Razpoke v vladni koaliciji vedno večje, tudi zaradi novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja

  • Napisal  Demokracija
Razpoke v vladni koaliciji vedno večje, tudi zaradi novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja

Prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan sta se ob robu današnjega posveta koalicije na Brdu pri Kranju zavzela za to, da uresničujejo koalicijski sporazum do konca mandata. A morajo biti po njunih ocenah realni in se dogovoriti, kaj sploh lahko še sprejmejo dobro leto pred volitvami.

Po besedah Erjavca želijo, da skupaj zaključijo mandat, "gotovo pa bo potrebno več enotnosti, kot v zadnjem mesecu". A Erjavec ocenjuje, da je do teh težav prišlo tudi zaradi napetosti med predsednikom SMC Mirom Cerarjem in podpredsednikom stranke Milanom Brglezom. Tako upa, "da je ta epizoda mimo" in bo koalicija bolj stabilna, bolj konsolidirana in enotna pri glasovanju.

Po Erjavčevem mnenju pa se morajo tudi dogovoriti in bolj natančno definirati, kaj lahko še sprejmejo do parlamentarnih volitev. Še zlasti ne verjame, da bi lahko sprejeli zakone, ki v koaliciji niso usklajeni, spomnil je na predloge s področja zdravstva in šolstva. Danes je denimo na vladi obstal predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, saj ga SD in DeSUS ne podpirata. Erjavec ne vidi možnosti, da bi DeSUS lahko podprl rešitev, da bi zasebne šole imele dejansko enak položaj kot zasebne.

Tudi Židan je poudaril, da je ta zakon neusklajen zato nima nobene možnosti, da nadaljuje pot na vladi ali kasneje v DZ. Po njegovih besedah so se dogovorili za ekspertno skupino, ki bo preverila, ali obstaja možnost za zbližanje stališč.

Po Erjavčevem mnenju bi sicer bilo zelo iluzorno pričakovati, da bi lahko koalicija sprejela vse navedeno v sporazumu. Poudaril je, da najtežje zakone in reforme ponavadi sprejemajo v prvi polovici mandata, zato morajo biti realni.

Spomnil je tudi na novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo usklajujejo že dolgo in je skeptičen, da bi ga v DZ sprejeli, ne glede na optimizem ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Ta je sicer napovedala, da bo dopolnjen predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so ga partnerji prejeli v sredo, še zadnjič usklajevala in ga zatem poslala na vlado, četudi ne bo usklajen.

"To je samomorilska pot," je do tega oster Erjavec, ki ocenjuje, da ni možnosti za sprejem zakona v DZ, če ne bo usklajen in ministrica ne bo pripravljena poslušati tudi DeSUS in SD. A po njegovih ocenah gre za izjavo, ki je "posledica nekega slabega trenutka, ne pa za resno izjavo, da to res namerava".

"V tem trenutku je že neprimerno napovedovati neke velike spremembe zdravstva po treh letih vladanja, ki ga ima koalicija za sabo. Rešiti moramo akutne težave, to so čakalne vrste, ki kljub velikim besedam še kar naraščajo," je poudaril tudi Židan.

Sicer pa v SD podpirajo razmišljanje ministrice, da bo priskrbela dodaten denar, in sicer 40 milijonov evrov za dodatne storitve, je še povedal Židan.

Po njegovih besedah se na današnjem posvetu dogovarjajo, da se čim dlje vedejo, "kot da smo kompetentna vladna koalicija z eno nalogo, in to je uresničevanje koalicijske pogodbe". V SD se bodo tako vedli, "dejstvo pa je, da bo, bližje kot bomo volitvam, manj možnosti za sistemske ali resne spremembe".

Cerar: Koalicija trdno odločena, da izpelje mandat do konca

Koalicija je danes strnila vrste, trdno je odločena, da mandat izpeljemo do konca, je po posvetu na Brdu pri Kranju povedal premier Miro Cerar. Pri partnerjih je zaznal rahlo oklevanje, ali bodo vse projekte, denimo zdravstveno reformno, izpeljali do konca. A Cerar napoveduje nepopustljivost in bo storil vse za to, da reformo sprejmejo.

Cerar je v izjavi novinarjem današnji posvet razširjene koalicije ocenil za koristen, ker so se pogovorili, kako bodo v skladu s koalicijskim sporazumom izpeljali projekte. Po njegovem mnenju je tudi pomembno, kako se bodo usklajevali, da cilje dosežejo.

Priznal je, da je pri koalicijskih partnerjih zaznal rahlo oklevanje, ali bodo vse te projekte izpeljali. A sam je trdno odločen, da storijo vse za to, da sprejmejo zdravstveno reformo, pri čemer bo "zelo priganjal in zahteval maksimalno aktivnost". "Treba je delati potrpežljivo, a vztrajno in pripeljati zadeve do točke, da bodo državljani imeli kakovostne zdravstvene storitve," je poudaril.

Dodal je, da pri tem ne bo popuščal, pač pa kot predsednik vlade zahteval, "da se maksimalno vsi potrudimo, da do teh rezultatov pridemo". Podobno napoveduje za nekatera druga ključna področja.

Če bo koalicija strnila vrste, ji lahko po njegovem prepričanju uspe sprejeti zakone na področju zdravstva. "Storil bom vse za to, da ne bo prevladal pesimizem, ampak bomo skozi dialog usklajevanja nadaljevali ter zakone sprejeli," je napovedal Cerar.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sicer napovedala, da bo novelo zakona o zdravstveni dejavnosti posredovala kmalu na vlado, četudi neusklajeno v koaliciji. Cerar pa je danes zagotovil, da bo storil vse za to, da spodbudi, da se proces usklajevanja intenzivno nadaljuje. Po njegovih besedah morajo uskladiti glavne rešitve. Ponovil je, da si bo do konca prizadeval za modernizacijo zdravstva tako v korist bolnikov kot zdravstvenega osebja.

Glede zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je premier pojasnil, da je ministrica Maja Makovec Brenčič na njegovo pobudo in pobudo SMC naredila ta korak, da je zakon kljub neusklajenosti pripeljala do vlade, "kajti tu se mi zdi kot predsedniku vlade ključno to, da uresničimo odločbo ustavnega sodišča".

"Žal še nimamo zadostne koalicijske usklajenosti, kar pomeni, da zakon kot tak ta hip ne bi mogel biti sprejet. Tudi tu bom koalicijska partnerja odločno pozval, da najdemo nek konsenz, kajti odločbo je treba spoštovati," je bil odločen.

"Verjamem, da lahko v tem dobrem letu, ki je še pred nami, storimo veliko dobrega na zakonodajnem področju," je še poudaril premier.

nazaj na vrh