Na ljubljanskem okrožnem sodišču danes izrek sodbe Raščanu

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: János Korom/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo danes izrek sodbe nekdanjemu lastniku Dela Revij Mateju Raščanu v sojenju zaradi zlorabe položaja ob prevzemu družbe Delo Revije. Raščan je minuli petek priznal krivdo in se s tožilstvom pogodil za štiri leta zaporne kazni.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je Raščan dobil tri leta zaporne kazni, za kaznivo dejanje poslovne goljufije pa leto in dva meseca. Enotna predlagana kazen je štiri leta zapora, Raščan pa bo moral plačati tudi stroške postopka.

Proti Raščanu sta bila vložena tudi dva premoženjskopravna zahtevka, ki pa jima ta nasprotuje.

Raščan naj bi z zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti nekdaj uspešno družbo, ki je končala v stečaju, oškodoval za več kot 34 milijonov evrov. Vendar pa so, kot je minuli petek poročalo Delo, za nadaljnjih 20 milijonov evrov nepremičnin zasegle banke. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Boštjan Valenčič je pojasnil, da je končna škoda, ki je nastala, v obtožnici tako ocenjena na približno 11 milijonov evrov.

Raščanova družba Monera je leta 2008 prevzela takrat vodilno družbo za izdajanje revij Delo Revije. Bančna posojila so bila slabo ali pa sploh niso bila zavarovana, denar bank pa ni bil porabljen za tekoče poslovanje, čemur je bil namenjen, ampak naj bi Raščan z njim financiral druge lastne projekte, med drugim družbo Rašica in hotel v Srbiji, in izplačal preostale lastnike Dela Revije.

nazaj na vrh