo takšno tekmo, očitno so na drugi strani iztisnili še zadnje atome moči. Mi pa smo imeli to že prej, po dveh zmagah smo imeli dobro zmagovalno mentaliteto in smo na koncu končali tako, kot se je pričakovalo, z zmago pred skoraj domačimi navijači. Tekma traja 60 minut, ni važno, kako se giblje rezultat. Na koncu je pomembno samo, da smo zmagali. Škoda, da nismo zmagali že prej, je pa mogoče zato bolj sladka po podaljšku."

nazaj na vrh