Pasica
Pasica


Dosje Ambrožič: V primeru Simčič glasni so tokrat umolkniliŽe tako nizek ugled državnega zbora je potisnjen še za stopničko nižje. "Zasluge" gredo tokrat poslancu Pozitivne Slovenije Borutu Ambrožiču.

Analiza, ki jo je s posebnim programom za iskanje plagiatov opravila Fakulteta za računalništvo v Mariboru (FERI), je pokazala, da njegova magistrska naloga vsebuje več kot 90 odstotkov tuje diplome, ki pa ni navedena kot vir. Poslanec naj bi prepisoval iz diplome študentke ljubljanske ekonomske fakultete.

 

Janković zaskrbljen

"Priznam, da sem izjemno zaskrbljen zaradi te najave. Mi smo se pol ure pred vašim prihodom usedli, vključno z Borutom Ambrožičem, ki je naš kolega. Povem, da ne bomo cincali. Naša odločitev bo drugi teden. Še danes bomo poslali dve pismi, in sicer na fakulteto, na kateri je magistriral, z vprašanjem dekanu, kaj meni o tem in s prošnjo, da pojasni, in tudi fakulteti, ki naj bi ugotovila ta računalniški izpis, kaj oni s tem sporočajo. Na podlagi teh dveh odgovorov bo drugi teden sklican svet stranke in bomo sprejeli odločitev, ki bo pri nas dokončna. Na to temo nič več," je na novinarski konferenci o zadevi povedal predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Ambrožič, ki plagiatorstvo zanika, seveda ni edini poslanec, ki ima tovrstne težave s pridobljeno izobrazbo. Eden takih je tudi nekdanji DeSUS-ov poslanec Ivan Simčič, ki naj bi ponaredil srednješolsko spričevalo.

Ob razkritju afere se je Simčič znašel na prangerju. Obsodbe njegovega dejanja so se vrstile kot po tekočem traku. "Bodo pač imeli namesto šest pet poslancev. Zdaj mora malo prespat. Pričakujem, da bo odstopil," je takrat dejal Janković.

Gašpar Gašpar Mišić je poudarjal, da oseba, ki si je privoščila kaj takšnega, sploh ne bi smela kandidirati na parlamentarnih volitvah, njegova strankarska kolegica Maša Kociper pa je zatrjevala, da "si verjetno vsi želimo, da se agonija s Simčičevim spričevalom prekine in da v DeSUS-us prejmejo odločitev, ki bo prava in ki bo povrnila ugled državnemu zboru".

Pri tem je poslanka izrazila bojazen, da v stranki z odločitvijo zavlačujejo, "kar je res nespodobno". Namreč, če poslanec odstopi prej kot v šestih mesecih po volitvah, v okraju, v katerem je bil izvoljen, pride do predčasnih volitev.

In kaj omenjena poslanca pravita ob podobnem ravnanju poslanca Ambrožiča? Nič. Kociprova nam je po telefonu pojasnila, da zadeve ne želi komentirati, Gašpar Gašpar Mišič pa nam je v SMS-u zapisal: "Izjavo je že dal predsednik na novinarski konferenci. Hvala za razumevanje. lpG"

Poklicala nas je tudi svetovalka za odnose z javnostmi PS-ja Nataša Pelko in nam pojasnila, da je že vse povedal predsednik stranke na novinarski konferenci in da njihovi poslanci dodatnih izjav ne bodo dajali.

Türk glede Ambrožiča še brez komentarja

V primeru Simčič se je oglasil tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je dejal, da zadeva zelo negativno vpliva na verodostojnost in legitimnost poslanca, na ugled državnega zbora in na slovensko politiko v celoti. Kot je še izpostavil, ima poslanec Simčič priložnost, da izkaže svoj odnos do etike in morale v politiki in v javnem življenju nasploh.

"Njegova stranka in državni zbor pa imata priložnost,da na konkretnem primeru pokažeta svoj odnos do vprašanja verodostojnosti in legitimnosti poslanca, to je do enega ključnih vprašanj politične etike, morale in politične kulture," je še izpostavil Türk.

Na predsednika republike smo v torek naslovili vprašanje, kako komentira Ambrožičevo ravnanje in ali bi moral poslanec stranke, ki je podprla njegovo ponovno kandidaturo na predsedniških volitvah, odstopiti. Odgovora predsednika še nismo prejeli.

Poslanec Pozitivne Slovenije naj bi prepisal magisterij

Poslanec Pozitivne Slovenije Borut Ambrožič naj bi v svojem magisteriju prepisoval iz diplome študentke ljubljanske Ekonomske fakultete. Ambrožič očitke zavrača in trdi, da nima slabe vesti.

Aleksander Kolednik / Siol.net, G. B.

Vir: www.siol.net

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)