V primeru Novič zaslišanje slovenske in nemške izvedenke glede krvnih sledi

  • Napisal  STA, G. B.
Milko Novič se tokrat brani s prostosti. Milko Novič se tokrat brani s prostosti. Foto: Urban Cerjak

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se bo danes nadaljevalo sojenje Milku Noviču, obtoženemu, da je decembra 2014 ustrelil svojega nekdanjega nadrejenega, direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Tokrat bosta pričali slovenska in nemška izvedenka za krvne sledi. Pričanje nemškega izvedenca balistike pred mesecem dni je Noviču pomagalo iz pripora.

Nemška strokovnjakinja in izvedenka Nacionalnega forenzičnega laboratorija bosta danes pred sodiščem predvidoma pričali o svojih ugotovitvah glede krvnih sledi, najdenih na kraju umora. Poročilo nemških strokovnjakov sodišče čaka že nekaj mesecev.

Mnenje nemškega balističnega izvedenca Axla Mantheia je pred mesecem dni postavilo toliko dvoma v trdnost dokazov zoper Milka Noviča, da mu je sodnica Špela Koleta 7. decembra, po dveh letih odpravila pripor.

Manthei je tedaj pojasnil, da so s kolegi v najširšem možnem smislu sicer prišli do enakih rezultatov kot strokovnjaki slovenskega nacionalnega forenzičnega laboratorija. A glede na njihovo tolmačenje kategorizacije delcev streliva, najdenih na Noviču in njegovih oblačilih dan po streljanju na Jamnika, je Manthei dejal, da ne more neizpodbitno trditi, da je Novič 14. decembra 2014 dejansko streljal.

nazaj na vrh