Nada Brinovšek: Vlada kljub obljubam še vedno ni pripravila akcijskega načrta za obvladovanje demence

  • Napisal  C. R.
Nada Brinovšek Nada Brinovšek Foto: Matic Štojs Lomovšek

Poslanka SDS Nada Brinovšek je na ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z Akcijskim načrtom obvladovanja demence. Ob tem sprašuje, kdaj bomo v Sloveniji dočakali nacionalni register bolnikov z demenco.

"V Sloveniji smo po poročanju medijev na »epidemijo« demence slabo pripravljeni. Številke so namreč v nebo vpijajoče. V svetu za različnimi oblikami te bolezni, med katerimi je najpogostejša Alzheimerjeva demenca, boleha že 47 milijonov ljudi, samo v Evropi devet milijonov. Bolezen pa ne prizadene samo obolelega, ampak tudi celotno njegovo družino. Demenca ni ozdravljiva, po nekaterih napovedih pa naj bi bilo čez 20 let v svetu dementnih že 100 milijonov ljudi," je zapisala poslanka SDS.

Kot je še pojasnila Nada Brinovšek, so v Sloveniji v tem trenutku ekipe, ki so usposobljene za ukvarjanje z demenco, le v štirih bolnišnicah, vendar pa je problem tudi v tem, ker je pri odkrivanju demenco pomembno zgodnje odkrivanje. "V Sloveniji sicer imamo začrtano Strategijo obvladovanja demence do leta 2020, vendar pa Akcijskega načrta obvladovanja demence v Sloveniji, katerega ste obljubljali do konca leta 2016, še nimamo. Zanima me, kako daleč v pripravi je Akcijski načrt?" zanima poslanko.

Kot je še dodala Brinovškova, v Sloveniji še nimamo vzpostavljenega nacionalnega registra bolnikov z demenco, "vse kar imamo, je le ocena, ki temelji na predvidevanjih na podlagi podatkov iz drugih držav". "Zato sprašujem, kdaj bo vzpostavljen tovrstni register bolnikov ter ali bo Akcijski načrt vključeval tudi svojce oseb obolelih z demenco v obliki podpore in pomoči pri skrbi za obolelega?"

 

 

nazaj na vrh