Vlada še vedno kadruje: Za v. d. direktorja vladnega urada za varovanje tajnih podatkov imenovala Dobrana Božiča

  • Napisal  Demokracija
Dobran Božič v času ministrovanja Romana Jakiča. Dobran Božič v času ministrovanja Romana Jakiča. Foto: Matic Štojs

Vlada je na današnji seji s položaja direktorja vladnega urada za varovanje tajnih podatkov razrešila Borisa Moharja, ki je v sredo podal soglasje za razrešitev. Na mesto vršilca dolžnosti je imenovala Dobrana Božiča, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Božič bo funkcijo opravljal do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do 16. avgusta letos.

Trenutno je Dobran Božič zaposlen na ministrstvu za obrambo. Je magister znanosti poslovodenja in organizacije ter nacionalnih obrambnih študij. Med drugim je poveljeval enotam Slovenske vojske na misijah v tujini in bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske. Od leta 2014 se aktivno ukvarja s problematiko kibernetske varnosti v Sloveniji, prizadeva si za večjo varnost pred kibernetskimi grožnjami. Opravljal pa je tudi funkcijo obrambnega predstavnika Republike Slovenije na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov.

Vlada je danes s sklepom imenovala tudi 11 izpraševalcev v izpitnih komisijah pri opravljanju posebnega dela strokovnega izpita za inšpektorja za tajne podatke. Z novim letom so se namreč spremenili pogoji za opravljanje, vsebino in organizacijo posebnega dela strokovnega izpita za inšpektorje, ki opravljajo inšpekcijski nadzor na področju tajnih podatkov.

nazaj na vrh