Na Brezjah 49. narodno romanje bolnikov, invalidov in ostarelih

  • Napisal  B.S.
Brezje Brezje Foto: Kaktus999/Wikimedia Commons, PD

Številni bolniki, invalidi in starejši se bodo danes podali na 49. vseslovensko narodno romanje na Brezje. Romanje, ki ga organizira revija Ognjišče, je iz skromnih začetkov prešlo v neke vrste narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Ob 9. uri se je na trgu pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah po ustaljenem programu začela priprava na mašo z molitvijo rožnega venca in petjem, ob 10. uri pa bo slovesna romarska maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Franci Šuštar. Duhovniki med mašo bolnikom na njihovo željo podelijo tudi zakrament bolniškega maziljenja, pred njo pa zakrament sprave, poroča Sta.

Tradicionalnega romanja bolnikov, invalidov in ostarelih se vsako leto udeleži več tisoč ljudi. Poleg tega bo mašo neposredno prenašal Radio Ognjišče. Na tak način se bodo z dogajanjem na Brezjah lahko duhovno povezali tudi tisti, ki bodo zaradi bolezni ali starosti ostali doma oziroma v bolnišnicah.

Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je v prvi vrsti namenjeno, se romanja udeležujejo tudi njihovi domači in številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem. Delijo jim okrepčilo, poskrbijo za morebitno zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor. Najbolj zvesti pomočniki so skavtska združenja, malteški vitezi in nekatere mladinske veroučne skupine.

Vsakoletno romanje na Brezje je sicer le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele. Mnoge župnije in pastoralna območja za bolnike in ostarele pripravljajo posebna srečanja, duhovniki pa obiskujejo bolnišnice in domove ostarelih ter varovancem nudijo duhovno oskrbo.

B.S.

nazaj na vrh