Slovenija poziva k čimprejšnji ratifikaciji članstva Črne gore v Natu

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Nato

Obrambna ministrica Andreja Katič je danes v Bruslju pozvala k čimprejšnji ratifikaciji pogodbe o pristopu Črne gore k zvezi Nato. Štiri zaveznice pristopa še niso ratificirale: ZDA, Kanada, Belgija in Nizozemska. Ameriški obrambni minister James Mattis je po neuradnih informacijah zagotovil, da bodo ZDA to storile v najkrajšem možnem času.

Ministrica je k čimprejšnji ratifikaciji članstva Črne gore v Natu pozvala v okviru poudarka o pomenu stabilnosti Zahodnega Balkana, kjer so nedokončani notranjepolitični procesi vse prevečkrat povezani tudi z vplivi z južnega in vzhodnega obrobja.

Pri tem je pozvala tudi k ponovnemu osredotočenju na regijo Zahodnega Balkana. Zavezništvo mora po prepričanju Slovenije v sodelovanju z EU dati močno spodbudo procesu evroatlantske integracije vseh držav v regiji.

Slovenski državni zbor je protokol o pristopu Črne gore k zvezi Nato ratificiral junija lani. Slovenija je ta dokument ratificirala kot druga od 28 držav članic zavezništva, prva ga je Islandija.

Črna gora pričakuje, da bo lahko na naslednjem vrhu zavezništva, ki bo predvidoma konec maja v Bruslju, sodelovala že kot polnopravna članica.

nazaj na vrh