Dosje Ambrožič: V primeru Simčič glasni so tokrat umolkniliŽe tako nizek ugled državnega zbora je potisnjen še za stopničko nižje. "Zasluge" gredo tokrat poslancu Pozitivne Slovenije Borutu Ambrožiču.

Analiza, ki jo je s posebnim programom za iskanje plagiatov opravila Fakulteta za računalništvo v Mariboru (FERI), je pokazala, da njegova magistrska naloga vsebuje več kot 90 odstotkov tuje diplome, ki pa ni navedena kot vir. Poslanec naj bi prepisoval iz diplome študentke ljubljanske ekonomske fakultete.

 

Janković zaskrbljen

"Priznam, da sem izjemno zaskrbljen zaradi te najave. Mi smo se pol ure pred vašim prihodom usedli, vključno z Borutom Ambrožičem, ki je naš kolega. Povem, da ne bomo cincali. Naša odločitev bo drugi teden. Še danes bomo poslali dve pismi, in sicer na fakulteto, na kateri je magistriral, z vprašanjem dekanu, kaj meni o tem in s prošnjo, da pojasni, in tudi fakulteti, ki naj bi ugotovila ta računalniški izpis, kaj oni s tem sporočajo. Na podlagi teh dveh odgovorov bo drugi teden sklican svet stranke in bomo sprejeli odločitev, ki bo pri nas dokončna. Na to temo nič več," je na novinarski konferenci o zadevi povedal predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Ambrožič, ki plagiatorstvo zanika, seveda ni edini poslanec, ki ima tovrstne težave s pridobljeno izobrazbo. Eden takih je tudi nekdanji DeSUS-ov poslanec Ivan Simčič, ki naj bi ponaredil srednješolsko spričevalo.

Ob razkritju afere se je Simčič znašel na prangerju. Obsodbe njegovega dejanja so se vrstile kot po tekočem traku. "Bodo pač imeli namesto šest pet poslancev. Zdaj mora malo prespat. Pričakujem, da bo odstopil," je takrat dejal Janković.

Gašpar Gašpar Mišić je poudarjal, da oseba, ki si je privoščila kaj takšnega, sploh ne bi smela kandidirati na parlamentarnih volitvah, njegova strankarska kolegica Maša Kociper pa je zatrjevala, da "si verjetno vsi želimo, da se agonija s Simčičevim spričevalom prekine in da v DeSUS-us prejmejo odločitev, ki bo prava in ki bo povrnila ugled državnemu zboru".

Pri tem je poslanka izrazila bojazen, da v stranki z odločitvijo zavlačujejo, "kar je res nespodobno". Namreč, če poslanec odstopi prej kot v šestih mesecih po volitvah, v okraju, v katerem je bil izvoljen, pride do predčasnih volitev.

In kaj omenjena poslanca pravita ob podobnem ravnanju poslanca Ambrožiča? Nič. Kociprova nam je po telefonu pojasnila, da zadeve ne želi komentirati, Gašpar Gašpar Mišič pa nam je v SMS-u zapisal: "Izjavo je že dal predsednik na novinarski konferenci. Hvala za razumevanje. lpG"

Poklicala nas je tudi svetovalka za odnose z javnostmi PS-ja Nataša Pelko in nam pojasnila, da je že vse povedal predsednik stranke na novinarski konferenci in da njihovi poslanci dodatnih izjav ne bodo dajali.

Türk glede Ambrožiča še brez komentarja

V primeru Simčič se je oglasil tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je dejal, da zadeva zelo negativno vpliva na verodostojnost in legitimnost poslanca, na ugled državnega zbora in na slovensko politiko v celoti. Kot je še izpostavil, ima poslanec Simčič priložnost, da izkaže svoj odnos do etike in morale v politiki in v javnem življenju nasploh.

"Njegova stranka in državni zbor pa imata priložnost,da na konkretnem primeru pokažeta svoj odnos do vprašanja verodostojnosti in legitimnosti poslanca, to je do enega ključnih vprašanj politične etike, morale in politične kulture," je še izpostavil Türk.

Na predsednika republike smo v torek naslovili vprašanje, kako komentira Ambrožičevo ravnanje in ali bi moral poslanec stranke, ki je podprla njegovo ponovno kandidaturo na predsedniških volitvah, odstopiti. Odgovora predsednika še nismo prejeli.

Poslanec Pozitivne Slovenije naj bi prepisal magisterij

Poslanec Pozitivne Slovenije Borut Ambrožič naj bi v svojem magisteriju prepisoval iz diplome študentke ljubljanske Ekonomske fakultete. Ambrožič očitke zavrača in trdi, da nima slabe vesti.

Aleksander Kolednik / Siol.net, G. B.

Vir: www.siol.net

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo Alenki Bratušek uspelo postati evropska komisarka?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)