Dosje Ambrožič: V primeru Simčič glasni so tokrat umolkniliŽe tako nizek ugled državnega zbora je potisnjen še za stopničko nižje. "Zasluge" gredo tokrat poslancu Pozitivne Slovenije Borutu Ambrožiču.

Analiza, ki jo je s posebnim programom za iskanje plagiatov opravila Fakulteta za računalništvo v Mariboru (FERI), je pokazala, da njegova magistrska naloga vsebuje več kot 90 odstotkov tuje diplome, ki pa ni navedena kot vir. Poslanec naj bi prepisoval iz diplome študentke ljubljanske ekonomske fakultete.

 

Janković zaskrbljen

"Priznam, da sem izjemno zaskrbljen zaradi te najave. Mi smo se pol ure pred vašim prihodom usedli, vključno z Borutom Ambrožičem, ki je naš kolega. Povem, da ne bomo cincali. Naša odločitev bo drugi teden. Še danes bomo poslali dve pismi, in sicer na fakulteto, na kateri je magistriral, z vprašanjem dekanu, kaj meni o tem in s prošnjo, da pojasni, in tudi fakulteti, ki naj bi ugotovila ta računalniški izpis, kaj oni s tem sporočajo. Na podlagi teh dveh odgovorov bo drugi teden sklican svet stranke in bomo sprejeli odločitev, ki bo pri nas dokončna. Na to temo nič več," je na novinarski konferenci o zadevi povedal predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Ambrožič, ki plagiatorstvo zanika, seveda ni edini poslanec, ki ima tovrstne težave s pridobljeno izobrazbo. Eden takih je tudi nekdanji DeSUS-ov poslanec Ivan Simčič, ki naj bi ponaredil srednješolsko spričevalo.

Ob razkritju afere se je Simčič znašel na prangerju. Obsodbe njegovega dejanja so se vrstile kot po tekočem traku. "Bodo pač imeli namesto šest pet poslancev. Zdaj mora malo prespat. Pričakujem, da bo odstopil," je takrat dejal Janković.

Gašpar Gašpar Mišić je poudarjal, da oseba, ki si je privoščila kaj takšnega, sploh ne bi smela kandidirati na parlamentarnih volitvah, njegova strankarska kolegica Maša Kociper pa je zatrjevala, da "si verjetno vsi želimo, da se agonija s Simčičevim spričevalom prekine in da v DeSUS-us prejmejo odločitev, ki bo prava in ki bo povrnila ugled državnemu zboru".

Pri tem je poslanka izrazila bojazen, da v stranki z odločitvijo zavlačujejo, "kar je res nespodobno". Namreč, če poslanec odstopi prej kot v šestih mesecih po volitvah, v okraju, v katerem je bil izvoljen, pride do predčasnih volitev.

In kaj omenjena poslanca pravita ob podobnem ravnanju poslanca Ambrožiča? Nič. Kociprova nam je po telefonu pojasnila, da zadeve ne želi komentirati, Gašpar Gašpar Mišič pa nam je v SMS-u zapisal: "Izjavo je že dal predsednik na novinarski konferenci. Hvala za razumevanje. lpG"

Poklicala nas je tudi svetovalka za odnose z javnostmi PS-ja Nataša Pelko in nam pojasnila, da je že vse povedal predsednik stranke na novinarski konferenci in da njihovi poslanci dodatnih izjav ne bodo dajali.

Türk glede Ambrožiča še brez komentarja

V primeru Simčič se je oglasil tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je dejal, da zadeva zelo negativno vpliva na verodostojnost in legitimnost poslanca, na ugled državnega zbora in na slovensko politiko v celoti. Kot je še izpostavil, ima poslanec Simčič priložnost, da izkaže svoj odnos do etike in morale v politiki in v javnem življenju nasploh.

"Njegova stranka in državni zbor pa imata priložnost,da na konkretnem primeru pokažeta svoj odnos do vprašanja verodostojnosti in legitimnosti poslanca, to je do enega ključnih vprašanj politične etike, morale in politične kulture," je še izpostavil Türk.

Na predsednika republike smo v torek naslovili vprašanje, kako komentira Ambrožičevo ravnanje in ali bi moral poslanec stranke, ki je podprla njegovo ponovno kandidaturo na predsedniških volitvah, odstopiti. Odgovora predsednika še nismo prejeli.

Poslanec Pozitivne Slovenije naj bi prepisal magisterij

Poslanec Pozitivne Slovenije Borut Ambrožič naj bi v svojem magisteriju prepisoval iz diplome študentke ljubljanske Ekonomske fakultete. Ambrožič očitke zavrača in trdi, da nima slabe vesti.

Aleksander Kolednik / Siol.net, G. B.

Vir: www.siol.net

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)