Za nekdanji Vegradov samski dom 15 tisoč evrov mesečne najemnine?

Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: arhiv Demokracije

Po navedbah velenjske civilne iniciative je pogodba med lastnikom nekdanjega Vegradovega samskega doma v Velenju in MNZ že pripravljena. Mesečna najemnina pa 15.000 evrov.

Civilna iniciativa Velenje proti sklepom o vzpostavitvi Izpostave Azilnega doma Velenje (CI) je v izjavi za javnost zapisala, da je po njihovih podatkih pogodba za azilni dom v Velenju na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) že pripravljena.
Po njihovih podatkih naj bi bil v pogodbi za azilni zapisan dogovor za domnevno 150 azilantov (in ne 30, kot je bilo rečeno), najemnina pa 9.000 evrov mesečno za prazen objekt oziroma 15 tisoč evrov mesečno za objekt z naseljenimi migranti, azilanti. V to niso všteti stroški obratovanja, temveč le čista najemnina.

Pri tem v CI navajajo, da je zanimivo, da je zasebni lastnik (dober prijatelj ljubljanskega župana Zorana Jankovića) šele pred kratkim kupil zemljišče s predmetnim objektom (nekdanji Vegradov samski dom), Mestna občina Velenje pa ni želela uveljavljati predkupne pravice. Slednjo bi lahko uveljavila, stvar bi bila danes povsem drugače, saj bi bila stavba v lasti občine. Zdaj pa bomo davkoplačevalci zasebniku odplačali kupnino le v nekaj letih.

V velenjski CI še navajajo, da župan Bojan Kontič doslej še ni pojasnil, zakaj je Mestni svet občine Velenje sploh obravnaval to tematiko, če ni imel pristojnosti in celo sprejel sklepe o vzpostavitvi azilnega doma v Velenju. Po drugi strani pa župan občanom ni dovolil, da se o tem izjasnijo na referendumu ali so za ali proti. Kontič tako ni prevzel odgovornosti in se je skril za mnenje ministrstva za javno upravo.

Hkrati v CI še dodajajo, da Kontič kljub temu, »da sam ugotavlja, da občina nima nikakršnih pristojnosti niti ne more sprejemati in podajati zavezujočih zahtev do ministrstva, pa vseeno obtožuje in žali Civilno iniciativo, da naj bi le ta s pobudo za referendum dala odprte roke ministrstvu, da samo ureja ta vprašanja oziroma, da si je CI dala celo strel »koleno«. Navajajo še, da Kontič zviška gleda na mnenja drugače mislečih, »ob tem pa načrtno zavaja javnost«.
V CI pripravljeno pogodbo za azilni dom v Velenju na MNZ zdaj zahtevajo prek Informacijskega pooblaščenca.

nazaj na vrh