Zakon, ki zadolženi MOL daje več denarja, v nadaljno obravnavo

  • Napisal  STA, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Urban Cerjak/Demokracija

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 18 proti odločili, da je predlog sprememb zakona o glavnem mestu, ki določa delež dohodnine za Mestno občina Ljubljana, primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlagane spremembe posegajo v način določanja deleža dohodnine, ki bo za posamezno proračunsko leto pripadal Mestni občini Ljubljana (Mol) kot glavnemu mestu. Ta ne bo smel biti nižji od 0,60 odstotka in ne višji od 0,80 odstotka, četudi bi izračun po določeni metodologiji pokazal drugače. Za leto 2018 so delež določili na najnižji meji, to je pri 0,60 odstotka. Sicer bi Mol pripadlo 0,37 odstotka.

V četrtkovi razpravi so podporo predlogu izrazili v koalicijskih SMC, SD in DeSUS, ne pa tudi opozicijskih SDS, NSi in Levici. V SDS in NSi so opozarjali, da se Ljubljani namenja dodatna sredstva, ostale občine pa s predlaganimi spremembami zakona o financiranju občin ne bodo dobile nič in le izgubljajo. V NSi so ocenili tudi, da je najverjetnejši razlog, da vlada Molu daje več sredstev, v "ogromni zadolženosti našega najlepšega mesta na svetu". V Levici pa so bili kritični, ker da se vlada namesto z odpravo pomanjkljivosti, na katere je opozorilo tudi računsko sodišče, očitno sedaj ukvarja z "deljenjem predvolilnih bonbončkov".

V koalicijskih strankah pa so mnenja, da bo predlagani model financiranja zagotavljal večjo finančno stabilnost in lažje načrtovanje razvoja glavnega mesta. Dragan Matić iz SMC pa je poudaril tudi, da ne gre za privilegiranje Mola, ampak za popravo krivic. Sprememba je namreč po njegovih besedah odgovor na več let trajajoče posege v proračunske prihodke glavnega mesta iz naslova dohodnine, ki so bili slabo argumentirani in nesorazmerni s tem, kar so v istem obdobju doživljale druge občine.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je poudaril, da obravnavane spremembe v ničemer ne vplivajo na financiranje ostalih občin. Kot je dejal, se zadolžitev občin zmanjšuje, povprečnina pa raste.

nazaj na vrh