Škandalozno: Nova tožba velenjske civilne iniciative v primeru azilnega doma zavrnjena

  • Napisal  G. B.
Škandalozno: Nova tožba velenjske civilne iniciative v primeru azilnega doma zavrnjena Foto: arhiv Demokracije

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo velenjske civilne iniciative zoper obvestilo župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča, s katerim je ta iniciativo obvestil, da pobuda za razpis naknadnega referenduma, povezanega s sklepi občinskega sveta glede izpostave azilnega doma, ne izpolnjuje pogojev za nadaljevanje postopka.

To je bila že druga tožba velenjske civilne iniciative, ki nasprotuje vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju. Upravno sodišče je v zvezi s prvo tožbo županu Kontiču zato, ker občina ni ravnala skladno z zakonom o upravnem postopku, naložilo ponovni postopek odločanja o referendumski pobudi. Njegov odgovor, v katerem je pobudnike seznanil, da pogoji za razpis referenduma niso izpolnjeni, pa je sodišče v postopku prve tožbe odpravilo.

Župan je nato civilno iniciativo znova obvestil, da pobuda za razpis naknadnega referenduma ne izpolnjuje pogojev za nadaljevanje postopka za razpis naknadnega referenduma, v zvezi s tem pa je iniciativa ponovno vložila tožbo na upravno sodišče, ki pa je tožbo zavrnilo.

Civilna iniciativa odločitve sodišča v drugi tožbi še ne komentira. Kot je za STA danes povedal Mihael Letonje, morajo sodbo še preučiti.

Da je druga tožba civilne iniciative zavrnjena, so danes sporočili z Mestne občine Velenje. Ob tem so navedli, da po presoji sodišča sklepi oz. zahteve o vzpostavitvi izpostave azilnega doma na območju Velenja, v zvezi s katerimi je civilna iniciativa predlagala referendum, niso splošni ali kakšni drugi akti, ki bi imeli naravo splošnega upravnega akta in kot taki ne vzpostavljajo pravic ali obveznosti za občane, ampak kvečjemu posegajo v njihov dejanski interes. Obenem pa tudi ne urejajo splošnih pravil za nedoločen krog ljudi.

S tem je upravno sodišče pritrdilo stališču velenjske občine, so navedli na občini. Ob tem so še poudarili, da so bili sklepi, ki številčno omejujejo prihod prosilcev za mednarodno zaščito, pripravljeni in sprejeti na seji mestnega sveta "z namenom zaščite občank in občanov", medtem ko je odločitev o vzpostavitvi izpostave azilnega doma v izključni pristojnosti ministrstva za notranje zadeve.

nazaj na vrh