Zakonca iz Ankarana Rusom nezakonito urejala delovna dovoljenja

  • Napisal  STA, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Matic Štojs/Demokracija

Koprski kriminalisti so v začetku leta zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo zoper zakonski par z območja Ankarana, ki je s pomočjo sostorilca tujcem nezakonito urejal dovoljenja za prebivanje in delo. S tem so osumljeni pridobili protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 67.200 evrov.

V kriminalistični preiskavi so ovadili tri fizične in eno pravno osebo, in sicer 53-letnega državljana Slovenije ter 50-letno državljanko Rusije, oba stanujoča na območju Ankarana, 36-letnega državljana Slovenije z območja Prekmurja ter podjetje v lasti zakoncev iz Ankarana.

Osumljeni so v obdobju od 23. julija 2012 do 26. februarja 2016 izvršili 23 kaznivih dejanj. Pri tem so na območje EU oz. schengensko območje nezakonito spravili 24 tujcev, izključno državljanov Rusije, so danes sporočili iz koprske policijske uprave.

Osumljena zakonca sta na internetni strani v ruskem jeziku oglaševala, kako lahko tujci na območju Slovenije odprejo podjetje. Proti plačilu 2800 evrov sta jim priskrbela vso potrebno dokumentacijo za delo in prebivanje, ki jim je nato omogočala potovanje v več kot 100 držav brez vizuma, delo ter nakup nepremičnin in drugih stvari.

Ko so tujci stopili v stik z njunim podjetjem, sta jim na območju Slovenije odprla podjetje ob pomoči in angažiranju sostorilca, pri tem pa sta za urejanje dokumentacije pooblaščala tudi zaposlene v svojem podjetju. Osumljeni so tako tujcem organizirali celotno fiktivno pridobitev dovoljenja za prebivanje ter skrbeli tudi za poznejše podaljševanje teh dovoljenj.

S temi dejanji so osumljeni pridobili protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 67.200 evrov, so ocenili kriminalisti. Za storitev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države sta zagroženi zaporna kazen do petih let in denarna kazen.

Kriminalisti so ugotovili, da so bili osumljeni zelo dobro organizirani, prav tako sta jim bila dobro poznana pravni red EU in poslovanje gospodarskih subjektov. Iz zbranega dokaznega gradiva je moč razbrati tudi ponavljajoče sodelovanje teh oseb in vloge posameznikov ter njihovo usklajeno delovanje s ciljem čim obsežnejšega fiktivnega pridobivanja dovoljenj za tujce in posledično pridobitve protipravne premoženjske koristi, so sporočili.

Ob zaključku preiskave je bila opravljena hišna preiskava pri osumljenih zakoncih in njunem podjetju. Osumljenega 53-letnika so s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici okrožnega sodišča v Kopru, ki pa ga je kljub predlogu tožilke za odreditev pripora po zaslišanju izpustila na prostost.

Koprski kriminalisti nadaljujejo s preiskavami tovrstnih kaznivih dejanj, saj gre za izvršitveno obliko organizirane kriminalitete z zlorabami delovnih dovoljenj. Ugotavljajo namreč, da storilci še naprej izrabljajo zakonsko ureditev na tem področju, zato preiskovanju teh kaznivih dejanj namenjajo posebno pozornost.

nazaj na vrh