DZ bo po nujnem postopku obravnaval še pet gospodarskih zakonovKolegij predsednika DZ je v nadaljevanju današnje seje odločil, da bo DZ po nujnem postopku obravnaval še pet vladnih predlogov zakonov oz. novel, namenjenih spodbujanju gospodarstva. V PS so menili, da tovrstni obravnavi ne ustreza noben od predlogov, v SD pa, da ji le eden - predlog novele zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov.

Kolegij je tako danes odločil, da bo DZ po nujnem postopku obravnaval še pet vladnih predlogov iz drugega paketa za spodbujanje gospodarstva, in sicer predloge zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, novele zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, novele zakona o splošnem upravnem postopku ter novele zakona o gospodarskih družbah.

Janko Veber (SD) je v začetku nadaljevanja seje izpostavil, da je opozicija do obravnave po nujnem postopku kritična iz dobronamernih razlogov. V tej luči je opozoril, da je vladne predloge "resnično težko podpreti brez kritične presoje". "Zagotovo bi bila vsebina vladnih predlogov in dopolnil v DZ bistveno kakovostnejša, če bi si vzeli kašen teden več za premislek," je poudaril.

Po Vebrovih besedah sprejemanje zakonov brez treznih analiz ni dobro. Pri tem je spomnil na ustavne spore, ki se kar vrstijo. Prepričan je, da imajo sprejeti nepretehtani zakoni težko popravljive posledice za državo, v SD pa jih skrbi še, ker se "breme takšnih nedorečenih ukrepov prenaša prav na ljudi". "Ti so najbolj prizadeti," je ocenil.

Katarina Hočevar (DL) je medtem opozorila, da je Slovenija v položaju, ki zahteva hitro ukrepanje. To terja tudi več obravnav po nujnem postopku, je menila.

Kot je še dejala, se ji včasih zdi, da bi se predstavniki opozicije, kljub temu da se ladja potaplja, še kar sončili na krovu. Tako pa ne gre, je poudarila in izrazila upanje, da se vladne predloge pod streho spravi čim prej, tako da se bodo njihovi pozitivni učinki na gospodarstvo odrazili že do konca leta.

Kolegij je obravnavo petih vladnih predlogov po nujnem postopku kljub pomislekom opozicije sprejel. Štiri predloge bil lahko poslanci obravnavali na izredni seji - če bo do te prišlo, se bo po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta začela 17. julija, trajala pa bi lahko do 20. julija. Več bo znanega na petkovem kolegiju predsednika DZ. Predlog novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti bi DZ obravnaval nekoliko pozneje.

DZ je sicer v ponedeljek potrdil tudi odločitev kolegija predsednika DZ, da bo po nujnem postopku obravnaval predloge novele zakona o prevozih v cestnem prometu, novele zakona o varstvu okolja, novele zakona o kmetijstvu, novele zakona o graditvi objektov, novele zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, novele zakona o prostorskem načrtovanju, novele zakona o vodah, novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in novele zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor.

Poleg tega so poslanci potrdili še odločitev kolegija, da bo DZ o noveli zakona o pravilih cestnega prometa odločal po skrajšanem postopku.

Ponovno odločanje o odločitvi kolegija DZ je sicer zahtevala poslanska skupina PS.

STA, L.K.

 

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)