Ovse opozarja na krepitev nasilja nad novinarji, DNS pa anonimizira grožnje »nenašim« novinarjem

  • Napisal  G. B.
Marsikdo bi ga povozil, tudi dobesedno... Marsikdo bi ga povozil, tudi dobesedno... Foto: Matic Štojs Lomovšek

Nasilje in grožnje novinarjem so v porastu v večjem delu držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), je ta teden dejal visoki predstavnik za svobodo medijev pri Ovseju Harlem Desir. Društvo novinarjev Slovenije je ob tem opozorilo, da so slovenski novinarji dnevno tarča groženj in verbalnega nasilja, ki lahko preraste v fizično.

Kot je v poročilu Stalnemu svetu Ovseja v četrtek dejal Desir, so bili v manj kot štirih mesecih, odkar je na položaju, v državah Ovseja ubiti štirje novinarji - Kim Wall na Danskem, Orouba in Halla Barakat v Turčiji ter Daphne Caruana Galizia na Malti.

Izpostavil je, da se morajo sodelujoče države Ovseja boriti proti nekaznovanosti storilcev ter okrepiti prizadevanja za zaščito in spodbujanje medijske svobode, še posebej kar zadeva varnost novinarjev, piše na spletni strani organizacije.

Od 19. julija, ko je prevzel položaj, je Desir posredoval v 109 primerih kršitev medijske svobode v 31 od 57 držav Ovseja. Med njimi v poročilu ni Slovenije. V večini primerov je šlo za varnost novinarjev in njihovo pravico do neoviranega dela.

Desir je v poročilu opozoril na grožnje novinarjem prek spleta, še posebej pa izpostavil grožnje novinarkam, ki so napadene kot novinarke in kot ženske. "Množičnost in eksplicitnost teh groženj sta grozljivi," je poudaril. Omenil je tudi nujnost zaščite svobode medijev v boju proti terorizmu in skrajnežem, saj novinarje pogosto aretirajo in sodno preganjajo z argumentom, da podpirajo terorizem.

Dan po poročilu je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) opozorilo, da so slovenski novinarji dnevno tarča groženj in verbalnega nasilja, ki pa lahko hitro preraste v fizično. Kot so zapisali na svoji spletni strani, je vse več zapisov na družbenih omrežjih, ki neprikrito izražajo grožnjo novinarjem.

Ob tem navajajo primer slovenske novinarke, ki so ji avgusta prek messengerja grozili, da jo bodo pričakali v temni ulici in ji s peto izkopali oči. Ta teden pa je bil na Twitterju zapis o tem, kako nekdo razmišlja, da bi na prehodu za pešce povozil novinarja, navajajo v DNS.

Društvo je pozvalo policijo, naj grožnje novinarjem obravnava skrajno resno. "Lahkotnost, s katero se kot družba soočamo s tovrstnimi grožnjami, je nesprejemljiva," so še poudarili v DNS.

Zanimivo je, da so v DNS, sicer društvu režimskih novinarjev, grožnjo Jožetu Možini, ki jo je izrekel (potencialni) džihadist, preprosto anonimizirali. Nekdo (kdo le?) razmišlja, da bi povozil nekega novinarja. Imena in priimki tistega, ki je grozil, kot tudi potencialne žrtve so znani.

nazaj na vrh