Anže Semenič deveti v Nižnjem Tagilu v Rusiji

  • Napisal  L. K.
Nemški skakalec Freitag. Nemški skakalec Freitag. Foto: Vir: Twitter

Nemec Richard Freitag je zmagal na tekmi smučarjev skakalcev za svetovni pokal v ruskem Nižnjem Tagilu (135 in 137 m/267,5 točka). Drugi je bil Norvežan Daniel Andre Tande (141 in 134 m/266,9), tretji pa rojak slednjega Johann Andre Forfang (129 in 141,5 m/264,3). Anže Semenič je bil kot najboljši Slovenec deveti (130 in 131 m/243,9).

Timi Zajc je bil 12. (119,5 in 134 m/242,6) in je osvojil prve točke v pokalu, Peter Prevc 13. (131,5 in 123,5/129,5), Jernej Damjan, zmagovalec prejšnje tekme na Finskem, pa 18. (127,5 in 127,5 m/238,2).

V prvi seriji so izpadli Anže Lanišek (32., 122 m/107,6), Tilen Bartol (35., 119,5 m/104,8) in Robert Kranjec (45., 112 m/90,6).

"Prvi skok je bil dober, a sem imel malo smole z vetrom, drugi skok pa je bil fenomenalen in sem zelo zadovoljen. Stati na mestu vodilnega je odličen občutek, upam, da bom večkrat," je po prvih točkah v pokalu sijal od sreče Zajc. Po svoji drugi uvrstitvi med deseterico v pokalu pa je Semenič povedal: "Zadovoljen sem z rezultatom, a neke malenkosti še lahko popravim. Najboljši rezultat v karieri mi pomeni bolj kot ne to, da sem s poletne sezone uspel prenesti dobre skoke in da sta mi tudi na tekmi uspela dva dobra skoka." Prevc je zabeležil svoj najboljši izid zime. "S celotno tekmo sem super zadovoljen. Naredil sem napredek v primerjavi s prejšnjo tekmo, lepo sem skakal. Vsega pa se ne da popraviti iz danes na jutri. Pred mano je še kar nekaj dela, potrebno bo ostati miren," je ocenil Prevc.

Tekma je v močno spremenljivem vetru postregla tudi s precejšnjimi preobrati, obenem pa tudi z zelo majhnimi razlikami. Tako se je Freitag iz osmega mesta po prvem skoku zavihtel na sam vrh, vendar je imel na koncu le 0,6 točke prednosti pred Tandejem. Meter daljave je prinesel 1,8 točke, kar pomeni, da je bilo med njima tretjina metra razlike.

Tande je zadržal drugo mesto; v prvi seriji je postavil rekord naprave, ki pa ni dolgo zdržal. Forfang se je s 141,5 m dolgim finalnim skokom, kar je sedaj največja daljava skakalnice, na tretje mesto zavihtel s 13. mesta. Andreas Wellinger, po prvi seriji šele 21., se je s 138,5 metri finala prebil na četrto mesto, ki ga je delil s Kraftom, tretjim pred finalom. Karl Geiger, ki je vodil po prvi seriji, je s šestim mestom zaokrožil nemški uspeh na tej tekmi.

Po prvi seriji je med Slovenci najbolje kazalo Petru Prevcu, vendar ni zadržal šestega mesta in je nazadoval celo na tretje v slovenski konkurenci. Anže Semenič je v finalu pridobil pet mest in za mesto izboljšal svoj najboljši dosežek v pokalu, ki mu je uspel 20. marca 2015 v Planici.

Kar 15 mest pa je pridobil Timi Zajc, ki je za desetinko ugnal nekdanjega skupnega zmagovalca pokala Prevca. Sedemnajstletni Zajc, član ekipe Ljubnega, je nastopil šele na tretji tekmi v svetovnem pokalu. Njegovo edino prizorišče pred tem je bilo v poljski Wisli, kjer je bil 18. novembra najprej član slovenske ekipe, dan pozneje pa je bil zaradi neustrezne opreme diskvalificiran.

Namesto njega je nato konec prejšnjega tedna v finskem Kuusamu nastopil Damjan in se je izkazal s svojo drugo posamično zmago v karieri. Tokrat je v finalu izgubil dve mesti, a ostal med dvajseterico. Na tekmi ni bilo japonskih skakalcev, v odsotnosti doslej vodilnega Junshira Kobayashija pa je v prvi seriji zadnji skakal Damjan, ki je imel na drugem mestu seštevka 26 točk zaostanka za Japoncem.

Tretja tekma sezone je tako pred nedeljsko drugo preizkušnjo v Nižnjem Tagilu postregla s precejšnjimi spremembami v skupnem seštevku. Freitag je s 190 točkami prevzel vodstvo pred Tandejem (175) in Forfangom (153), Damjan ostala najboljši Slovenec na sedmem mestu (113).

nazaj na vrh