Zaupanje slovenskih potrošnikov marca v letni primerjavi navzdol

  • Napisal 
Ljubljana Ljubljana Foto: Urban Cerjak/Demokracija

Kazalnik zaupanja slovenskih potrošnikov se marca na mesečni ravni ni spremenil, na letni ravni pa je izgubil šest odstotnih točk. Za osem odstotnih točk je bil nižji tudi od lanskoletnega povprečja, so danes sporočili iz statističnega urada.

Potrošniki so marca v primerjavi s februarjem več zaupanja izkazali glede brezposelnosti, kazalnik se je dvignil za tri odstotne točke, in glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za dve odstotni točki).

Bolj optimistična kot v prejšnjem mesecu je bila še ocena primernosti trenutka za večje nakupe, ki se je dvignila za tri odstotne točke.

Na drugi strani so se v mesečni primerjavi poslabšala pričakovanja glede gibanja cen (-štiri odstotne točke) in glede gospodarskega stanja v Sloveniji (-tri odstotne točke).

Med potrošniki se mnenje glede večine ostalih kazalnikov, tudi pričakovanja glede varčevanja, ni bistveno spremenilo.

Medtem je bilo zaupanje precej slabše v letni primerjavi, pri čemer so potrošniki precej bolj pesimistični glede gospodarskega stanja v Sloveniji - kazalnik se je znižal za 13 odstotnih točk - in glede varčevanja (-10 odstotnih točk).

Pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu je ostalo enako, pričakovanje glede ravni brezposelnosti pa je bilo bolj optimistično kot marca lani (za dve odstotni točki).

Bolj pesimistična so še pričakovanja glede večjih nakupov (-12 odstotnih točk) in gibanja cen, pri čemer se je kazalnik znižal za osem odstotnih točk.

Kazalniki preteklega in sedanjega stanja na drugi strani kažejo bolj optimistično sliko - na letni ravni se je poslabšal le kazalnik sedanjega stanja v gospodinjstvu, in sicer za pet odstotnih točk.

Potrošniki so medtem bolje kot marca lani ocenili predvsem primernost trenutka za večje nakupe (12 odstotnih točk) ter gibanje cen in gospodarsko stanje v Sloveniji v zadnjih 12 mesecih - v obeh je kazalnik zrasel za 10 odstotnih točk.

nazaj na vrh