Pasica
Pasica

DZ bo po nujnem postopku obravnaval še pet gospodarskih zakonovKolegij predsednika DZ je v nadaljevanju današnje seje odločil, da bo DZ po nujnem postopku obravnaval še pet vladnih predlogov zakonov oz. novel, namenjenih spodbujanju gospodarstva. V PS so menili, da tovrstni obravnavi ne ustreza noben od predlogov, v SD pa, da ji le eden - predlog novele zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov.

Kolegij je tako danes odločil, da bo DZ po nujnem postopku obravnaval še pet vladnih predlogov iz drugega paketa za spodbujanje gospodarstva, in sicer predloge zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, novele zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, novele zakona o splošnem upravnem postopku ter novele zakona o gospodarskih družbah.

Janko Veber (SD) je v začetku nadaljevanja seje izpostavil, da je opozicija do obravnave po nujnem postopku kritična iz dobronamernih razlogov. V tej luči je opozoril, da je vladne predloge "resnično težko podpreti brez kritične presoje". "Zagotovo bi bila vsebina vladnih predlogov in dopolnil v DZ bistveno kakovostnejša, če bi si vzeli kašen teden več za premislek," je poudaril.

Po Vebrovih besedah sprejemanje zakonov brez treznih analiz ni dobro. Pri tem je spomnil na ustavne spore, ki se kar vrstijo. Prepričan je, da imajo sprejeti nepretehtani zakoni težko popravljive posledice za državo, v SD pa jih skrbi še, ker se "breme takšnih nedorečenih ukrepov prenaša prav na ljudi". "Ti so najbolj prizadeti," je ocenil.

Katarina Hočevar (DL) je medtem opozorila, da je Slovenija v položaju, ki zahteva hitro ukrepanje. To terja tudi več obravnav po nujnem postopku, je menila.

Kot je še dejala, se ji včasih zdi, da bi se predstavniki opozicije, kljub temu da se ladja potaplja, še kar sončili na krovu. Tako pa ne gre, je poudarila in izrazila upanje, da se vladne predloge pod streho spravi čim prej, tako da se bodo njihovi pozitivni učinki na gospodarstvo odrazili že do konca leta.

Kolegij je obravnavo petih vladnih predlogov po nujnem postopku kljub pomislekom opozicije sprejel. Štiri predloge bil lahko poslanci obravnavali na izredni seji - če bo do te prišlo, se bo po besedah predsednika DZ Gregorja Viranta začela 17. julija, trajala pa bi lahko do 20. julija. Več bo znanega na petkovem kolegiju predsednika DZ. Predlog novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti bi DZ obravnaval nekoliko pozneje.

DZ je sicer v ponedeljek potrdil tudi odločitev kolegija predsednika DZ, da bo po nujnem postopku obravnaval predloge novele zakona o prevozih v cestnem prometu, novele zakona o varstvu okolja, novele zakona o kmetijstvu, novele zakona o graditvi objektov, novele zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, novele zakona o prostorskem načrtovanju, novele zakona o vodah, novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in novele zakona o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor.

Poleg tega so poslanci potrdili še odločitev kolegija, da bo DZ o noveli zakona o pravilih cestnega prometa odločal po skrajšanem postopku.

Ponovno odločanje o odločitvi kolegija DZ je sicer zahtevala poslanska skupina PS.

STA, L.K.

 

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)