DZ bo po nujnem postopku obravnaval še pet gospodarskih zakonovKolegij predsednika DZ je v nadaljevanju današnje seje odločil, da bo DZ po nujnem postopku obravnaval še pet vladnih predlogov zakonov oz. novel, namenjenih spodbujanju gospodarstva. V PS so menili, da tovrstni obravnavi ne ustreza noben od predlogov, v SD pa, da ji le eden - predlog novele zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov.

Kolegij je tako danes odločil, da bo DZ po nujnem postopku obravnaval še pet vladnih predlogov iz drugega paketa za spodbujanje gospodarstva, in sicer predloge zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, novele zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, novele zakona o splošnem upravnem postopku ter novele zakona o gospodarskih družbah.

Janko Veber (SD) je v začetku nadaljevanja seje izpostavil, da je opozicija do obravnave po nujnem postopku kritična iz dobronamernih razlogov. V tej luči je opozoril, da je vladne predloge "resnično težko podpreti brez kritične presoje". "Zagotovo bi bila vsebina vladnih predlogov in dopolnil v DZ bistveno kakovostnejša, če bi si vzeli kašen teden več za premislek," je poudaril.

Po Vebrovih besedah sprejemanje zakonov brez treznih analiz ni dobro. Pri tem je spomnil na ustavne spore, ki se kar vrstijo. Prepričan je, da imajo sprejeti nepretehtani zakoni težko popravljive posledice za državo, v SD pa jih skrbi še, ker se "breme takšnih nedorečenih ukrepov prenaša prav na ljudi". "Ti so najbolj prizadeti," je ocenil.

Katarina Hočevar (DL) je medtem opozorila, da je Slovenija v položaju, ki zahteva hitro ukrepanje. To terja tudi več obravnav po nujnem postopku, je menila.

Kot je še dejala, se ji včasih zdi, da bi se predstavniki opozicije, kljub temu da se ladja potaplja, še kar sončili na krovu. Tako pa ne gre, je poudarila in izrazila upanje, da se vladne predloge pod streho spravi čim prej, tako da se bodo njihovi pozitivni učinki na gospodarstvo odrazili že do konca leta.

Kolegij je obravnavo petih vladnih predlogov po nujnem postopku kljub pomislekom opozicije sprejel. Štiri predloge bil lahko poslanci obravnavali na izredni seji - če bo do te prišlo, se bo po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta začela 17. julija, trajala pa bi lahko do 20. julija. Več bo znanega na petkovem kolegiju predsednika DZ. Predlog novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti bi DZ obravnaval nekoliko pozneje.

DZ je sicer v ponedeljek potrdil tudi odločitev kolegija predsednika DZ, da bo po nujnem postopku obravnaval predloge novele zakona o prevozih v cestnem prometu, novele zakona o varstvu okolja, novele zakona o kmetijstvu, novele zakona o graditvi objektov, novele zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, novele zakona o prostorskem načrtovanju, novele zakona o vodah, novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in novele zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor.

Poleg tega so poslanci potrdili še odločitev kolegija, da bo DZ o noveli zakona o pravilih cestnega prometa odločal po skrajšanem postopku.

Ponovno odločanje o odločitvi kolegija DZ je sicer zahtevala poslanska skupina PS.

STA, L.K.

 

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)