Golden State Warriors petič naslov prvaka lige NBA

  • Napisal  B.S.
Košarka Košarka Foto: Andrzej Romański / pzkosz.pl/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

V Oracle Areni v Oaklandu v Kaliforniji se je davi končala sezona severnoameriške košarkarske lige NBA. Moštvo Golden State Warriors je na peti tekmi finala s 129:120 premagalo branilce naslova Cleveland Cavaliers in se s skupnim izidom 4:1 v zmagah veselilo naslova prvaka. Kevinu Durantu je pripadel naslov najkoristnejšega igralca finalne serije.

Za Golden State je to drugi naslov v treh letih, najboljši so bili tudi v sezoni 2014/15. Skupno pa gre za peti naslov v zgodovini, dva naslova (1947 in 1956) so Warriors osvojili, ko je imela franšiza sedež v Philadelphii, prvi naslov po selitvi na zahodno obalo Združenih držav pa so osvojili leta 1975.

Ob zmagi bojevnikov je Kevin Durant dosegel kar 39 točk in bil s tem najboljši strelec ekipe. Komisar lige NBA Adam Silver je Duranta pričakovano razglasil za najkoristnejšega igralca finala lige. Durant je naslova prvaka in MVP finala osvojil že v prvi sezoni pri Golden Statu, kamor se je preselil lani poleti iz Oklahome.

Stephen Curry je prispeval 34 točk in deset podaj. Košarkarja Clevelanda LeBron James, lanski MVP finala, in Kyrie Irving sta dosegla po 41 in 26 točk, a nista mogla preprečiti odločilnega poraza.

Tretjič zaporedoma sta se v velikem finalu lige NBA pomerili moštvi Cavaliers in Warriors in dvakrat so slavili bojevniki, ki so se tako na najlepši način maščevali za lanski poraz, ko so se konjeniki vrnili po zaostanku 1:3 v zmagah.

Tokrat se takšen scenarij ni odvil. Bojevniki so prikazali eno najbolj prepričljivih predstav v končnicah. V letošnji so izgubili le enkrat, na četrti tekmi finala, ki je bila v Clevelandu, naslov pa osvojili z nizom 16:1.

"V tem trenutku sem najsrečnejši človek na svetu. Vesel sem, da sem lahko del vsega tega in komaj čakam, da lahko naslov proslavim s soigralci v slačilnici," je bil v prvem odzivu za ameriško televizijo ABC vzhičen Durant, v spremstvu najponosnejše mame na svetu Wande, ki je pritekla na parket takoj po koncu tekme.

"Uspelo nam je. Povedal sem ti že, ko sem bil star osem let, da nam bo uspelo," je Durant nagovoril mamo Wando.

Durant je v finalu končnice povprečno dosegel 35,2 točke, 8,4 skoka in 5,4 podaje na tekmo. Osemindvajsetletnik se je pridružil Mosesu Malonu in Magicu Johnsonu, ki sta prav tako v svoji prvi sezoni z moštvom osvojila naslov prvaka. Malone je to dosegel s Sixersi leta 1983, Johnson pa z Lakersi leta 1980. Durant se je pridružil tudi takšnima velikanoma, kot sta Michael Jordan in Wilt Chamberlain, z osvojenim naslovom prvakov lige NBA in štirimi lovorikami najboljšega strelca lige.

"Lani smo jih nadigrali, pa so se odločili, da bodo dobili enega najboljših igralcev, kar se jim je očitno izplačalo," je bil v izjavi nekoliko piker LeBron James, ki takoj po porazu ni mogel zadrževati čustev: "Vse smo pustili na parketu, kar smo imeli, nimam razlogov, da bi zapuščal dvorano spuščene glave, očitno ni bil moj trenutek."

B.S.

nazaj na vrh