UKCL: Kopač in Pfeiferjeva ne vidita razlogov za svoj odstop

  • Napisal  STA; K. K.
UKC Ljubljana UKC Ljubljana Foto: Matic Štojs/Demokracija

Svet UKC Ljubljana danes ni končal razprave o stanju na področju srčne kardiologije na pediatrični kliniki. Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer pa sta dejala, da ne nameravata odstopiti, saj da sta v zadnjem letu na otroški kardiokirurgiji naredila veliko več kot prejšnja vodstva.

K odstopu ju je v četrtek pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Dejala je, da vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) ni naredilo dovolj in da razmer na pediatriji ne rešuje. Dogajanje na pediatriji pa je po njenih navedbah privedlo do omajanega ugleda in zaupanja bolnikov ter širše javnosti v delo zdravnikov in zdravstvo nasploh. V preteklih dneh je namreč razburila informacija, ki je prišla od različnih odgovornih v UKC, o napakah pri diagnozah oz. zdravljenju več kot 40 bolnikov na pediatrični kliniki.

Pfeiferjeva je na novinarski konferenci po seji sveta dejala, da ne vidi razloga za odstop, posebej ne po teh očitkih, kot so bili predstavljeni. Poudarila je, da sta v času, odkar sta na položaju, naredila ogromno, da je program otroške srčne kirurgije napredoval ter da je obravnava teh otrok zagotovo varna. O tem pričajo tudi rezultati. Umrljivost v novem programu (od leta 2014 naprej) je tako po njenih besedah nižja, kot je evropsko povprečje.

Na vprašanje, ali vidi poziv ministrice k odstopu kot ščitenje strokovnega direktorja pediatrične klinike Rajka Kende, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti, pa je odgovorila pritrdilno.

Pojasnila je, da so šli v razrešitev Kende, ker takrat, ko je bil v. d. službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, ni naredil ničesar. "Takrat pa ni bilo tam vodje, vsak je delal po svoje, niso imeli skupnih sestankov, niso imeli vizit," je dejala.

"Takrat pa ne morem reči, da je bilo za vse bolnike tako dobro in kakovostno poskrbljeno, kot je danes," je dejala in omenila smrt 14-letnega dečka septembra lani.

"Žalostno je, da se zaradi tega primera lomijo kopja, ker želimo ohraniti ali ne ohraniti strokovnega direktorja pediatrične klinike na položaju. Ves ta cirkus v medijih je sproduciran samo zaradi tega, da se prikaže, da je na pediatrični kliniki, predvsem na kardiološki službi vse narobe," je dejala.

Po imenovanju Tomaža Podnarja za vodjo službe za kardiologijo decembra lani pa po besedah Pfeiferjeve poteka obravnava otrok timsko, varno. Trikrat na dan vsi zdravniki sestankujejo in obravnavajo bolnike. Varnost, urejenost in kakovost obravnave otrok pa da se je izboljšala, je dejala. Od takrat po njenih navedbah na oddelku za kardiologijo tudi ni slabih odnosov. Vseh pet otroških kardiologov odlično komunicira in sodeluje, je dodala.

Poudarila je, da je pediatrična klinika vrhunska ustanova in za vseh 12 oddelkov na kliniki lahko trdi, da so tam vrhunski strokovnjaki. "Vsi zelo dobro delajo, predano in v dobro svojih bolnikov. Kdor koli trdi kar koli drugače, mislim, da je zlonameren," je dejala.

Kopač je dejal, da se z ministrico v tem tednu niso sestali. "Želel sem navezati stik v tem tednu, a je očitno imela preveč drugih zadev," je dodal.

Glede informacij, ki jih je tudi posredovala Kolar Celarčeva o spremembah na programu otroške srčne kirurgije, pri čemer bi lahko otroke zdravili v tujini, pa je dejal, da so informacije zelo skope, zato jih v tem trenutku težko komentira.

Ob tem pa je poudaril, da je UKC Ljubljana v državi strokovno najmočnejši na področju otroške kardiologije. Zato pričakuje, da jih bo ministrica povabila k pogovorom, če se bo kaj spreminjalo.

Pfeiferjeva je dejala, da so 2. junija ministrici poslali poročilo o otroški kardiologiji. Sestavljeno je iz 13 točk, v katerem so pojasnili tudi ozadje odnosov med določenimi zaposlenimi. Navedli so probleme, ki so jih reševali, in natančno opisali, kaj so od decembra 2016 do sedaj naredili na kardiološkem oddelku pediatrične klinike.

Dejala je, da sta oba s Kopačem in kolegi, ki so sodelovali v skupni za program otroške srčne kirurgije, naredili ogromne korake naprej na področju otroške srčne kirurgije. Maja so tako ustanovili center za bolnike s prirojenimi srčnimi napakami, v sredo imajo prvi sestanek, na katerem bodo na novo razdelili obveznosti in odgovornosti posameznikov.

Prav tako so tudi tik pred podpisom pogodbe s tujim centrom, s katerim nameravajo sodelovati pri programu. To je italijanski center v Massi.

Predsednik sveta Tomaž Glažar pa je dejal, da so danes prejeli glede tega premalo informacij, da bi odločali o odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve oz. o njuni razrešitvi. Od vodstva pričakujejo, da jim bo posredovalo dodatna gradiva za naslednjo sejo. Ta bo predvidoma v prvem tednu julija.

Si pa Glažar želi, da bi se razprave o tej temi preselile iz medijev v UKC.

Sicer pa je svet UKC danes tudi potrdil finančni načrt UKC in sanacijski program.

nazaj na vrh