Pridružite se novem gibanju GlasNO!, ki se bori proti represivnim napadom na svobodo govora ter enostranski politizaciji RTV Slovenija!

Na RTV Slovenija bi rade oblast povsem prevzele sile, ki predstavljajo totalitarno preteklost. (foto: Urban Cerjak) Na RTV Slovenija bi rade oblast povsem prevzele sile, ki predstavljajo totalitarno preteklost. (foto: Urban Cerjak)

Poročali smo že, da je bilo včeraj ustanovljena nova civilnodružbena pobuda z imenom GlasNO!, o tem si lahko preberete TUKAJ.

 

Kaj in koga predstavlja to gibanje? »Gibanje smo gledalci in poslušalci – plačniki programov RTV Slovenija. Gibanje je odprta oblika množičnega organiziranja civilne družbe, ki se ji preko naše spletne strani www.glasno.si ali na klasičen način po pošti lahko pridruži vsak posameznik, ki to želi,« so ustanovitelji zapisali na spletni strani. V nadaljevanju objavljamo celotno besedilo.

Neposredni povod za ustanovitev gibanja glasNO! so aktualni poskusi ostankov totalitarnega režima, ki preko svojih nedemokratičnih vzvodov uprizarjajo gonjo zoper novinarja dr. Jožeta Možino, napovedujejo ali zahtevajo ukinitev oddaj Intervju, Pričevalci, 3. programa TVS in nasploh "oddaj, o katerih v javnosti in stroki obstajajo različna mnenja". Obenem pa si vodstvo javne RTV zatiska oči in ne obravnava očitnih kršitev profesionalnosti in etike, ali pa pri njihovi obravnavi povsem očitno uporablja dvojna merila, kot na primer v primeru izpadov novinarja Mateja Šurca, ki v radijskem programu in komunikaciji ščuva proti sodržavljanom in jih žali. Čeprav plačujemo RTV prispevek, ki je poglavitni vir za delovanje javne radiotelevizije, smo gledalci in poslušalci različnih nazorskih usmeritev v RTV programih in komunikaciji čedalje manj spoštovani in upoštevani. Izrazito zaskrbljujoče so tendence dvojnih meril odgovornih na RTV pri ugotavljanju programskih kršitev in samoomejevanje v smeri cenzure, ko gre za poročanje o temah, ki so občutljive za Zvezo borcev ali druge vplivne privilegirane skupine.

Zavzemamo se za javno televizijo v njeni pluralni razsežnosti. Menimo, da mora RTV, sledeč ustavi in zakonu, zagotavljati možnost, da se v njenih programih in vseh oddajah pojavljajo različna mnenja, ki obstajajo v družbi. Končno državljani Republike Slovenije oziroma gledalke in gledalci, poslušalke in poslušalci programov RTV Slovenija, ki ta različna mnenja imamo, brez razlike prostovoljno ali prisilno plačujemo zaposlene v javni RTV.

Gibanje bo branilo svobodo javne besede na RTV Slovenija in njenih zaposlenih in ščitilo pravice gledalcev in poslušalcev, ki so upravičeni do celovitega, nepristranskega in nazorsko uravnoteženega poročanja, komentiranja in komunikacije.

Pri tem bo gibanje:

  1. spremljalo delovanje RTV Slovenija glede na ustavne, zakonske in etične standarde, ki zavezujejo njene zaposlene in tiste, ki sodelujejo pri njenem upravljanju in nadzoru;

  2. obveščalo domačo in tujo javnost o poskusih ustrahovanja, cenzure in omejevanja svobode javne besede na RTV Slovenija;

  3. organiziralo odprte razprave o političnih in totalitarnih pritiskih na novinarje in urednike RTV;

  4. javno branilo novinarje oz. medijske delavce, ki so podvrženi političnim in totalitarnim pritiskom in jim zagotavljalo pomoč;

  5. opozarjalo na nedopustnost delovanja sodelavcev represivnih organov nekdanjega totalitarnega režima na RTV Slovenija.

Pobudniki gibanja so Vera Mejak, dr. Tomaž Erzar, dr. Stane Granda, Jože Hribernik, Ivo Jevnikar, dr. Katarina Kompan Erzar, dr. Matija Ogrin, mag. Igor Senčar, dr. Vasko Simoniti, dr. Mitja Štular in dr. Matevž Tomšič, pridružijo pa se mu lahko vsi, ki se zavzemajo, da bi bilo delo RTV Slovenija kvalitetno, nepristransko in zavezano resnici.

Čas je! Pridružite se gibanju glasNO!, skupaj bomo močnejši v boju za javno radiotelevizijo, kot si jo plačniki RTV prispevka zaslužimo!

Pridružite se lahko preko obrazca na spletni strani www.glasno.si ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali po navadni pošti na naslov Zavod za oživitev civilne družbe, Cankarjeva 1/IV, 1000 Ljubljana.

nazaj na vrh