DZ bo po nujnem postopku obravnaval še pet gospodarskih zakonovKolegij predsednika DZ je v nadaljevanju današnje seje odločil, da bo DZ po nujnem postopku obravnaval še pet vladnih predlogov zakonov oz. novel, namenjenih spodbujanju gospodarstva. V PS so menili, da tovrstni obravnavi ne ustreza noben od predlogov, v SD pa, da ji le eden - predlog novele zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov.

Kolegij je tako danes odločil, da bo DZ po nujnem postopku obravnaval še pet vladnih predlogov iz drugega paketa za spodbujanje gospodarstva, in sicer predloge zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, novele zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, novele zakona o splošnem upravnem postopku ter novele zakona o gospodarskih družbah.

Janko Veber (SD) je v začetku nadaljevanja seje izpostavil, da je opozicija do obravnave po nujnem postopku kritična iz dobronamernih razlogov. V tej luči je opozoril, da je vladne predloge "resnično težko podpreti brez kritične presoje". "Zagotovo bi bila vsebina vladnih predlogov in dopolnil v DZ bistveno kakovostnejša, če bi si vzeli kašen teden več za premislek," je poudaril.

Po Vebrovih besedah sprejemanje zakonov brez treznih analiz ni dobro. Pri tem je spomnil na ustavne spore, ki se kar vrstijo. Prepričan je, da imajo sprejeti nepretehtani zakoni težko popravljive posledice za državo, v SD pa jih skrbi še, ker se "breme takšnih nedorečenih ukrepov prenaša prav na ljudi". "Ti so najbolj prizadeti," je ocenil.

Katarina Hočevar (DL) je medtem opozorila, da je Slovenija v položaju, ki zahteva hitro ukrepanje. To terja tudi več obravnav po nujnem postopku, je menila.

Kot je še dejala, se ji včasih zdi, da bi se predstavniki opozicije, kljub temu da se ladja potaplja, še kar sončili na krovu. Tako pa ne gre, je poudarila in izrazila upanje, da se vladne predloge pod streho spravi čim prej, tako da se bodo njihovi pozitivni učinki na gospodarstvo odrazili že do konca leta.

Kolegij je obravnavo petih vladnih predlogov po nujnem postopku kljub pomislekom opozicije sprejel. Štiri predloge bil lahko poslanci obravnavali na izredni seji - če bo do te prišlo, se bo po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta začela 17. julija, trajala pa bi lahko do 20. julija. Več bo znanega na petkovem kolegiju predsednika DZ. Predlog novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti bi DZ obravnaval nekoliko pozneje.

DZ je sicer v ponedeljek potrdil tudi odločitev kolegija predsednika DZ, da bo po nujnem postopku obravnaval predloge novele zakona o prevozih v cestnem prometu, novele zakona o varstvu okolja, novele zakona o kmetijstvu, novele zakona o graditvi objektov, novele zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, novele zakona o prostorskem načrtovanju, novele zakona o vodah, novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in novele zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor.

Poleg tega so poslanci potrdili še odločitev kolegija, da bo DZ o noveli zakona o pravilih cestnega prometa odločal po skrajšanem postopku.

Ponovno odločanje o odločitvi kolegija DZ je sicer zahtevala poslanska skupina PS.

STA, L.K.

 

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)