Opazovanje najsvetlejšega roja meteorjev bo letos motila svetla Luna

  • Napisal  C. R.
Opazovanje najsvetlejšega roja meteorjev bo letos motila svetla Luna Foto: Brocken Inaglory / Wikipedia

Nocoj bomo tik pred jutranjim svitom na nebu lahko opazovali vsakoletni meteorni roj Perzeidov, ki veljajo za najhitrejše in najsvetlejše meteorje. Astronomi za letos zaradi svetle Lune ne pričakujejo posebno velikega števila utrinkov, vendar pa Perzeidi vedno presenetijo s kakšnim izjemno svetlim primerkom, je zapisano v astronomski reviji Spika.

Roj Perzeidov je vsako leto aktiven med 17. julijem in 24. avgustom. Njegov vrhunec je zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči zapored. Vrhunec z največjim številom vidnih meteorjev pa letos pričakujemo prav v prihajajoči ponoči. Po tej noči bo začelo število meteorjev hitro upadati, navaja spletna stran Mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora Smart. Astronomi Nase napovedujejo, da bo v brezhibnih okoliščinah ponoči moč videti precej manj meteorjev kot običajno, in sicer do 40 na uro.

Perzeidovi meteorji so majhni kosi kometa Swift-Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Koščki zažarijo, ko z veliko hitrostjo potujejo skozi Zemljino ozračje, na našem planetu pa jih opazujemo že 2000 let, pišejo na spletni strani Ameriške vesoljske agencije Nasa.

Ob letih, ko je komet, iz katerega izhaja omenjeni roj meteorjev, najbližje Zemlji, lahko vidimo tudi preko 200 meteorjev na uro. Tak spektakel smo lahko opazovali lansko leto. Letos pa bo opazovanje po napovedih astronomov oteženo, saj jih bo motila svetla Luna, ki bo zakrila manj svetle primerke te vrste meteornega dežja, je napovedal Nasin astronom Bill Cook.

Perzeidi bodo to noč najbolj vidni tik pred jutranjim svitom. Aktivnost roja se prične zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu. Število meteorjev narašča vse do jutra. Delci pa potujejo s hitrostjo okoli 59 kilometrov na sekundo. Astronomi svetujejo, da jih opazujemo s prostim očesom zaradi širokega vidnega polja in stran od mestnih luči, še navaja astronomska revija Spika.

V Evropi so Perzeidi znani kot solze svetega Lovrenca, saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10. avgusta.

Vremenska napoved za danes sicer kaže, da bo nebo sprva pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, predvsem ob morju tudi z nevihtami. Popoldne pa se bo od zahoda delno razjasnilo, piše na spletni strani Agencije RS za okolje.

nazaj na vrh