Slovenske železnice od nedelje z novim voznim redom

  • Napisal  C. R.
Slovenske železnice od nedelje z novim voznim redom Foto: Andrej / Wikipedia

Slovenske železnice (SŽ) bodo od nedelje vozile po novem voznem redu, ki prinaša novosti v notranjem in mednarodnem potniškem prometu. Kot so sporočili iz SŽ, bodo potniki hitreje potovali med Ormožem, Ptujem in Mariborom, boljše bodo povezave med Novo Gorico, Jesenicami in Ljubljano, z vlaki se bodo lahko odpravili tudi na smučanje v Avstrijo.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v družbi, bodo določeni vlaki na relaciji Ormož-Ptuj-Maribor od nedelje vozili mimo Pragerskega, zato se bo potovanje med kraji skrajšalo za 15 minut. Potniki, ki bodo na omenjenih vlakih potovali proti Celju, bodo lahko namesto na Pragerskem prestopili na postaji Rače.

Boljše bodo po navedbah železnic tudi povezave med Novo Gorico, Jesenicami in Ljubljano. Po novem voznem redu bo imel namreč mednarodni vlak iz Dobove v Beljak, ki iz Ljubljane odpelje ob 7.27, na Jesenicah takojšnjo povezavo z lokalnim vlakom proti Bohinjski Bistrici, Mostu na Soči in Novi Gorici. Poleti bo mogoče na obeh prepeljati tudi kolesa.

Popoldanska vlaka, ki sta doslej vozila med Mariborom in Prevaljami, bosta po novem voznem redu svojo vožnjo podaljšala in vozila med Mariborom in Pliberkom v Avstriji. Na tej relaciji bosta med 23. junijem in 1. septembrom ob sobotah vozila dva para vlakov.

Na postaji Pliberk bodo lahko potniki prestopili na vlake do Celovca, s čimer bo zagotovljenih več možnosti za prevoz koles na priljubljeni Dravski kolesarski poti, so zapisali.

Mednarodni vlak, ki vozi med Vinkovci in Beljakom, bo imel po novem postanek tudi v Brežicah ter v Krškem. Med Ljubljano, Celjem in Mariborom bodo od 17. decembra do 1. januarja 2018 ter od 10. junija do 23. septembra prihodnje leto vozili nočni vlaki.

Spremembe se obetajo tudi v mednarodnem prometu. Velika novost prihodnjega poletja bodo vlaki, ki bodo iz Ljubljane vozili do Trsta, Benetk ter letališča Ronke pri Trstu, so izpostavili na SŽ.

V Avstrijo vsak dan vozi več vlakov, z njim se lahko potniki ob prestopu na Dunaju potniki peljejo tudi do dunajskega letališča. Med Mariborom in Gradcem vsak dan vozi sedem parov vlakov, ki imajo povezavo do letališča Gradec. Dobre povezave z vlaki so tudi do smučarskih centrov Bad Gastein, Bischofshofen, Sankt Anton, Kitzbühel in Schladming.

Po novem voznem redu bodo ob delavnikih trikrat na dan, poleti pa tudi ob sobotah dvakrat na dan, vozili tudi vlaki iz Maribora do Pliberka, od koder so povezave z vlaki do Celovca.

Več vlakov na dan vozi tudi na relaciji Ljubljana-München. Ponoči vozi direktni vlak, čez dan pa dva pri katerih je treba prestopiti v Beljaku. Poleg teh pa med Zagrebom, Ljubljano in Münchnom oz. Frankfurtom vozi tudi direktni Eurocity vlak.

Spremembe se med drugim obetajo tudi na povezavi do Beograda, kamor bo po novem poleg rednega vlaka, ki do srbske prestolnice vozi vsak dan, od 10. decembra do 14. januarja 2018, ter od 24. junija do 17. septembra 2018 vozil tudi nočni vlak z vagoni z ležalniki.

Med Ljubljano in Zagrebom vsak dan vozijo štirje direktni vlaki. Prav tako v Zagreb vozi tudi direktni vlak iz Maribora in Celja. Proti Opatiji in Reki vsak dan vozita dva para vlakov, poleti pa bo mogoče brez prestopanja potovati tudi med Dunajem in Reko. Prihodnje poletje bo med drugim nočni vlak vozil tudi med Koprom in Budimpešto, so še zapisali na železnicah.

nazaj na vrh