Prvi neuradni rezultati volitev: Pahor rahlo vodi pred Šarcem

  • Napisal  G. B.
Kdo bo predsednik? Kdo bo predsednik? Foto: Matic Štojs Lomovšek

Prvi delni izidi drugega kroga predsedniških volitev kažejo, da Borut Pahor le rahlo vodi pred Marjanom Šarcem. Po podatkih, ki so bili sporočeni ob 19:25, ko je bilo preštetih 11 odstotkov glasov, ima Pahor 53,26 odstotka glasov, Šarec pa 46,74 odstotka glasov. Izide štetja lahko spremljate na spletni strani Državne volilne komisije.

V volilnem štabu Boruta Pahorja je pred pričakovanjem prvih zanesljivejših delnih izidov drugega kroga predsedniških volitev vse bolj živahno, prevladuje pa prepričanje v njegovo zmago. Po besedah predsednika SD Dejana Židana je pričakovanje, da bo Pahor zmagal, povsem upravičeno. V zmago verjame tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Židan je v izjavi pred zaprtjem volišč dejal še, da si želi Pahorjevo zmago. Ocenil je, da tokratne volitve niso bile povsem običajne, saj volivci niso zgolj izbirali med dvema kandidatoma, pač pa ocenjevali delo dosedanjega predsednika republike Pahorja.

Pahor je v predvolilni kampanji moral po oceni Židana pojasnjevati predvsem svojo zmerno vlogo in politiko iskanja soglasja, ki sta značilni zanj. "Če bo zmagal bo zmagala misel, da je treba sodelovati," je dejal.

Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec Pahorju napoveduje zmago. Kot je dejal v volilnem štabu, je že pred tremi tedni vedel, da je ta v rokah Pahorja, zato je bilo po njegovih besedah škoda denarja za še en krog volitev.

V Pahorjevem volilnem štabu v hotelu Union v Ljubljani je za zdaj kopica novinarjev, snemalcev in fotografov, videti pa je tudi vidne člane SD in DeSUS, torej strank, ki sta mu izrekli podporo. Tu so poleg predsednika SD Židana in predsednika DeSUS Erjavca še obrambna ministrica Andreja Katič, evropska poslanka Tanja Fajon, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in velenjski župan Bojan Kontič.

Ozračje v volilnem štabu Marjana Šarca v Kamniku je za zdaj razmeroma umirjeno, je pa kljub vsemu čutiti napetost pred razglasitvijo izida glasovanja na današnjem drugem krogu predsedniških volitev. Podobno kot po prvem krogu v štab iz minute v minuto prihaja vse več podpornikov, večinoma mladih.

Pogovori s podporniki hkrati pritrjujejo besedam Šarca, ki je ob današnji oddaji glasu v Šmarci pri Kamniku poudaril, da ne bi niti kandidiral, če ne bi računal na zmago. Tako zatrjujejo, da so se v kampanji osredotočili na te volitve.

"Kdor ne upa na zmago, kdor ne pričakuje zmage, je predal bitko že pred koncem tekme," je za STA pritrdil vodja volilnega štaba Brane Kralj. Je pa pred razglasitvijo izidov poudaril, da so kot novi igralci v državni politiki že v prvem krogu dosegli dober rezultat. "Presegli smo vsa pričakovanja. Danes samo še čakamo na zaključno potrditev tega," je poudaril.

Celotna ekipa stoji trdno z nogami na tleh, je Kralj odgovoril na vprašanje o njihovih prihodnjih političnih izzivih, a obenem ni izključil nadaljnjega političnega udejstvovanja. "Celotna ekipa in kandidat sta dosegla zavidljiv rezultat, številke so jasne. Tega ne bomo vrgli stran," je za STA še pojasnil Kralj.

V štabu so, kot pred tremi tedni, poskrbeli tudi za okrepčilo prisotnih podpornikov in medijev.

Volilna udeležba bo slabša kot v prvem krogu, najnižja je bila izmerjena v Piranu.

nazaj na vrh